Annons
 

Löparfest – här är höstens 9 roligaste lopp

Från fem sköna citykilometer till skräcklopp med zombies. Från Kiruna i norr till Falsterbo i söder. Vi har listat höstens mest intressanta lopp.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

1. Tjejmilen – i år med extra festivalfeeling

När: 2 september
Var: Stockholm
Distans: 10 km
Vad: Över 30 000 tjejer springer ett naturskönt varv på Djurgården i centrala Stockholm, med start och målgång på Gärdet. Årets mil avslutas med ett härligt after run, arrangerat av Sportamore. Mat, musik (bland annat dj-duon Kärlekståget) och häng skapar sann festivalstämning som blir extra skön tack vare alla endorfiner som flyger i luften.

Annons

2. Blodomloppet – spring med ett viktigt syfte

När: 12 september
Var: Östersund
Distans: 5 eller 10 km
Vad: Spring i Östersunds klara höstluft, med ett välgörande syfte. Blodomloppet hålls för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och loppet passar både dig som vill jogga eller gå utan tidtagning, och dig som vill pressa din tid på fem eller tio kilometer.


3. Löparfesten – glad familjestämning

När: 16 september
Var: Skanör Falsterbo
Distans: 5, 10 och 21 km
Vad: En löparfest med glad familjestämning, där både elitlöparen och motionären som egentligen föredrar en rask promenad samsas (det finns till och med en promenadklass). Vill du springa en lite lättare mil eller slå personligt rekord är Skanörsmilen en rekommendation, den lättlöpta banan har endast cirka en meters höjdskillnad. Och om du vill springa din första halvmara är 21-kilometersbanan, även den utan backar, en bra start.

Missa inte! Löparprofilen Maraton-Petra: Så här laddar jag inför ett lopp


4. Hässelbyloppet – för dig som vill slå personligt rekord på milen

När: 8 oktober
Var: Hässelby utanför Stockholm
Distans: 10 km
Vad: Det populära Hässelbyloppet säger sig vara ”höstens skönaste mil” och ”landets snabbaste 10-kilometerslopp”, tack vare den flacka men fina banan som tar dig genom förorter som Råcksta och Vällingby i nordvästra Stockholm. Toppen om du vill slå personligt rekord eller om du bara vill ha en lite softare mil.


5. Night trail run – terränglöpning i mörkret

När: 28 oktober
Var: Sollentuna utanför Stockholm
Distans: 5 eller 10 km
Vad: Gillar du terränglöpning? Gillar du tanken på att springa i mörkret, med pannlampa? Då är Night trail run din grej. Banan, som går på en mix av stigar och obanad terräng, är lätt att följa tack vare reflexer som syns när din pannlampa lyser på dem.


6. Run for your lives – jagad av zombies

När: 28 oktober
Var: Örebro
Distans: 6,5 km
Vad: Ett hinder- och skräcklopp, komplett med hungriga zombies som kommer jaga dig i det ruggiga oktobermörkret. Längs banan får du göra val som kan kosta dig livet, du har tre stycken som hänger och dinglar i ditt midjebälte. Loppet är för alla som vill ha kul, oavsett nivå (det är okej att gå) och uppleva ett zombieapokalyptiskt Örebro. Målet är att ta sig till en säkerhetszon vid slottet.


7. Kullamannen trail – himmel, hav och helvete

När: 5 november
Var: Kullaberg, Mölle
Distans: Från 6 km till 64 km
Vad: Arrangörens egen punchline ”När löpning blir äventyr” är lite för bra för att inte nämnas. Den här äventyrliga terrängbanan går längs smala bergsstigar, förbi fantastiska utsiktsplatser över havet och genom vackra bokskogar. Något för dig som vill ha en upplevelse utöver det vanliga. Flera olika utmaningar att välja mellan, från sex natursköna kilometer till ”Himmel, hav & helvete”, ett ultralopp på över sex mil.


8. Beat the mountain – med hinder från Gladiatorerna

När: 14 oktober
Var: Borlänge
Distans: 13 km
Vad: Gillar du tuffa backar? Här får du 13 kilometer och 500 höjdmeter att bita i – i härlig bergsterräng, komplett med hinder. Hindren kommer från bland annat Gladiatorerna. Loppet har en tydlig hälsoinriktning och istället för söt energidryck bjuds du på bär och smoothies medan du kämpar för att besegra bergets utmaningar.


9. Myrsyran – genom norrländska myrmarker

När: 10 september
Var: Kiruna
Distans: 8 eller 12 km
Vad: Genom myrmarker och över hinder som naturen själv har skapat. Köp en lyxig paketlösning och avsluta med spa och middag.


Foto Thinkstock

Läs också! Väldämpat eller barfota? Vilken löparsko är bäst?