Annons
 

Brist på motivation? Här är 7 oväntade fördelar med träning

Att träning har ett gäng hälsofördelar är ingen nyhet. Men visste du att träning gör dig både smartare och gladare? Här är sju anledningar varför.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Du blir smartare!

Både ditt minne och din inlärningsförmåga främjas av träning, enligt en hel del forskning.
– Effekterna på hjärnan är omedelbara, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri, forskare och författare.
– På kort sikt ökar hjärnans blodflöde med ungefär 20 procent. På lång sikt händer väldigt mycket mer. Det bildas nya hjärnceller i hippocampus (hjärnans minnescentrum) efter ett par veckor och på lite längre sikt, efter ungefär ett halvår till ett år, kan hjärnans kopplingsmönster förstärkas vilket ger markanta skillnader som gör att du fungerar bättre tankemässigt, berättar Anders.

Annons

Läs mer! Överläkaren berättar: ”Så kan du träna dig smartare”

 

Det kan fungera som medicin

Träning kan till och med vara bättre än antidepressiva preparat vid depressioner, enligt Michail Tonkonogis och Helena Bellardinis nya bok ”Träna bort den stressrelaterade ohälsan”. Antidepressiva mediciner kostar dessutom en hel del pengar och kan ge oönskade bieffekter, medan träning både kan vara billigt och gratis. Den optimala träningsvolymen för en frisk person är enligt forskare tre pass styrketräning samt två och en halv timmes konditionsträning varje vecka.

Missa inte: Träning kan bota depressioner (och det är lika effektivt som piller)

 

Huden får glow!

Träning ökar blodflödet till huden vilket syresätter och ger näring. Det hjälper till och med sår att läka snabbare. ”Därför bör människor som skadar sig komma i rörelse igen så fort som möjligt – inte för att slippa tappa muskelmassa, utan för att se till att de har bra blodflöde till huden”, säger Anthony Hackney, träningspsysiolog på University of North Carolina, till Time.

 

Du får en riktig hormonboost!

Träning ökar frigörandet av olika hormoner i din hjärna – som serotonin, endorfiner och dopamin. Det leder till minskad smärta, lättar upp ditt sinne och minskar stress. Det skyddar även mot psykisk ohälsa, enligt forskare på Göteborgs universitet. Träning har med andra ord inte bara fysiska fördelar, det hjälper dig även att må bättre psykiskt!

 

Det är lite som en anti age-kur

Träning kan hjälpa ditt DNA att hålla sig friskt och åldras långsammare, enligt en mindre studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances. I undersökningen tog man muskelbiopsi från tio friska personer före och efter en 45 minuter lång cykeltur. Man såg då att träningen bromsade cellernas åldrande.

Forskning visar: Konditionsträning får dig att se flera år yngre ut

 

Ditt sexliv förbättras

Tack vare träning blir du starkare och uthålligare. Dessutom får du bättre självkänsla och självförtroende, vilket i sin tur gör dig mer nöjd med dig själv.

 

Du blir mindre stressad

Trots att träning kanske är det sista du vill pressa in i schemat när du redan är stressad, så kan det faktiskt sänka din stressnivå, enligt en studie från Princeton University i USA. Ofta handlar det ju om prioriteringar snarare än brist på tid, så var snäll mot dig själv och planera in ett par träningspass varje vecka.

Läs mer!
Hjärnforskaren: Så blir din träning en lyckokick

Foto Thinkstock