Annons
 

Bostadslös? De tävlar ut ett förstahandskontrakt i Stockholm

Trött på andrahandslägenheter men blott två år i bostadskön? Bostadssajten Qasa tävlar ut ett förstahandskontrakt i Stockholm och lanserar ett nytt typ av kösystem.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Så gör du för att få ett förstahandskontrakt i Stockholm

För de allra flesta hyreslägenheterna är det en faktor som nästan helt avgör om du får en bostad – din kötid. 2016 var den genomsnittliga kötiden i Stockholms Bostadsförmedlingen nio år, 14 år för en lägenhet i innerstan. Om du exempelvis är nyinflyttad stockholmare och saknar flera år i kötid ligger du alltså risigt till och hänvisas till att köpa bostad eller bo i andra hand. Det här vill Qasa råda bot på.

Annons

Bostadssajten lanserades 2015 och inriktade sig på att matcha andrahandsuthyrning av lägenheter och rum under längre perioder med hyredgäster. Nu tar man steget in på förstahandsmarknaden, skriver DI Digital. Tillsammans med två fastighetsbolag ska företaget kunna erbjuda stockholmarna förstahandskontrakt på nyproducerade lägenheter genom sin speciella matchalgoritm. Genom algoritmen ska fastighetsägare kunna hitta hyresgäster som, enligt de själva, är bäst lämpade. Det kan handla om var du jobbar, var dina barn går i skola eller om du bott i tidigare bott i andrahand.

Den nya tjänsten blir tillgänglig i höst men redan nu tävlar Qasa ut ett förstahandskontrakt i Haninge, skriver Elle. Jo, det är sant. Du kan vinna den nyproducerade lägenheten genom att anmäla dig till tävlingen på sajten attbyggabo.se, skapa en miniatyr av ditt drömboende och skicka in ditt bidrag. Tävlingen avslutas 25 augusti och en jury väljer en vinnare baserat på kreativitet, stil och hållbarhet.

Foto: Qasa