Sjuka saker som hände i gamla Gossip Girl som inte var okej

8 sjukaste sakerna som hände i gamla Gossip Girl (som INTE var okej)

Att titta på Gossip Girl 14 år efter premiäravsnittet är en chockartad upplevelse. I serien gömmer sig nämligen ett gäng problematiska händelser. Här är 8 av de sjukaste sakerna som vi upptäckte när vi återupplevde Gossip Girl genom "vuxna ögon".
0:54

Efter reklamen: 7 Saker om Gossip Girl du inte visste

(0:54)

Mellan 2007 och 2012 var hela världen trollbunden av The scandalous lives of Manhattan's elite. Ja, vi älskade Gossip Girl. Men när vi idag ser serien med ”vuxna ögon” måste vi ändå erkänna att serien är aningen... problematisk. Den normaliserar både sexism, övergrepp och destruktiva förhållanden.

På senare år har flertalet tidningar och tittare kritiserat Gossip Girls framtoning. Man har bland annat kommenterat seriens exkluderande, då de enbart valt att porträttera vita, normsmala personer.

När det blev känt att serien får ytterligare en säsong, en reboot, så valde vi att djupdyka ner i allas våran älsklings-serie med nya ögon. Hur har Gossip Girl egentligen åldrats i denna lite mer ”klarsynta” värld vi lever i idag?

Här har vi kollat närmare på några av de mest problematiska delarna ur serien.


8 sjuka saker som hänt i Gossip Girl

1. Chuck säljer (!) Blair för ett hotell (!!)

Chuck och Blair ur Gossip Girl

Chucks fysiska hot är ett återkommande inslag.

Chucks vidriga beteende mot Blair ligger som en röd tråd genom hela serien, liksom genom denna lista. Den händelse som toppar hans sjuka handlingar är dock när han säljer 17-åriga Blair till sin farbror Jack. Varför då, tänker du?

För att han vill byta hennes kropp mot ett hotell.

Det fanns en gång i tiden då vi tyckte att Chuck var en hunkig badboy. I dag? Not so much. Urk.

2. Den uppenbara och brutala mobbningen

När allt kommer omkring handlar varenda säsong, avsnitt, ja kanske varje minut(?!) av Gossip Girl om klasskillnader och mobbning. Jenny får exempelvis utföra diverse smutsiga sysslor åt Blair för att ens bli bjuden på fest.

Gossip girl

På trappan avgörs vilka som är med, eller inte med i gänget.

För att inte tala om den mobbning som ständigt pågår i tjejgänget kring Blair och Serena. Ett bästispar som dessutom porträtteras som om kvinnlig vänskap alltid är baserad på lögner, hämnd och makt.

3. Allt normaliserat sex med minderåriga

Nästan samtliga av huvudkaraktärerna i Gossip girl har dejtat minderåriga eller själv varit i 16-17 årsåldern när de haft sex med medelålders män och kvinnor. (Okej, Nate blev faktiskt lite stött när han först fick veta att Sage bara var 17 år. Men det gick snabbt över och till och med Sages pappa godkände förhållandet.)

Ett tag senare hade Nate ett förhållande med den gifta kvinnan Catherine. Som var mamma till Marcus. Som i sin tur dejtade Blair.

Både Serena och Dan hade dessutom varsin fling med sina betydligt äldre lärare. Rufus i sin tur tyckte att det var en god idé att ligga med minderåriga Ivy, som han dessutom visste var hans fru Lily van der Woodsens systerdotter. Eeew.

4. Det konstanta alkoholintaget

För det första, hur orkar någon festa varje kväll? Men framför allt, var är föräldrarnas arga blickar när ytterligare champagneglas och mimosas bärs in på silverfat på ännu en fest, brunch, bal eller modevisning? Kalla oss festdödare, men kom igen, alla ska föreställa minderåriga i serien, men de dricker som om det inte fanns en morgondag.

5. Chucks alla sexistiska uttalanden

Låt oss vara ärliga, den som skrev manus till scenerna i Gossip Girl hade en riktigt taskig kvinnosyn. Olyckligt nog var det inte något som man tänkte på särskilt ofta under seriens gång. Att Chuck sa att han ville förstöra och våldta någon, eller skrek hora var liksom…”bara sån han var” och han kom därmed undan med det.

Chuck beskriver vad han "behöver göra" med Selena.

"Du är min" känns plötsligt inte som det mest romantiska vi kan tänka oss att höra.

Chucks reaktion efter att Serena räddat Jenny från Chucks sexuella övergrepp.

6. Chucks sexuella övergrepp

Inte bara en gång, utan flera gånger begår Chuck övergrepp i serien. Han ger sig på både Serena och Jenny, redan i första avsnittet. Han kysser dem och tvingar sig på dem, samtidigt som de gång på gång säger nej.

Dans syster Jenny blir utsatt för Chuck i serien.

När Chuck är påväg att begå än grövre sexuella övergrepp mot Jenny stoppas han av Dan och Serena. Som han senare under serien får en riktigt fin relation med (wtf?).

Inte nog med denna normalisering av Chucks beteende. Dessutom har han senare i serien sex med Jenny, tjejen som han alltså tidigare försökt våldta. För att inte tala om all prostitution som Chuck ägnar sig åt. Men den diskussionen kräver en egen artikel.

7. Vanessa hjälper till att droga Serena

Ytterligare en händelse som liksom många andra, hamnade lite under radarn. I säsong fyra får Vanessa och Jenny hjälp av Juliet för att ”take Serena down”. Deras lösning? Att droga Serena.

Vi orkar inte ens kommentera.

8. Serenas inspelade sexfilm utan Dans vetskap

Serena och Dan återförenades efter att hon filmat Dan utan samtycke.

Minns ni händelsen med sexfilmen? Knappt vi heller. Händelsen fick nämligen så lite reaktioner i serien att vi nästan glömt att den existerat.

Serena manipulerar Dan till att tro att Blair har lämnat honom, sedan har hon sex med honom och filmar det. Utan hans vetskap eller samtycke. Dessutom med sin bästa väns pojkvän. På samma plats som hon hade sex med sin bästa väns tidigare pojkvän. Blir du utmattad av bara tanken? Vi med.

Nu hoppas vi att nya Gossip Girl-rebooten som just nu spelas in kan rädda upp några av magplasken ovan. Här har vi samlat allt vi vet om den nya säsongen av Gossip Girl.

Läs ännu mer om tv-serier!

Får du inte nog av tv-serier? Här kan du få tips på nya serier att följa och gamla att upptäcka. Och såklart de hetaste nyheterna om just din favorit. Ladda för seriemaraton med oss!

Foto: TT

Relaterade artiklar
Här är allt du vill veta om nya Gossip Girl – som har premiär i år
Skådisarna berättar: Det skiljer nya Gossip girl från originalserien
7 gånger Emily in Paris klätt sig (nästan) exakt som Blair Waldorf