Annonssamarbete med Always
Mensskyddens blodiga historia: Från mossa (!) till menskopp

Mensskyddens blodiga historia: Från mossa (!) till menskopp

Den där bindan som du knappt känner i trosan idag är inget vi ska ta för givet! Det har varit många kvinnor före oss som fått stoppa både mossa och gördlar mellan benen för att vi ska slippa skavsår idag.

Det här med mens ansågs länge som något konstigt vi hade väldigt svårt att förstå oss på. Kanske var det ett straff från gud för Evas synder tänkte man – att det var giftigt och kunde skada mannens allra heligaste var en annan ryslig tanke. I många delar av den gamla världen var mensblod starkt förknippat med trollkonst, och nakna menstruerande kvinnor troddes kunna förhindra både hagelstormar och missväxt. Wow!

Något som däremot varit mindre wow är mensskydden vi kvinnor haft till hands genom årtusendena, något som minst sagt lett till en hel del kreativa lösningar. I antika Egypten tillverkades troligtvis den första tampongen av träbitar insvepta i tyg, annars har det varit fårull, mossa, djurfällar och gräs som hamnat mellan kvinnors ben. Men den vanligaste metoden var troligtvis att man helt struntade i mensskydd och bara blödde rakt ut i kläderna.

I slutet av 1800-talet började man inse att det här med mossa och mensfläckade klänningar kanske inte var det mest hygieniska trots allt, och menstruationsbältet såg dagens ljus. Det är lite vad det låter som, en utbytbar binda i tyg som spändes fast med remmar kring höfterna. Troligtvis var det också så obekvämt som det låter, men användes trots det flitigt fram till slutet av 50-talet då sanitetsgördeln gjorde entré. Det var en bekvämare version av menstruationsbältet som fästes kring magen, men helt ärligt – det kan inte ha varit kul. Den första kommersiella tampongen fanns faktiskt i amerikanska butiker så tidigt som 1936 men få kvinnor ville använda dem eftersom det ansågs sexuellt olämpligt. Så kvinnor fick hålla tillgodo med de mindre sexuella gördlarna och bältena några år till.

Med Always bindor och trosskydd kan vi känna oss trygga under hela menscykeln.

På 70-talet dök den moderna bindan med en självhäftande yta som fästs i trosorna upp, och sen dess har mensskydd blivit mer och mer ergonomiskt anpassade för våra kroppar. Med dagens moderna bindor kan du hitta bindor och trosskydd som passar under hela din cykel, från blöta flytningar till riklig mens.

Idag kan alla hitta en binda som är bekväm och passar både en liten och riklig blödning.

Med Always smarta My Fit-tabell som finns på alla förpackningar av Always Ultra kan du till och med få en skräddarsydd guide till ditt mensskydd. Här ser du vilken binda som passar både din trosstorlek och flöde.

Hitta mensskyddet som passar ditt flöde och trosstorlek med Always My Fit-tabell.

Vår Youtube-serie om mens – som lyfter tabut!

Även om mens inte längre anses konstigt som på medeltiden så finns många tabun kvar, och de vill vi skrota! I vår nya Youtube-serie pratar vi om mensmyter, endometrios och självförtroende. Du kan se alla avsnitt här.

Läs mer om Baaams hyllade kampanj här!