
Ge nytt liv till snapsen på julbordet – blanda den i en drink
Sugen på att testa något nytt till julbordet eller på att unna dig en festlig, julig drink hemma? Här bjuder årets bartender på tre innovativa och garanterat välsmakande korsningar mellan drink och snaps.
Bakom snapsdrinkarna står bartendern Hampus Thunholm, som för andra året i rad nyss utnämndes till Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards – barbranschens största utmärkelse i Norden.
Holiday Negroni bjuder på klassiska julkryddor som stjärnanis, kanel och nejlika, Mulled Åhus Apple baseras på varm äppelmust och kryddsmör(!), och Carrot & Ginger är en uppfriskande drink med morot och ingefära.
Hur gott? Så här gör du:
Holiday Negroni
Ingredienser:
30 ml Åhus “spiced” Akvavit (500 ml som fått stå och dra med en stjärnanis, två kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till fem dagar beroende på önskad intensitet).
20 ml röd söt vermouth
20 ml italiensk bitter aperitivo
Vid servering:
Allt hälls i ett rocksglas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva.

Mulled Åhus Apple
Ingredienser:
500 ml äppelmust av god kvalitet
1 kanelstång
2 nejlikor
Ett par citronzestar
Ett par apelsinzestar
Låt dra cirka en halv dag i en burk med försegling i svalt utrymme.
Kryddsmör:
Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika.
Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skedar smör, tillsätt några droppar ättika.
Vid servering:
Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda. Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak.

Carrot & Ginger
Morotsmix:
500 ml färsk morotsjuice
50 ml färsk ingefärsjuice
75 gram strösocker
3 gram citronsyra
Vispa om tills allt är upplöst, förvara kallt.
Vid servering:
Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix. Sila upp i ett highball- eller collinsglas med en kub is och toppa med sodavatten. Garnera med kanderad ingefära.

Hampus Thunholm är i övrigt mest känd för att ha varit med och drivit stjärnkrogen Fäviken och cocktailbaren Svartklubben i Åre. Numera är han kreativt ansvarig på barerna Berns, Tiao, L’avventura och Spesso i Stockholm.
Foto: Åhus Akvavit
Videon kunde inte hittas
LÄS MER:
Blossa släpper rött mousserande vin med smak av glögg
Julens festligaste drink med glögg och martini – Glöggtini
Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT