Vältra dig i ärligt skildrat föräldraskap med Amningsrummet
Sofia Börjesson, redaktör
Lagom till novembers kyliga dimma och de nya restriktionerna lade sig som en våt filt över vårt avlånga land släpptes också Caroline Ringskog Ferrada-Nolis nya SVT-serie som räddade oss ifrån ondo. Amningsrummet är allt man som relativt nybliven förälder behöver. Här får mammorna skava, vara olyckliga, längta bort, ha jobbångest och lämpa över ansvar på papporna. Oerhört befriande – och ärligt!
Jag såg Amningsrummet tillsammans med min sambo medan vår elva månader gamla dotter sov. Vi skrattade, grät och utbytte blickar varje avsnitt.
Jag vill verkligen tipsa alla mammor om att se den här tillsammans med sina medföräldrar. Det finns mycket som är vackert med att bli förälder, men också mycket som är svårt. Tankar som inte får finnas, känslor som borde finnas, ensamheten under föräldraledigheten, påfrestningar för förhållandet och behovet av att ventilera. Den här serien behövdes!
Här kan du läsa Baaams intervju med Caroline Ringskog Ferrada-Noli om Amningsrummet.
The Queen’s Gambit – en serie om så mycket mer än schack
Nathalie Mark, redaktionschef
“En tv-serie om schack? Snark! Nästa!“. Exakt så tänkte jag när jag läste lite lösa rader om den nya Netflixserien The Queen’s Gambit för ett par veckor sedan. Men det var innan hyllningarna började först trilla in, sedan strömma in på alla mina sociala medier och i kulturspalter världen över. Då kunde jag ju inte annat än att ge den ett försök. En timme över har man ju? Klipp till att jag första kvällen strecktittat på tre avsnitt i rad, kom i säng alldeles för sent och redan nästa dag var så pepp att jag bara ville börja titta direkt (typiskt att man måste jobba!!!!).
The Queen’s Gambit är visserligen en tv-serie om schack – men den är så mycket mer än så. Anya Taylor-Joy gör en otrolig rolltolkning som barnhemsbarnet Beth Harmon som av en slump upptäcker att hon har en talang för schack. Genom hennes dockstora ögon får vi följa med under hennes snåriga liv med pillerberoende, ensamhet och att vara kvinna i en mansdominerad värld. Och den som tror att schack är tråkigt får tänka om. Jag satt verkligen på kanten av stolen i vissa scener och kunde knappt slita mig. Att serien därtill utspelas under 1950- och 60-talet gör att allt är ofattbart snyggt à la Mad Men. Jag sörjer redan att de sju avsnitten är slut – men tack och lov finns många fler serier för den som fastnat för formatet.
Shawn Mendes: In Wonder – En berättelse om en ung killes uppväxt
Annie Li Eriksson, Fridaredaktör
Den 23 november släpper Netflix Shawn Mendes dokumentär In Wonder. I den får vi följa den kanadensiska stjärnans liv både i och utanför rampljuset. Vi får chansen att verkligen lära känna honom på djupet då han i en öppenhjärtig intervju berättar om sina relationer till vänner och familj. Man får till och med en skymt av honom tillsammans med artistkollegan och flickvännen Camila Cabello. Och för att göra den här dokumentären ännu mer intressant och sevärd bjuder han på privata videoklipp från barndomen.
Men förutom gulliga inslag på honom som bebis och coola videor från hans konserter så berättar han också om stressen och pressen han upplever som världsartist. ”Det är rätt så intensivt. Men det här är ingen berättelse om en känd musiker, utan en berättelse om en ung killes uppväxt” säger han i trailern. Ja, ni hör ju själva att det här är en ”måste-se”-dokumentär i november.