Baaams lucia-kvinnor 2020: Lisa Langseth, kronprinsessan VIctoria, Flashback forever, Asabea Britton, Emma Frans, Lydia Sandgren, Amie Bramme Sey, Fanna Ndow Norrby, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Sofia Helin och Gizem Erdogan.

13 svenska kvinnor som lyste upp i mörket under 2020

Midvinternattens köld är hård, men kvinnorna gnistra och glimma. Vad hade vi gjort utan dessa stjärnor i år? Här är 13 kvinnor som lyste upp i mörket under 2020.

Varje år på Lucia listar Baaam tio stunder då kvinnor lyst upp i mörkret under året som gått, och 2020 är givetvis inget undantag. Men istället för stunder väljer vi att fokusera på kvinnorna som personer. Vi har också valt att fokusera på svenskor, men med det sagt finns det gott om internationella ljusglimtar i kvinnor som Kamala Harris, Dolly Parton, Elliot Page (som fram tills hösten 2020 betecknade sig som kvinna).

Här är kvinnorna som lyste upp i pandemins mörker, under nådens år 2020, utan inbördes ordning.


Emma Frans

Plötsligt befann vi oss mitt i en brinnande pandemi. Och absolut inget ont om Anders Tegnell, men det har varit otroligt skönt med en (mindre mossig) epidemiolog som ständigt bryter ner all fakta till ett språk som vi faktisk talar. Ett språk som ofta innehåller sarkasm, gliringar och mycket humor.

Tack för allt du har gjort under den här pandemin, Emma Frans. Du har lyckats med konststycket att få oss att både fatta – och att skratta.

Asabea Britton

Baaams förra bloggare Asabea Britton lät oss följa med under hennes fantastiska hemmaförlossning (vilken urkraft!) och har verkat för kvinnors rätt att själva välja hur de ska föda. Dessutom har hon folkbildat om allt som rör kvinnokroppen – ständigt med vetenskap och forskning i ryggen.

Tack, Asabea, för allt du lärt oss och för att du visar att normen inte är den enda vägen!

Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby

Vi har podcasten Raseriet att tacka mycket, men inte minst för sitt outtröttliga arbete kring BLM-rörelsen och för att de har guidat oss i frågor om rasism och intersektionell feminism under året som har gått.

Ni ska ha TACK!

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Inte nog med att hon varje vecka briljerar i En varg söker sin pod tillsammans med Liv Strömqvist, Caroline Ringskog Ferrada-Noli har genom sin serie Amningsrummet äntligen gett oss en realistisk skildring av hur det kan vara det första året som mamma. Utan rosa skimmer och med hormoner, tvivel, förlossningsdepressioner och relationsproblem.

Tack för att du får svenska mammor att känna sig mindre ensamma!

Lydia Sandgren

Lydia Sandgrens debutroman Samlade Verk blev utan tvekan årets mest omtalade bok. Den gav henne, med rätta, mer spaltutrymme och gav upphov till mer debatt på kultursidorna än någon annan kvinnlig författare – i nivå med Knausgård.

Hon hyllades unisont av kritikerna och vann Augustpriset för årets skönlitterära bok. Men mest av allt fick hon oss att uppslukas av läsningen till den grad att vi helt glömde bort att det pågick en pandemi där ute.

Kronprinsessan Victoria

För första gången någonsin deltog en medlem ur kungafamiljen i Pride. Det var givetvis kronprinsessan Victoria som fick det att hända, och hon skrev därmed historia när hon inledde festivalen med orden:

"Det finns familjer och sammanhang där synen på hbtqi-personer fortfarande präglas av fördomar och okunskap. Om du är en av dem som inte kan eller vågar vara öppen om vem du är, så vill jag bara att du ska veta en sak: Du har rätt att vara precis den du är, och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig."

Äntligen!

Sofia Helin

Som programledare för TV4-programmet Drottningarna gav hon oss den kvinnohistoria som så länge varit ouppmärksammad. Hon har även varit en viktig röst för feminismen i intervjuer och genom sitt Instagramkonto och outtröttligt fortsatt kampen kring #tystnadtagning.

På nyårsafton läser hon Lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan, och det känns tryggt att avsluta mörkrets år med henne vid rodret.

Lisa Langseth

Lisa Langeths Kärlek och Anarki har hyllats av publiken från dag ett, och anledningarna är många. Bland annat har hon gett kvinnans sexualitet en lika naturlig plats som mannens i en serieproduktion. Och vi hade kanske inte förstått riktigt hur mycket vi hade saknat just det förrän serien kom.

Men hon har också genom serien fått oss att lyfta blicken och känna att allt kanske inte måste vara så inrutat och enligt normen hela tiden.

Mer Lisa Langseth åt folket!

Gizem Erdogan

Gizem Erdogan hade viktiga roller i inte mindre än två av årets mesta snackis-serier, Kalifat och Kärlek och Anarki. För sin oerhört trovärdiga roll som Pervin (Kalifat) vann hon pris på Kristallen som årets kvinnliga skådespelare i en TV-produktion. Vi kan bara säga:

Fler priser till Gizem!

Flashback Forever

Med högläsning från Flashback varvat med kluckande gråtskratt åt misär, tragik, märklighet och snubbighet utan dess like har trion bakom Flashback forever lättat upp stämningen sedan starten i januari 2020.

Hur klarade vi oss innan FF?

Få människor har fått oss att skratta så hjärtligt som Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia i år, och är det något vi verkligen har behövt det här året så är det humor.

10 stunder under 2018 som kvinnor lyste upp i mörkret

10 stunder under 2017 som kvinnor lyste upp i mörkret

Årets Baaam-brudar – här är hela listan
Slå på ljud