Ät dig i form inför Tjejmilen – här är löparmaten som gör dig snabbare

Ät dig i form inför Tjejmilen – här är löparmaten som gör dig snabbare

Hur ska man äta innan ett lopp? Är det viktigt att kolhydratladda? Vi frågade näringsfysiologen Kristina Andersson som skrivit boken "Smart mat för löpare" – här är hennes bästa tips för dig som vill ha extra energi i steget på lördag.

Innan träningspasset – lätt men näringstätt

– Ät energirikt och näringsätt innan, särskilt om du ska träna exempelvis intervaller – du vill ju orka upp för den där backen tillräckligt många gånger. Bra mellanmål innan ett pass är keso med äpple och kanel, bananpannkakor på ägg och banan eller bara ett kokt ägg och lite frukt.


Kristina Andersson, näringsfysiolog och författare till ”Smart mat för löpare”.

Efter träningen – protein och energi

– När du tränat ska du se till att äta en välbalanserad måltid med både protein och energi. Det handlar inte bara om att bygga muskler, du behöver även äta ordentligt för att stärka immunförsvaret – jätteviktigt!


Innan loppet – fyll på med kolhydrater

– Tänk på att vara extra snäll mot kroppen dagarna innan loppet. Om du ska springa ett längre lopp, som en halvmara eller ett maraton, så är det värt att kolhydratladda för att ge kroppen mer bränsle. Det innebär att du ett par dagar innan loppet äter mer kolhydrater än vanligt. Det behöver inte vara berg av pasta, men ät större portioner än du brukar. Om du föredrar potatis så går det lika bra som pasta, ta ett par extra vid varje måltid och ät en extra macka.

Löparfest! Här är höstens roligaste lopp


Samma dag – ladda med extra fett, protein och kolhydrater

– Om du ska springa långt behöver du också mer fett och protein. Börja dagen med en omelett med extra ost, kombinerat med kolhydrater som gröt, potatis, mackor eller frukt. Det ger en bra mättnad och bränsle som du kan springa långt på. Och kom ihåg att dricka ordentligt.

Löparcoachen Petra Månström: Så laddar jag inför loppet!


Foto Thinkstock