Datorspel du spelade om du var barn på 1990-talet

16 datorspel du spelade om du var barn på 90-talet

Hugo, MS Röj och första The Sims. Nostalgitrippen är total – men herregud, var det så här dålig grafik?
TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung
1:24

Efter reklamen: TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung

(1:24)

Slå på ljud

Minns du din första dator? Det var kanske en galet tung, grå burk med operativsystemet Windows 95. Hela familjen delade på den och ni fick slåss om vems tur det var att surfa på det där nya internetet. Och hoppas att inte någon lyfte på luren och bröt modemuppkopplingen.

Allt var kanske inte bättre då men det är verkligen en nostalgiresa att tänka på alla timmar man spenderade spelandes spel på den lilla burken. Baaam har gått igenom arkivet och hittat 16 spel du garanterat spelade om du hade en dator på 90-talet. Hittar du din favorit?

1. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

I det allra första Harry Potter-spelet får vi lösa pussel, spela Quidditch (vilket var nästan omöjligt svårt), kasta trollformler, gå på lektioner och, såklart, slåss mot Lord Voldemort. Vad mer kunde man önska?

2. Bygg Bilar med Mulle Meck (1997)

Med Lennart Jähkel i rösten som Mulle Meck fick vi hjälpas åt att klura i hop bilar, leta hundar och bli frustrerade över de svåra kontrollerna.

3. Rummel och Rabalder (1997)

Rummel och Rabalder var som en svensk Sesame Street, en tv-serie med dockor som gjorde att vi alla bänkade oss framför Tv4-programmet Lattjo Lajban. Drömmen var dock snarare att få ringa in och spela spelet genom att trycka på knappar på sin hemtelefon. Det fick man dock sällan och som tur var kunde man köra spelet hemma. Laggigt? Ja. Svårt? Ja, eftersom det var så laggigt. Galet kul? Såklart.

4. Backpacker (1995)

Backpacker är faktiskt ett svenskt spel där man ska åka jorden runt, söka jobb, svara på frågor och tjäna pengar. Om man blir pank kan man dock ringa från en telefonkiosk (bara det!) och hoppas att man får lite stöd hemifrån.

5. Age of Empires (1997)

Om du hade en Windowsdator på 1990-talet följde ofta spelet Age of Empires med från början – vilket såklart gjorde att många spelade det. Spelet är ett klassiskt strategispel där man ska bygga upp civilisationer genom fyra tidsåldrar: stone age, tool age, bronze age och iron age. Om det var svårt? Skoja ej, mest för att man inte kunde engelska och därmed heller inte förstod instruktionerna.

6. MS Röj (1992)

Eftersom även detta – kan vi ens kalla det spel? – spel följde med de flesta datorerna på 1990-talet har du garanterat spelat det. Och troligtvis hade du ingen aning om vad spelet gick ut på utan klickade bara planlöst tills du råkade landa på en bomb. Om vi är ärliga har vi inte förstått detta spel förrän typ i vuxen ålder.

7. Hugo (1996)

Även med Hugo hade vi som största dröm att få komma med i Lattjo Lajban och spela i direktsändning. Men i brist på det kunde vi styra det lilla trollet på hemdatorn och hoppa på stockar och i isgrottor i hopp om att rädda Hugolina.

8. Mysteriet på Greveholm (1997)

Mysteriet på Greveholm är kanske den bästa julkalendern SVT producerat – och spelet var inte långt därefter. Och snart kanske vi får återvända till det gamla hemsökta slottet. Skaparna bakom det har nämligen startat en insamling för att utveckla ett vr-spel baserat på julkalendern. Håll tummarna!

9. Rollercoaster Tycoon

Spelet är vad det låter. Du skapar och äger en nöjespark där du bygger berg- och dalbanor och andra attraktioner och försöker få så många besökare som möjligt och tjäna bra med pengar. Höj priset på popcorn! Rea ut biljetter! Allt är möjligt!

10. Sim City 2000 (1993)

Innan The Sims ens var påtänkt fanns Sim City. Det påminner i upplägg mycket om Rollercoaster Tycoon men här är det istället en stad du ska bygga. Du valde om du ville börja spela 1900, 1950, 2000 eller 2050 – och valet påverkade vilken teknologi du kunde använda. I timmar satt vi framför datorn och byggde upp en ljuv, ny värld.

11. The Sims (2000)

Några år efter Sim City kom så det helt banbrytande spelet The Sims. Här fick du chansen att bygga en karaktär och bara låta fantasin sätta gränser. Ville du ha ett färdigt hus eller bygga ett eget? Spela som en solo-sim eller ha en hel familj? Göra dem framgångsrika eller misslyckade? Har du spelat detta spel har du också med all sannolikhet valt att dränka din familj i poolen (genom att plocka bort stegen) för att skapa spöken. Och helt klart fuskat fram mängder av pengar med koden ”rosebud”.

12. Worms (1995)

Om du var lite cool på 1990-talet spelade du Worms. Det var ett strategispel som man spelade online med sina vänner där man med sin mask, en i taget attackerade varandra med rätt roliga vapen. Sista masken kvar vann. Som Fortnite, typ.

13. Pinball (1995)

Redan 1995 introducerade Windows Pinball i sina datorer. Med blinkande ljus och arkadljud ombads vi ladda upp och skjuta iväg kulan. Svårt och galet beroendeframkallande!

14. Pettson o Findus och Mucklornas värld (2001)

I spelet går vi runt i Pettsons hus med Findus och spelar en rad småspel, bygger små konstruktioner och letar mucklor och kort. Låter det lätt? FEL! Det var så SJUKT SVÅRT. Och roligt. Men mest svårt.

15. The Lion King (1994)

Såg du en Disneyfilm under tidigt 1990-tal så kunde du inte missa reklamen för Lejonkungen-dataspelet. Det såg SÅ KUL ut! Man styrde Simba över savannen, hoppade på strutsar och försökte överleva i detta plattformsspel à la Super Mario.

16. Hover! (1995)

Med en svävare (förstod man inte att det var, men det var det visst) skulle man fånga flaggor och slå de andra svävarna. Grafiken var verkligen si-sådär och ljuden när man tog flaggorna nästan öronbedövande skarpa. Men oj, vad man spelade detta ändå.

Se också: 5 av det bästa REUNIONBILDERNA från våra favoritserier och filmer
1:27

Efter reklamen: Se också: 5 av det bästa REUNIONBILDERNA från våra favoritserier och filmer

(1:27)

Slå på ljud

Ännu mer nostalgi!

Vill du bli ännu mer nostalgisk? Här kan du läsa allt om 1990-talet – från Spice girls, tamagotchis och pogs till Eva och Adam och lysande stjärnor i taket. Vi har artiklarna som tar dig på en ordentlig nostalgitripp!

20 hitlåtar som (sjukt nog) fyller 20 år 2019
22 godisar du minns om du var barn på 90-talet
16 nostalgiparfymer du minns från 00-talet
38 barnprogram som gör dig nostalgisk om du var barn på 90-talet