Annons
 

Snabbmaten som är nyttigare än vad du tror

Har du också hört att sushi innehåller massor av socker? Det är dags att omvärdera din syn på några snabba lunchrätter som fått dåligt rykte i onödan.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Snabbmat har en trist klang, men det behöver inte vara så dåligt som du tror.

– Snabbmat i sig behöver ju inte vara dåligt bara för att det kallas snabbmat. Allt handlar om råvarorna, menar Anki Sundin, nutritionist.

Annons

De flesta maträtter har faktiskt fördelar, trots att de kanske har en sämre fettprofil än vad som är optimalt eller ligger i överkant när det gäller sockerinnehåll. Till och med pizza, som dessvärre får rött ljus i vår artikel, har trots allt fördelar. Toppad med grönsaker blir den vitaminrik och lykopenet i tomatsåsen har sina hälsofördelar.

Anki Sundin, nutritionist.

Det finns till och med en studie från Milano (yes, självklart är den italiensk), som kommit att kallas ”pizzasås-studien” som kopplar ett regelbundet pizzaintag till minskad risk för olika sjukdomar, bland annat flera cancerformer.

Anledningen? Näringsämnet lykopen, som tomater är rika på, frigörs när tomaterna processas och hettas upp som när pizzasås tillverkas. I kombination med olja, som ju pizza är rikt på, underlättas kroppens upptag av lykopenet.

Nu finns det ju betydligt hälsosammare sätt att konsumera tomatsås och olivolja, minus allt fett i pizza. Men det är ännu ett bevis på att vi sällan behöver stämpla maträtter som rakt igenom dåliga. Och att, återigen, allt är okej – ibland. Vårt tråkiga svenska ord ”lagom” är faktiskt värt att använda i det här sammanhanget. Läs vidare!


 

 

Sushi
Bra näringsinnehåll!

Du har säkert hört att sushi är en stor sockerbov, men det stämmer inte. En sushi på nio bitar landar på drygt 400 kalorier, vilket är bra som lunch.
– Riset innehåller visserligen en del socker, tillsammans med risvinägern, men det är absolut inte en sockerbomb, säger Anki Sundin, nutritionist.
– Snarare skulle jag säga att sushi med rå fisk och ris och lite grönsaker är utmärkt lunch. Egentligen är det en förolämpning mot alla duktiga sushikockar att överhuvudtaget kalla det snabbmat, fortsätter hon.

Blodsockerhöjningen från riset bromsas dessutom av proteinet i fisken. Fisken är också en optimal källa till omega-3, selen och D-vitamin – viktiga näringsämnen som många får i sig för lite av.

Så här blir det nyttigare: Komplettera med misosoppa. Miso innehåller hälsosamma enzymer och bakterier, mineraler och aminosyror.

Läs mer!
Så här gör du en färgsprakande regnbågslatte

Falafel
Proteinrikt

Näringsrik, mättande snabbmat – dessutom vegetarisk, vilket förstås alltid är ett plus för dig som bryr dig om djur och natur. Till skillnad från vissa vegetariska rätter råder det ingen brist på vare sig protein eller järn i falafel.
– Kikärtsprodukter är fantastiskt näringsrika, med gott om protein och kostfiber. Visserligen innebär friterat en hel del fett, men råvaran i sig är väldigt bra och falafel är en utmärkt lunch, säger Anki Sundin.

Så här blir det nyttigare: Välj en falafelsallad istället för originalet med bröd.

 

 

Hamburgare
Helt okej!

En hamburgare behöver inte vara ett katastrofalternativ ur hälsosynpunkt, vilket många tror.

– Du kan absolut äta hamburgare till lunch ibland. Det är bra mat om köttfärsen är av god kvalitet, den ska vara svensk. Det är tillbehören som du får tänka till lite kring, men hamburgaren i sig är en helt okej maträtt, menar Anki Sundin.

Så här blir det nyttigare: Tricket är att välja bort pommes fritsen, där har du nämligen onödigt mycket salt och mättat fett – och väldigt lite näring med det.
­– Ta morötter istället för pommes frites och välj bort läsken, tipsar Anki.

Baaam tipsar! Välj en bön- eller sojabaserad vegoburgare, som innehåller mindre mättat fett och har en bättre näringsprofil än en biff på kött. Och, det viktigaste, inga djur har tvingats lida.

Thaimat
Vitaminrikt

Satsa på en wok med massor av grönsaker och tofu eller kyckling för en lunch rik både på vitaminer och protein.
– Det som är intressant med thaiköket är att man är så duktig på att använda många olika sorters grönsaker och nötter. Det blir ett väldigt bra potpurri av grönsaker, säger Anki Sundin som inte alls håller med om att thaimat skulle vara ett dåligt lunchalternativ.

Thaimat innehåller dessutom ofta hälsosamma smaksättare som chili, ingefära, koriander, lime och citron. När du äter exempelvis en wok med grönsaker, tofu eller kyckling och cashewnötter får du i dig av ett brett register näringsämnen.

Så här blir det nyttigare: Den stora mängden vitt ris innebär onödigt mycket kolhydrater, begränsa dig till en halv portion för bättre proportioner mellan kolhydrater och protein.

Dumplings
Gott!

Dumplings är ett helt okej, och gott, hälsoalternativ när du är på jakt efter en snabb, god och ofta billig lunch.

Så här blir det nyttigare: Välj ångade istället för stekta. Komplettera gärna med mineral- och antioxidantrik misosoppa som brukar säljas på de flesta dumplingsställen.


3 snabbmatsförlorare


Varmkorven
Mycket salt, mättat fett och processat griskött i kombination med ett tunt näringsinnehåll gör den vanliga korvkioskkorven till en förlorare. Välj sojakorv istället – ett bättre alternativ med nyttigare fett och mer näring.


Pizzan
Tyvärr blir kaloriinnehållet lite over the top i en traditionell pizza, med massor av fett och kolhydrater i kombination.
– Återigen, allt har att göra med råvarorna och pizza kan absolut vara bra. Men om vi siktar på det vanliga pizzahaket är det inte en optimal lunch, säger Anki Sundin.


Smörgåsen
En vanlig macka, typ sirapslimpa med näringsfattigt pålägg som kanske enbart smör och ost, håller inte som lunch. Du får vare sig tillräckligt med energi, protein eller näring i allmänhet. Med ett grövre bröd, en proteinkälla och grönsaker blir mackan en betydligt bättre lunch.

Foto: IBL, Edward Guk/Unsplash