17 filmer och serier från 80-talet

16 (riktigt bra!) ungdomsfilmer och serier från 1980-talet

Nostalgi i form av glada färger, axelvaddar och pudelfrisyrer. Baaam listar 16 ungdomsfilmer och serier för dig som älskar 80-talet!

The Breakfast Club

Fem stereotypa tonåringar (the criminal, the princess, the athlete, the brain och the basket case) möts under en kvarsittning. Det får dem att fundera över sina fördomar – både om sig själva och andra. Denna kultförklarade ungdomsfilm från 1985 är regisserad av John Hughes. Filmens soundtrack har uppmärksammats, bland annat i Pitch Perfect.

 

Dirty Dancing

Förbjuden kärlek, sensuell dans och citat som ”nobody puts Baby in a corner”. Jennifer Grey och Patrick Swayze spelar huvudrollerna i denna romantiska dramafilm från 1987, som numera har blivit en riktig klassiker. Nynnar du på I’ve Had The Time of My Life nu? Jag också!

 

Sixteen Candles (Födelsedagen)

Ännu en John Hughes-film med en rosaklädd Molly Ringwald i spetsen! Denna romantiska komedi innehåller ungdomskärlek, pinsamma släktingar och en 16-årsdag som hamnar i skuggan av ett bröllop. I en av huvudrollerna ser du Anthony Michael Hall, också känd från The Breakfast Club. Även om Sixteen Candles faktiskt kom ut ett år tidigare, närmare bestämt 1984.

E.T. the Extra-Terrestrial

Pojken Elliott blir vän med rymdvarelsen E.T. i familjefilmen från 1982, regisserad av Steven Spielberg. Det blir ett fartfyllt äventyr när barnen, utan att avslöja hans existens, försöker hjälpa utomjordingen att komma hem igen. Inte ett öga är torrt när E.T.’s glödande fingertopp möter Elliotts panna.

 

Footloose

Den rebelliska tonåringen Ren flyttar till en småstad där rockmusik och dans har förbjudits. 1984 kom dramafilmen med Kevin Bacon och Lori Singer i huvudrollerna. 2011 släpptes en ny version av samma film.

Ferris Bueller’s Day Off (Fira med Ferris)

Komedifilm från 1986, som numera klassas som kult. High school-eleven Ferris Bueller (Matthew Broderick) skolkar ofta från lektionerna. En dag bestämmer han sig för att stanna hemma helt, samtidigt som skolans rektor vill sätta dit honom en gång för alla. Även denna är skriven och regisserad av John Hughes.

Back to the Future (Tillbaka till Framtiden)

17-åriga Marty McFly skickas av misstag 30 år bakåt i tiden. Michael J. Fox och Christopher Lloyd spelar huvudrollerna i denna science fiction-komedi från 1985.

Pretty in Pink

Gissa vem som har skrivit filmen? Och vem som spelar en av huvudrollerna? Japp, John Hughes och Molly Ringwald. 80-talsstjärnor! Denna romantiska dramakomedi släpptes 1986 och handlar om en tjej som tvingas välja mellan sin barndomskärlek och en rik, känslig och svår kille.

Some Kind of Wonderful

Ett ungdomsdrama från 1987 om allt som hör tonåren till. Oro för framtiden, relationer och kärlekstrassel. I rollerna ser du bland andra Eric Stoltz och Mary Stuart Masterson. Regisserad av Howard Deutch och skriven av… Ja, du vet.

 

The Goonies (Dödskallegänget)

En grupp ungdomar ger sig ut på äventyr för att hitta en gammal piratskatt. Allt för att rädda sin stad! The Goonies kom ut 1985 och är en klassisk familjekomedi.

Flashdance

Jennifer Beals spelar 18-åriga dansaren Alex, som sliter för att överleva men drömmer om att komma in på balettskolan. Både Flashdance… What a feeling och Maniac är låtar från soundtracket till denna romantiska dramafilm från 1983.

 

The Karate Kid

Den klassiska action dramafilmen från 1984 om pojken Daniel som, med hjälp av sin japanske hyresvärd, försöker lära sig karate. Allt för att stå upp mot sina mobbare!

Den oändliga historien

11-åriga Bastian flyr sin tragiska verklighet genom att läsa en mystisk bok. Filmen kom ut 1984 och är baserad på den tyska fantasy- och äventyrsromanen av Michael Ende.

Full House (Huset fullt)

Mary-Kate och Ashley Olsens tv-debut! Denna komediserie sändes mellan 1987-1995 och handlar om familjen Tanner som bor i San Fransisco. Pappa Danny har blivit änkling och kämpar för att uppfostra sina tre döttrar.

Dallas

På Southfork Ranch råder det ingen stillhet. Familjen Ewings vardag kantas av släktfejder, alkoholism, boskapsdjur och höga oljepriser. Du får chansen att följa dem i flera genrationer, eftersom tv-såpan sändes mellan 70- och 90-talet. Dessutom kom en fortsättning mellan 2012-2014.

 

Falcon Crest

Ännu ett familjedrama, fast på en vingård istället för en ranch. Mutor, utpressning och förtal – Angela Channing (Jane Wyman) tar till alla medel för att få makten över gården.

Läs mer:

15 kultfilmer från 1990-talet – hur många har du sett?

Här är alla nya Disney-filmer 2020, 2021 och 2022

Netflix i februari 2020: Här är alla nya filmer och serier