Gå dig i form – så här bränner du maximalt på promenaden

För bra för att vara sant? Det är lätt att tro i dessa tider, där lugnare träning lätt hamnar i skuggan av tungt och intensivt. Men faktum är att promenader kan göra stor skillnad både för din form och hälsa.

Att gå sig i form – låter det mest som bullshit i dina öron? Det är det inte. Promenader är faktiskt en riktigt bra träningsform. Att du bränner mer än vid högintensiv träning som löpning är visserligen en myt, men det är lättare att nå resultat i form av förbrända kalorier vid gång eftersom promenaderna lätt blir av. Medan löprundan eller gymbesöket känns tungt att genomföra är det lätt att bara ge sig ut och gå. Och promenaderna gör stor skillnad för din hälsa, enligt forskning. Dessutom har en studie vid universitetet i Exeter, England, visat att bara 15 minuters gång minskar suget efter sötsaker radikalt – snacka om win-win! Vi går igenom hur du kan optimera din promenadträning.

Maxa din endorfinkick

Många som är vana att träna tyngre, men som på grund av till exempel graviditet eller en skada tvingas att ersätta svettiga pass med promenader, saknar den sköna hormonboosten som tuff träning ger. Men genom att komplettera promenaden med ett par trevliga extra-moment så blir den snart en beroendeframkallande vana. Nummer ett är att promenera i en härlig miljö, gärna i en park, i skog eller vid vatten – det är bevisat välgörande för din psykiska hälsa. Att hitta en promenadkompis är också guld värt när du vill sätta fart på endorfinerna (hen kan även ersättas med en podd). Ytterligare feel good-krydda får du genom att köpa med dig en god kaffe.

Backträna

Vill du bränna mer och träna rumpan samtidigt? Promenera i ett kuperat område, det gör stor skillnad. Skogsstigar är optimalt. Välj ut en backe och gå upp och ner för den några gånger – supereffektivt. Fokusera på att ta i med rumpa och baksida lår när du går. Squeeza med rumpan i varje steg för att få med den i matchen. Aktivera även överkroppen genom att pendla med armarna  – det gör skillnad!

Stressa ner

Har du haft mycket stress i ditt liv på sistone? Då ska du definitivt promenera – men lämna gymmets löpband och gör det ute i friska luften. Det är ett av de mest effektiva sätten som finns när du vill få stresshormonerna att lugna ner sig. Faktum är dessutom att höga doser av stresshormonet kortisol är kopplat till ökad fettinlagring, genom att promenera får du det att sjunka.

 

Kör intervaller

Nej, du slipper inte undan intervallerna ens när du ska promenera. Om du inte vill gå i flåsigt powerwalk-tempo hela tiden så är intervaller lösningen för att du ska få den viktiga pulshöjningen. Variera lugnare sträckor med bitar där du verkligen tar i och använder hela kroppen.

Joina 15 000-klubben

När det gäller lågintensiv träning är det viktigt att du håller igång en stund. Satsa på att promenera i minst en timme. För dig som vill gå ned i vikt är det optimalt att sikta på totalt 15 000 steg om dagen. Om du syftet med dina promenader är att hålla dig glad och hälsosam i allmänhet, och inte i första hand att träna och bränna kalorier, så är 10 000 dagliga steg ett bra riktmärke. Kom ihåg att allt är bättre än inget.


Så här mycket bränner du på promenaden

60 minuter lugn promenad: Runt 250 kalorier.
60 minuter powerwalk med ordentlig pulshöjning: 350-400 kalorier.

Foto Thinkstock