Annons
 

AmberValent, 23: ”Min musik inspireras av sci-fi, fantasy – och Buffy”

Amber Watts blandar pop, R&B, rap och trance för magisk och drömmig musik. För Baaam berättar hon om musiken och hur hon stöttar kvinnor i musikbranschen.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Hon är musikproducent, klubbarrangör, DJ, ljudtekniker, låtskrivare och artist. Amber Watts, eller AmberValent som är hennes artistnamn, är en av Sveriges mest spännande artister just nu. Förra året släppte hon EP:n ”Paragon” och i februari kom nya singeln ”IDK”. Baaam tog ett snack med Amber om sci-fi, inspiration och att lyfta kvinnor i musikbranschen.

Annons

Hur skulle du beskriva din musik för någon som aldrig har hört den?
– Som pop med R&B, trance, fantasyreferenser och rap. Jag kallar den för ”Milky Wave” för att jag tycker den är så svårbeskriven.

Hur kom du in på musiken?
– Jag har alltid hållit på med musik. Jag hade en förälder som var studiomusiker och det har alltid varit mycket musik hemma, så det var en naturlig utveckling.

Vad inspireras du av?
– Jag gillar sci-fi och fantasy, till exempel ”Buffy the Vampire Slayer” och utgår gärna från serier och filmer i mina texter. På EP:n kan man höra ganska många referenser till det.

Hur är det att vara kvinnlig musikproducent i en fortfarande ganska mansdominerad bransch?
– Jag känner såklart av att det är ojämställt när det kommer till jobb. Man får inte lika mycket betalt som manliga producenter och creddas inte alltid, även om man har varit med och producerat. Vilket såklart är skitjobbigt. Men det är många artister nu som verkligen vill satsa på att använda kvinnliga och ickenormativa producenter, det är en nice utveckling.


Du har varit med och grundat Upfront Producers Network, vad är det?
– Det är ett nätverk för kvinnor, ickebinära och transpersoner som är producenter. Vi startade det därför att många ickenormativa producenter känner att de inte har ett sammanhang, ett ställe att lufta och byta erfarenheter med varandra. Vi vill utmana bilden av producenter som snubbar som sitter i studion och hjälper varandra, det är en vanligt förekommande grej som många tjejer inte blir en del av. Vi lyfter även fram de här producenterna mot branschen, men fokuset är hänget och att få utvecklas i en trygg miljö.

Hur tycker du att branschen borde jobba för att främja fler kvinnliga musikproducenter?
– Framför allt att aktivt leta efter dem eller fråga initiativ som Upfront, Popkollo, Musikgäris etc om hjälp med rektrytering. Och att de sedan anställer dem – såklart!

Vad jobbar du på just nu?
– Jag ska släppa lite feautures som jag är peppad över. Jag jobbar som låtskrivare och producent till andra också och en del av det kommer innan sommaren. Sedan ska jag ut på Europaturné som support till GNUČČI i maj!

Foto: Märta Thisner, pressbild