
Te är en trend – det här visste du inte om nya it-drycken
Latten får ta ett rejält kliv åt sidan – allt handlar om te nu. Och jadå, te och sommar är en oväntat bra matchning. Här får du koll på några heta sorter.
Te är så mycket mer än en frukostkopp Earl Grey eller lite rabarbergrädd på fikadejten. Hipsterkrogar såväl som fine dining-restauranger bjuder gärna på te numera, som en del av konceptet. Tetrenden är stor och användningsområdena växer. Du kan till exempel blanda det med bubbel för en exklusiv drink, mixa det i en omgång cupcakes eller strössla ner det i en sallad. Och trots avsaknaden av kalorier innehåller te förvånansvärt mycket nyttigheter.
Marknaden är full av intressanta tesorter, men glöm de söta fruktteerna från förr.
– Te är rikt på polyfenoler, vilket är en grupp av antioxidanter som är bra bland annat för immunförsvaret och ditt hjärta, säger Karin Magnusson, dietist.
– Jag tror dessutom att det faktum att teets höga temperatur gör att vi dricker det långsamt hjälper oss att dra ner på tempot och lyssna på kroppens signaler.
För visst är det något nästan terapeutiskt med tedrickande? Något som kaffet faktiskt inte kan konkurrera med (sorry kaffe, vi älskar dig också). Marknaden är full av intressanta tesorter, men glöm de söta fruktteerna från förr. Nu blåser nya vindar, med fokus på hälsa och exklusiva, nyanserade smaker. Låt oss gå igenom några heta tesorter.
Matcha
Det kanske mest kända hälsoteet matcha har tagit västvärlden med storm. Matcha innehåller stora mängder antioxidanter och tros kunna förebygga cancer, enligt Nationella cancerinstitutet i USA.
Ordet ”matcha” betyder faktiskt grönt te på japanska, men matchateet är gjort på pulver av själva tebladen, medan det traditionella gröna teet är vatten som tagit upp ämnen från hela teblad.
En kopp matcha-te innehåller lika mycket koffein som motsvarande mängd kaffe. Så varför inte byta morgonkaffet mot en skinande grön hälsoboost?
Testa! Matchabrownies med vit choklad – här är receptet
Chaga
Eller sprängticka som svampen heter på svenska, växer likt en svulst på vissa björkars stammar. Du har säkert sett den här dyrgripen på någon björk du passerat, kanske växer till och med en i din trädgård? (Men var lite försiktig, alla klumpar är tyvärr inte chaga).
Chagasvampen har använts mycket inom gammal folkmedicin och tillskrivits en rad positiva hälsofördelar. På senare tid har svampen seglat upp som ett modernt superfood som säljs i pulver- och teform. Entusiasterna menar att dess innehåll kan lindra matsmältningsproblem och motverka sjukdomar som diabetes och cancer. Det finns dock inga vetenskapliga studier som visar sådana samband.
– Chaga-teet i sig motverkar inte cancer, men en hälsosam livsstil där chaga möjligtvis ingår kan eventuellt motverka det, säger Karin Magnusson, dietist.
Vad vi däremot vet är att chaga innehåller rikligt med B- och K-vitamin, antioxidanter och mineraler.
Kombucha
Ett annat hälso-te som kom till Sverige för några år sedan är kombucha, som görs på den geléliknande kombuchasvampen. Svampen är full av enzymer, mineraler, vitaminer och hälsosamma bakterier. Kombucha, som är en fermenterad tedryck, ska vara bra för tarmfloran, matsmältningen och immunförsvaret.
Missa inte! Hälsotrenderna som fyller Instagram just nu
Sencha
Old but gold. När vi snackar grönt te är Sencha en riktig vardagsikon. För att behålla sin vackra gröna färg, och den naturligt grönskande smaken, så ångas teet under tillverkningsprocessen. Som alla gröna teer är Sencha rikt på antioxidanter, aminosyror och mineraler. Den finaste varianten är Fukamushicha, som ångats extra länge för att ge en djupare smak.
Darjeeling first flush
Låt oss presentera teernas te, Darjeeling First flush. Det är ett svart te, gjort på bladen från den första vårskörden. Te-älskare väntar ivrigt på årets första first flush, ungefär som vinkännare som längtar efter (och firar) årets version av Beaujolais. Riktiga nördar diskuterar gärna om hur vårens Darjeeling-skörd skiljer sig från tidigare säsongers.
Kallbryggt te + champagne = sant
En sofistikerad drink på två ädla drycker. Kan det bli bättre?
Ingredienser
(ett glas)
1 cl sockerlag
4 cl kallbryggt, svart te
Fyll upp med champagne
Gör så här:
Välj ut ett gott, svart te (tips: Darjeeling) och lägg det att dra i kallt vatten i minst nio timmar. Lättast är att bara göra det över natten.
Gör egen sockerlag genom att blanda lika delar socker och vatten och värma på spisen tills sockret lösts upp. Gör en rejäl sats så kan du spara det i en flaska i kylen sedan.
Häll upp sockerlagen och teet i ett glas och fyll på med champagne.
75-80
Så många grader en lämplig temperatur på vattnet när du tillreder grönt te. Vid hetare temperaturer blir smaken bitter och viktiga näringsämnen riskerar att gå förlorade.
Läs också! Älskar du vattenmelon? Spana in de här fem recepten
Av Ellinore Nilsson och Karin Nordin
Foto Thinkstock


