Flashback Forevers julkalender, Håkan i Sunes jul och Baby God.

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i december

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från kultur- och nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i december.

Flashback Forever blir med julkalender – Böglyftet

Nathalie Mark, redaktionschef

Har du hört talas om podden Flashback Forever? Skoja, klart du har. Knappt någon podd har varit så hajpad i år som denna – och det med rätta! Men om du trots det har missat podden kommer här en kort recap.

Flashback Forever drivs av Emma Knyckare, Ina Lundström och “Scroll-Mia” och är kort och gott en podd där de varje vecka tar upp varsin spaning från det ökända forumet Flashback. Det är allt från tråden där en kille som hör av sig till tjejen som var den rätta men som aldrig blev av till diskussioner om vad som orsakar vitt bajs. Spoiler: det är inte vad du tror. Det är en riktig skrattfest och ljuset många av oss behövde under pandemin.

Och nu har podden blivit med julkalender! I 24 avsnitt plus ett inledande specialavsnitt kommer de att avhandla den legendariska tråden Böglyftet. Det är nästan svårt att förklara i ord vad det är, men tråden börjar med en numer välkänd bild på två killar där en lyfter den andra med ett redigt grepp om penisen – och det finns så många frågor! Varför sker detta? Varför på en måndag? Varför ser bordet i bakgrunden ut som något slags kattdjur? Är det ett skämtstånd? Vem tog bilden? Detta och mycket, mycket mer kommer att avhandlas tillsammans med en fysisk lucköppning för de som var snabba nog att hinna klicka hem julkalendern. Men misströsta inte! Alla kan följa lucköppningen på Flashback Forevers Instagram och varje dag fram till jul släpps en del av historien. Ni vill inte missa detta!


Julkalendern du måste se om – Sunes Jul

Annie Li Eriksson, redaktör på Frida

Jag och min kille brukar alltid kolla på gamla julkalendrar ihop. Det är så mysigt och gamla barndomsminnen vaknar till liv. Om du också är ute efter att skapa lite julnostalgi där hemma kan jag rekommendera Sunes Jul från 1991, som är baserad på Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Kommer aldrig att glömma avsnittet när pappa Rudolf ska valla Sunes och Håkans skidor. Eller när familjen ska julbaka vilket slutar med att hela deras kök behöver renoveras om. Ja, ni hör ju. Det kan inte bli mer kaosigt än hemma hos familjen Andersson. Alla 24 avsnitten finns faktiskt att se på SVT Play. Men är du inget fan av just Sune men ändå sugen på nostalgi kan jag tipsa om julklassikerna som Mysteriet på Greveholm, Pelle Svanslös och Tomtemaskinen som ju också finns i öppet arkiv.

God jul!


"Baby God" inseminerade kvinnor med sin sperma – i 30 år

Sofia Börjesson, redaktör

Tänk dig att du söker vård för en infektion i underlivet och – utan din vetskap – blir inseminerad med läkarens sperma. Tänk dig att du har hundratals syskon som blivit till på samma sätt. Det har hänt.

Dokumentären Baby God på HBO är en helt sjuk men sann historia om fertilitetsläkaren Quincy Fortier och hans medicinska hybris och gudskomplex. I mer än 30 år begick Fortier dessa fruktansvärda övergrepp som innebar trauman inte bara för kvinnorna, utan för hela familjer – och som gav honom hundratals biologiska barn.

Den här dokumentären är för sjuk för att inte ta del av. Premiär tredje december på HBO Nordic. Se den, det ska jag!

Nytt specialavsnitt av Euphoria – och 3 andra premiärer på HBO i december

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i november

7 ångestdämpande filmer och serier att se medan du är i karantän

Nytt på Netflix i december
Slå på ljud