Eko, vegan eller cruelty free? Det betyder symbolerna på dina skönhetsprodukter

Eko, vegan eller cruelty free? Det betyder symbolerna på dina skönhetsprodukter

Att navigera bland begreppen och märkningarna på skönhetsprodukterna är inte det lättaste. Baaam guidar dig genom de vanligaste certifieringarna och vad de betyder.

Läs mer: Gröna lögner eller sanning? 9 påståenden (och svar) om ekobeauty

När du ska välja skönhetsprodukter är det lätt att känna sig överväldigad av det stora utbudet i butikshyllorna – inte minst när det kommer till de många olika märkningarna och certifieringarna som används. Det strösslas med begrepp som naturligt, ekologiskt, cruelty free och veganskt men man får sällan en mer ingående förklaring i vad det faktiskt innebär. Baaam reder ut vad de vanligaste märkningarna på skönhetshyllan faktiskt betyder.


Vad betyder ekologiskt?

För att mat ska få kallas ekologisk måste man följa flera EU-regler om hur produktionen och kontroller ska gå till och hur produkterna ska märkas. Någon sådan lagstiftning finns dock inte för skönhetsprodukter. Därför kan till exempel en produkt som bara innehåller några få procent av en ingrediens med ekologiskt ursprung marknadsföras som ekologisk. Värt att tillägga är att många certifieringar kostar pengar. Därför kan en del mindre företag välja att skapa en egen märkning på sin produkt eller inte märka den alls, trots att innehållet kanske är ekologiskt. Ytterligare en sak att bära med sig i bakhuvudet är att många skönhetsprodukter har vatten som huvudingrediens – och vatten kan inte vara ekologiskt. Därför är det svårt att få en produkt 100 procent ekologisk.

Bra miljöval

En miljömärkning från Naturskyddsföreningen som innebär att produkten har ett innehåll som påverkar miljön så lite som möjligt och inte är skadlig för din hälsa. Märkningen ställer även krav på förpackningen och allergiframkallande ämnen i parfymer och växtextrakt. Hormonstörande ämnen är inte heller tillåtna.

Svanen

Svanen är Nordiska ministerrådets miljömärkning och finns i alla nordiska länder. Likt Bra miljöval ställer Svanen krav på både miljöpåverkan och konsumentens hälsa. Svanenmärkt kosmetika innebär bland annat strikta krav på kemikaliernas klassificering, inga parfymer i barnprodukter, inga ämnen som misstänks vara hormonstörande, ingen mikroplast eller parabener.

EU Ecolabel

EU:s officiella miljömärke, tidigare känd som EU-Blomman. Märkningen fungerar på samma sätt som Svanen och produkterna granskas från råvara till avfall. De ska uppfylla stränga miljö-, funktions- och kvalitetskrav som kontinuerligt höjs. Kraven tas fram av nationella organisationer i EU:s medlemsländer på uppdrag av EU-kommissionen.

Läs mer: Skydda dig mot strålarna – 7 solkrämer som inte kladdar eller ger finnar

Cosmos

Cosmos är ett resultat av att flera olika märkningar har gått samman och skapat en gemensam. Det finns två olika nivåer: Organic och Natural. Organic som innebär att minst 95 procent av ingredienserna som kommer från jordbruk måste vara ekologiskt odlade och att minst 20 procent av hela produktens innehåll ska vara ekologiska (10 procent för produkter som sköljs av, som t.ex. schampo). Natural innebär att en viss del av innehållet ska vara av naturligt ursprung men det finns inget minimikrav på hur mycket som ska vara ekologiskt. Produkten får ej testas på djur. Cosmos-märkningen kombineras ibland med andra märkningar som Soil Association och Ecocert.


Soil Association

En brittisk märkning som bland annat finns på hudvårdsprodukter och ofta syns i kombination med Cosmos. Minst 95 procent av ingredienserna som kommer från jordbruket måste vara ekologiskt odlade. Dessutom måste minst 20 procent av hela produktens ingredienser vara ekologiska. Produkten får ej testas på djur. Märkningen ställer även krav på vilka material som får användas till förpackningar.

Svalan

Astma- och allergiförbundets märkning för produkter som är allergivänliga. Produkterna ska bland annat vara fria från parfymämnen och vara restriktiva med allergener och irriterande ämnen.

Leaping Bunny

En märkning skapad av djurrättsorganisationer som innebär att produkten inte har testats på djur. Inte heller enskilda ingredienser i produkten får testas på djur eller köpas in av en underleverantör som testar på djur.


Vegan

The Vegan Societys märkning som innebär att produkten inte innehåller animalier (animaliska produkter, biprodukter eller med animaliskt urspring) vid framställningen eller i den färdiga produkten. Produkten får inte testas på djur.

Läs mer: Kravmärkt, frigående och bur – vad betyder vad på äggkartongen?

Natrue

En förening som grundats av flera europeiska naturkosmetikföretag. Det finns tre olika märkningar: Natural cosmetics, Natural cosmetics with organic portion och Organic cosmetics.

Natural cosmetics är den mest grundläggande märkningen där en viss procent av produktens innehåll måste vara naturliga ingredienser. Hur mycket beror på vilken typ av produkt det är, till exempel ska en ansiktsolja innehålla 90 procent naturliga ingredienser. Den andra märkningen kräver att minst 70 procent av produktens naturliga ingredienser kommer från ekologisk (eller vild) odling. Den tredje märkningen kräver att 95 procent av de naturliga ingredienserna kommer från ekologisk (eller vild) odling.

Ecocert

Ett franskt certifieringsorgan som är stort i Europa. Märkningen kräver att minst 95 procent av innehållet består av naturliga ingredienser och minst 10 procent av innehållet kommer från ekologiska odlingar. Produkterna är inte testade på djur, innehåller inga genetiskt modifierade ämnen och kräver att förpackningen är biologiskt nedbrytbar.

Källa: Naturskyddsföreningen, Hallå konsument, Soil Association, Cosmos, Leaping Bunny, Natrue, Ecocert, The Vegan Society

Foto: IBL, Shutterstock