Klädkod på bröllop – kavaj, svart, klänning, byxdress

Klädsel på bröllop: Allt du behöver veta som gäst

Får man ha svart på bröllop? Vad betyder egentligen klädkoden kavaj? Och vad kan du bära om du inte vill ha klänning? Baaam guidar dig till allt du behöver veta om klädsel på bröllop.

Bröllop är ett av de absolut roligaste tillställningarna på året, men det ger också lätt spänningshuvudvärk. För låt oss vara ärliga. När en bröllopsinbjudan trillar ner i brevlådan är första reaktionen ett rungande hurra följt av fjärilar i magen-pepp. Klipp till tre minuter senare när du börjar fundera på vad du ska ha på dig och bekymmersrynkorna i pannan är ett faktum.

Vad betyder egentligen kavaj? Vad kan man bära över klänningen? Är det okej att bära rött? Baaam är räddaren i bröllopsnöden och ger dig allt du som gäst behöver veta inför kärleksfesten.


Får man ha svart på sig på bröllop?

Traditionellt sett är svart en sorgfärg som bärs vid begravning, och ska därför undvikas på bröllop. De senare åren har det dock blivit mer socialt accepterat att bära svart på bröllop och flera brudar väljer till och med att låta tärnorna bära svart – just för att det är en färg som många trivs i. Önskar du bära svart till bröllop, satsa på en svart klänning med färgglada detaljer. En ljusgul jacka med matchande skor och väska och du är hemma!

Får man ha rött på sig på bröllop?

Att rött skulle vara bannlyst på bröllop bygger på en gammal myt om att rött för i tiden betydde att du har haft en relation med brudgummen. Den här traditionen har levt kvar och många vet idag inte ens varför rött skulle vara fel att bära, men väljer ändå bort det. Men det är givetvis helt okej att bära rött på bröllop.

Får man ha vitt på sig på bröllop?

Vitt som detalj fungerar utmärkt. Ett par vita skor, en vit topp som du bär tillsammans med en kjol eller en klänning som är vit i botten men med färgglatt mönster på är inga som helst problem. Däremot ska du undvika att bära en helvitt. Det ska bruden få vara ensam om, om hon vill.


Vad betyder klädkoden?

De vanligaste klädkoderna är ”kavaj”, ”mörk kostym”, ”smoking” och ”frack”. De senaste åren har även benämningar som ”cocktail” och ”sommarfin” seglat upp som populära klädkoder och många väljer dessutom att ha en speciell klädkod för just deras bröllop, till exempel en färg eller en detalj som de vill att gästerna ska bära. Gemensamt för alla klädkoder är att du som gäst bör respektera den och klä dig som brudparet önskar.

Kavaj

När det står kavaj som klädkod ska männen bära kostym (alltså, inte udda kavaj vilket namnet lätt får en att tro). Du kan bära en mörk kostym, men det går också bra med en ljusare eller färgglad variant i till exempel linne. Alltid kombinerat med slips eller fluga.

För kvinnor är det klänning, kjol, byxdress eller ett set med byxa och finare topp som gäller. Tänk dig att du ska klä dig lite finare än till vardags. Långklänning bör du undvika, det är lite för uppklätt, och kortkort blir lite för ledigt.

1. Mönstrad jumpsuit från & Other stories. (reklamlänk från Apprl)
2. Lila klänning med tunna band, från Ellos. (reklamlänk från Awin)
3. Vit blus, från Nelly. Mönstrad kjol från Lindex. (reklamlänk från Adtraction)

Mörk kostym

Mörk kostym är snäppet festligare än kavaj. Det innebär precis som det låter att männen klär sig i en kostym i en mörkare nyans – exempelvis mörkblå eller mörkgrå. Svart kostym ska undvikas då det hör begravning till.

Kvinnor ska också vara mer uppklädda än om det står kavaj på inbjudan. En finklänning, finare kjol eller byxdress passar bra och du kan med fördel satsa på ett lite finare tyg. Klänningen bör vara länge än knälång, men inte hellång. Om det är en kyrklig vigsel kan det vara en god idé att täcka axlarna med en liten jacka.

1. Gul omlottklänning, från Carin Wester. (reklamlänk från Adtraction)
2. Mönstrad klänning, från H&M. (reklamlänk från Apprl)
3. Blå vadlång klänning, från Vero Moda. (reklamlänk från Awin)

Smoking

Smoking är en finare klädkod än kavaj och mörk kostym, men inte lika uppklätt som frack. Som kvinna kan du återigen satsa på klänning, kjol eller byxdress – men alltid i ett finare material som siden, sammet eller crêpe. Hellångt och medellångt fungerar utmärkt, det ska vara elegant. Med smycken och håraccessoarer kan du göra din look ännu lite mer uppklädd.

För män gäller – håll i hatten – smoking. Färgerna svart, mörkgrå eller mörkblå är vanliga men även vitt fungerar jättebra, särskilt på sommaren. Smoking matchas alltid med vit skjorta och svart fluga. Även kvinnor kan såklart komma i smoking – så har du en i garderoben som du är sugen på att bära, kör!

1. Grön chiffong-klänning från Goddiva. (reklamlänk från Adtraction)
2. Blå långklänning med halterneck-ringning, från Moments New York. (reklamlänk från Adtraction)
3. Rosa långklänning med bara axlar, från Moments New York. (reklamlänk från Adtraction)
4. Blå klänning med volanger och slits, från By Malina. (reklamlänk från Apprl)

Frack

Nu är vi verkligen inne i finrummet. Javisst, frack är den mest formella klädkoden och nu kan du gå all in när du klär upp dig. För kvinnor passar balklänning eller aftonklänning och det ska vara golvlångt och i ett elegant material. Männen bär – vilket namnet avslöjar – frack.

1. Gul spetsklänning, från By Malina. (reklamlänk från Apprl)
2. Broderad långklänning i satin och tyll, från Marchesa Notte. (reklamlänk från Apprl)
3. Puderrosa långklänning med paljetter, från Needle & Thread. (reklamlänk från Apprl)


Tips och vanliga frågor:

Vad kan man ha på sig om man inte vill ha klänning?

Klänning är för många gäster ett givet val när bröllopsinbjudan trillar in i brevlådan. Men det är absolut inget måste! En byxdress passar utmärkt och kjol eller byxa likaså. Satsa gärna på ett set – med topp och byxa eller topp och kjol i samma tyg – då blir det genast lite mer uppklätt.

1. Mönstrat set med kjol och topp, från Lindex. Här hittar du överdelen (reklamlänk från Adtraction) och kjolen kan du klicka hem här. (reklamlänk från Adtraction)
2. Gul byxdress från Bubbleroom. (reklamlänk från Adtraction)
3. Set med byxa och linne från By Malina. Här hittar du toppen (reklamlänk från Apprl) och här kan du klicka hem byxorna. (reklamlänk från Apprl)

Har du tänkt bära klackar?

Vårt bästa tips gällande klackar på bröllop stavas ”reserv-ballerinan”. Om du har tänkt bära klackar på bröllopet, ta med dig ett par platta skor, till exempel ett par ballerinaskor, som du kan byta om till när det vankas dans. Hej då skoskav, hej dans till småtimmarna. Tänk också på underlaget när du väljer skor. Är vigseln utomhus, kanske på gräs? Byt ut stiletterna mot en lite bredare klack. (Har du svårt att slita dig från de smala klackarna finns det små klackskydd i plast som du kan köpa för att inte sjunka ner i gräs eller grus).


1. Sandaletter med mönstrade band i satin, från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)
2. Rosa mules med rosett, från Flattered. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)
3. Blå festskor med låg klack, från Heelow. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)
4. Svarta remsandaler med klack, från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Vad kan man ha på sig över klänningen?

Du vet hur det är, du har valt en klänning med tunna band och en kvart innan du ska gå hemifrån kommer den – paniken över att du inte har något varmt att bära över axlarna. En stickad kofta är ju inte särskilt uppklätt, boleron och sjalen känns lite… tantig. Och där är klädkrisen igång. Vårt bästa tips är att satsa på en tunnare jacka, gärna i lite kortare modell. En ljus variant passar utmärkt till sommarbröllop, men svart fungerar alltid. Kavajen är också ett utmärkt – och just nu supertrendigt – val att bära över klänning.


1. Svart blazer från Wera. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)
2. Grön tunn jacka med knappar och krage, från Mango. Läs mer och köp här.
3. Rosa kavaj från & Other stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)


4. Grön tunn jacka med knappar som funkar perfekt att bära över klänning, från Wera. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)
5. Vit tunn kofta med volanger, från Zara. Läs mer och köp här.
6. Beige tunn jacka med krage, från La Redoute. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin)

Läs mer: 25 fantastiska budgetklänningar till sommarens bröllop

Foto: TT/Shutterstock