Så spelar du Among Us med dina vänner – allt du behöver veta

Har du också hört talas om spelet Among Us? Kanske är du sugen på att testa spela med dina vänner? Här är allt du behöver veta för att dra igång ett spel redan i kväll!

Spelet Among Us är inte egentligen nytt, det släpptes redan 2018. Men på grund av coronapandemin och den sociala isolering som följt har det under det senaste halvåret haft över 85 miljoner (!) spelare. Så vad är Among Us? Och hur kan du och dina vänner börja spela detta ofattbart populära spel? Baaam reder ut!


Vad är Among Us?

Among Us är ett väldigt enkelt men sjukt kul partyspel som man kör med 4-10 personer. Det kan antingen spelas i öppna spel med slumpade spelare världen över eller så skapar du och dina vänner ett stängt spel bara för er.

I mångt och mycket påminner det om spel som Maffia eller, om du gillar gamla filmer, som en spelbar version av kultfilmen The Thing. Det går ut på att ni alla spelar som varsin tecknad gubbe ombord på ett rymdskepp. När spelet börjar får ni alla en rad olika uppdrag som ska utföras (som att laga elledningar eller fylla upp olja i en tank) under spelets gång. Twisten är bara att en av er är en bedragare, The Impostor. En hemlig, mordsugen alien som ser ut som alla andra men vars uppdrag är att ta livet av de andra spelarna innan de upptäcker att det hänt. Det gäller att vara klurig, inte avslöja sig och lyckas lura de andra att någon annan i gruppen är bedragaren.


Hur går en omgång Among Us till?

Varje omgång börjar med att ni får en roll – antingen Crewmate eller Impostor – och sedan ska ni börja utföra de (väldigt enkla!) uppdrag som står uppe till vänster på skärmen.

Som små yra höns springer alla crewmates sedan runt för att navigera rätt på rymdskeppet och göra så många uppdrag som möjligt. Den som är Impostor försöker samtidigt sabotera uppdragen och ha ihjäl så många denne kan utan att bli upptäckt. Men förr eller senare kommer någon att hitta en halv, död kropp.

Då kallas det till Diskussion. Här ska alla nu diskutera vad som hänt, var har alla varit? Varför smög Emma omkring själv nere i hangaren? Följde inte Lucas efter Ida lite väl mycket när hon skulle till reaktorn? Vem av er är bedragaren?

Ni måste nu rösta om vem som är den troliga bedragaren, eller stå över att rösta men det är lite tråkigt, och om det är en majoritet som röstat för samma person kastas den ut ur spelet. Direkt kommer ni då få veta om ni som lag har hittat rätt bedragare eller råkat kasta ut en av era egna i den kalla rymden. Om det senare är fallet börjar nästa omgång där fler uppgifter ska utföras och fler antagligen kommer hittas döda.

Spelet slutar antingen när ni kommit på vem som är bedragaren och en majoritet röstar på denne. När alla uppdrag är utförda och minst en av er fortfarande lever. Eller när bedragaren mördat alla utom en av er – då vinner bedragaren.

Om man dör i spelet kan man som spöke också fortsätta jobba på sina uppdrag och på så sätt hjälpa sitt team mot seger, så man förblir inte helt passiv någonsin.

En omgång av spelet går fort, allt från mellan 5-15 minuter, så ni kommer kunna spela många gånger tillsammans!


Vad behövs för att spela Among Us?

Spelet är helt gratis att ladda ned antingen via Apple App Store eller Google Play Store. Det är också det lättaste sättet att spela det på – direkt i mobilen! Har du en PC kan du också ladda ned spelet för en liten summa via tjänsten Steam. Ni behöver alltså inte vara på samma plats eller ha samma typ av telefon för att spela.

Tips! Om ni startar ett privat spel och upptäcker att spelet säger till er att vänta med att börja spela eftersom det är fullt just nu är ett tips att byta världsdel. Nere till höger på skärmen finns en liten jordglob, där kan ni istället för Europe välja exempelvis Asia och starta spelet där istället. Det påverkar inte spelet på något sätt mer än att det gör att ni kanske kan börja spela direkt istället för att vänta på att det ska finnas plats för ert spel i Europa.

Utöver detta är det kul att ha en röstchatt igång med alla som är med i spelet. Enklast är att bara starta en röstchattgrupp i Discord som alla går med i, detta eftersom den alltid är igång och ingen behöver bjudas in eller starta samtalet. Sedan kan du ha Discord-appen på mobilen eller i datorn, om du föredrar det. Nästa gång ni spelar är det bara att gå in i samma kanal igen, inget nytt behöver fixas!

Obs! Viktigt här är att du bara får prata när det kallas till Diskussion. Under själva spelet måste alla ha muteat sin mikrofon, annars förstörs spänningen. Och om du blir dödad måste du vara tyst under resten av spelet, men det är rätt kul att höra diskussionerna gå vilda om vem som mördat dig när du själv faktiskt vet.


Varför är Among Us så kul?

Det är ett genialt upplägg med ett enkelt, gratis spel alla kan spela men som ändå skapar så mycket spänning och skratt. Det är också något väldigt underhållande i att se dina vänner springa runt som färgglada rymdgubbar med toarullar och cowboyhattar på huvudet medan de febrilt försöker lösa en rad galna uppdrag. Och plötsligt hittar du din bästa vän död i kafeterian! Och någon av dina andra vänner har gjort det! Och kommer nu ljuga er alla rakt upp i ansiktet.

Anklagelser flyger, folk försvarar sig på de mest förvirrande sätt (eftersom uppdragen ju också emellanåt är förvirrande så även den mest ärliga förklaring låter tveksam) och nu gaddar ni ihop er mot varandra. Det är hysteriskt kul! Särskilt när du för att bevisa att du inte mördar någon i flera minuter sedan följer efter vännen som anklagat dig – vilket bara gör att denne sedan säger att du betett dig extremt hotfullt och otäckt och alla kastar ut dig genom rymdslussen.

Läs mer:
Du har antagligen spelat Monopol fel hela ditt liv
Glöm Monopol! Baaam listar 6 spel som är bättre än de du har hemma
Älskar du The Sims? Här är 5 andra spel du kommer vilja testa

Slå på ljud