Cara Delevingne postade en bild på Instagram – och tappade 50 000 följare

Kontroverserna kring sexualbrottsanklagade R Kelly växer. Men när modellen Cara Delevingne skrev om det på sin Instagram tappade hon plötsligt en stor skara följare. ”Vi måste sluta skilja på verk och person”, skriver hon i inlägget.

Det senaste veckorna har en dokumentär under namnet ”Surviving R Kelly” fått en hel värld att ändra uppfattning om R’n’B-stjärnan. R Kelly är anklagad för att under 20 års tid ha utsatt mängder av kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp samt fall av fysisk och psykisk misshandel. Sedan tidigare har han dessutom varit uppe i rätten för barnpornografibrott men då friats.

I dokumentären talar en lång rad stjärnor ut om hur artisten utsatt dem för sexuella trakasserier – och det är, kort sagt, inte lite skelett han har i garderoben. Därför var det som hände modellen och skådespelaren Cara Delevingne i veckan något märkligt.


Cara har i runda slängar 41 miljoner följare på sitt Instagramkonto. Men när hon här om dagen lade ut ett inlägg om R Kelly där hon delade vad artisten John Legend, som är med i dokumentären, skrivit om honom på twitter fick det 50 000 följare att sluta följa hennes konto.

I inlägget berättar hon att hon sett dokumentären och att hon är chockad över hur länge detta har fått pågå.

– Vi måste sluta skilja på verk och person. Bara för att någon sjunger som en ängel betyder det inte att denne är en, skriver hon och jämför honom med producenten Harvey Weinstein, som blev startskottet för hela #metoo-rörelsen.


När Cara så får veta att hon tappat 50 000 följare efter det inlägget skriver hon att det är helt okej.

– Följarna jag tappat håller uppenbarligen inte med mig (…) och under 2019 vill jag vara mer konfrontativ. (…) För jag har alltid lärt mig att undvika konfrontation till varje pris och det har gjort att jag varit tyst under större delen av mitt liv. (…) Men inte mer!

Cara, vi är med dig.

Läs mer här:

Efter Weinstein – är det okej att gilla ett verk skapad av ett as?
#metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare
Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt