Streamingtips i juni 2021.

Streamingtips juni 2021: De enda filmerna och serierna du behöver se

Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson är din guide i streamingdjungeln! Här har hon plockat ut de bästa filmerna och serierna att streama i juni 2021.
Baaams popkulturredaktör tipsar: Bästa streamingtipsen i juni 2021
2:19

Efter reklamen: Baaams popkulturredaktör tipsar: Bästa streamingtipsen i juni 2021

(2:19)

Slå på ljud

Vilka är guldkornen du inte får missa på streamingtjänsterna i juni 2021? Baaams Sofia Börjesson har gjort en kurerad lista och förklarar varför du ska investera din tid i just de här tio filmerna och serierna.

I juni gottar vi ner oss i svenska coming of age-serier som Thunder in My Heart och Nour El Refais Skitsamma. Men nu får vi ju också äntligen gå på bio igen! Och det firar vi genom att se Vitt skräp och Promising Young Woman såklart.

Juni bjuder verkligen på dunder i film- och serieväg. Så skit i solen – stanna in och Netflix and chill istället!


Vitt skräp – en blivande filmklassiker

Kategori: Film (action)

Streamingtjänst: Bio

Premiär: 4 juni

Vad är det: Ett virrvarr av våld, blod och extrem rökning! Sami lever ett rotlöst liv som kantas av småkriminalitet och flashbacks från en trasig barndom (tänk en tyst, mystisk man i skinnpaj med cigg i mungipan). I en liten håla någonstans i Sverige träffar han vagabonden Kim – och den lokala gangstern Gubben som styr ett metamfetaminimperium tillsammans med sina två struliga söner. Ja, och cigg då. Väldigt många cigg.

Därför ska du se den: När en film marknadsförs som ”en svensk Tarantino” och drar paralleller till Pulp Fiction (!) så är det ju som bäddat för rejält magplask. MEN, jag har varit på förhandsvisningen av Vitt skräp och den var faktiskt sjukt bra! Redan första scenen kände jag Fargo-pirr i hela kroppen, lägg därtill lite Lock Stock and Two Smoking Barrels och en hint av Ondskan och du har Vitt skräp. En blivande klassiker!

Dystopia – rollspelsskräck i svenska skogar

Kategori: Serie (skräck)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 13 juni

Vad är det: Det kan kännas nog skräckinjagande med ett gäng vuxna människor som lajvar i skogen – men det är inte det som är mest skrämmande i Viaplays nya storsatsning. Dystopia handlar om ett gäng unga svenskar mitt i karriären som ska arrangera ett stort postapokalyptiskt rollspel (som sagt, skräckinjagande). De hittar en gammal övergiven fabrik långt ute i skogen, och när gänget anländer till den isolerade platsen börjar oväntade saker att hända. Saker som sätter igång mörka krafter. Mörkare krafter än vuxna människor som lajvar i skogen...

Därför ska du se den: Madeleine Martin! Happy Jankell! Lola Zackow!

Nours regidebut: kompisserien Skitsamma

Kategori: Serie (coming of age)

Streamingtjänst: Discovery +

Premiär: 4 juni

Vad är det: Nour El Refai gör regidebut! Och Oscar Zia ska typ vara naken stora delar av serien? Nej, skoja. Fast det är sant. Hur som helst! Ett gäng 20-åringar i ett kollektiv lever efter mottot ”lev nu – hyran sen”. Vardag, kärlek, kompisar, sex och: sa jag att Nour regisserar?

Därför ska du se den: ”Kompisar som bor ihop”-konceptet funkade ju bra för Vänner – så varför inte här? Dessutom: Nour El Refai! Oscar Zia! Johanna Nordström!

Max Anger – With One Eye Open med Evin Ahmad

Kategori: Serie (actionthriller)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 6 juni

Vad är det: Bourne i svensk tappning? Känns typ lite så. Max Anger (Adam Lundgren) är en före detta militär som har hittat kärleken i den före detta kollegan Pashie (Evin Ahmad). När hon plötsligt försvinner spårlöst i Sankt Petersburg ger sig Max ut och letar, och det leder till en jakt på liv och död – och en potentiell förändring av världsordningen.

Därför ska du se den: Vi fick såklart inte nog av Evin Ahmad i Snabba cash!

Metoo-filmen Promising Young Woman

Kategori: Film (rape-revenge)

Streamingtjänst: Bio

Premiär: 21 maj

Vad är det: Metoo-filmen Promising Young Woman handlar om Cassie (Carey Mulligan) som är 30 år, bor hemma hos sina föräldrar och jobbar på café (efter att ha hoppat av läkarlinjen). På nätterna går hon på krogen där hon låtsas bli aspackad och varje gång är det en vidrig snubbe som försöker få henne i säng (trots att hon knappt kan stå upp). Men precis när männen ska förgripa sig på henne ”nyktrar hon till” och ställer dem mot väggen...

Därför ska du se den: Här har du en hel lista med anledningar till att se Promising Young Woman!

Frida Kahlo-dokumentär på SVT

Kategori: Dokumentär (biografi)

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 16 maj

Vad är det: Den mexikanska konstnären (tillika feministiska symbolen) Frida Kahlo var som ung med om en allvarlig spårvagnsolycka som gjorde henne sängliggande i ett år. Och det var när hennes pappa skruvade upp en spegel ovanför hennes säng som hon började göra sina ikoniska självporträtt. I den här dokumentären får vi lära känna Frida Kahlo genom hennes brevkorrespondens och veta mer om symboliken i hennes konst.

Därför ska du se den: Kan man få nog av Frida Kahlo? Jag tror inte det.

Skruvade Marvel-serien Loki

Kategori: Serie (action, äventyr, sci-fi)

Streamingtjänst: Disney +

Premiär: 9 juni

Vad är det: Marvel-universumets senaste tillskott i samlingen spinoffs! Anti-hjälten tillika asaguden Loki är tillbaka i en egen skruvad serie som utspelar sig efter Avengers: Endgame. Loki har råkat förstöra verkligheten (det här låter skumt om man inte är Marvel-nörd) och nu behöver byrån som övervakar de som bryter mot tidslinjen (bare with me) hjälp att laga den. Och de ber Loki. För de tänker att det är en pålitlig kille?

Därför ska du se den: Du är en Marvel-nörd. Och det är okej.

Inte en Marvel-nörd men vill bli? Här är alla Marvelfilmer du behöver se – och de du kan skippa!

Amy Deasismonds serie Thunder in my heart

Kategori: Serie (drama/coming of age)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 28 maj

Vad är det: 22-åriga Sigrid (Amy Deasismond) tampas med livet som nyliven vuxen. Det är absolut lite coming of age-tema, men det som är så najs med den här serien är att den handlar om personer. Människor! Riktiga problem som folk kan känna igen sig i. Här kan du läsa mer om Thunder in My Heart!

Därför ska du se den: Du får mer av Alexander Abdallah från Snabba cash!!

Dokumentären Sylvia Plath – inuti glaskupan

Kategori: Dokumentär (biografi)

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 14 maj

Vad är det: Kultförklarade poeten, författaren och feministen Sylvia Plath snackade könspolitik, sexuell identitet och mental hälsa för kvinnor – redan på 1950-talet. Här får vi veta mer om parallellerna mellan hennes främsta roman, Glaskupan, och hennes egna liv (som tyvärr avslutades allt för tidigt genom självmord när hon bara var 30 år gammal).

Därför ska du se den: För att det är vår förbannade skyldighet!

Katla – isländsk Netflix-serie med Aliette Opheim

Kategori: Serie (mystik/sci-fi)

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 17 juni

Vad är det: Netflix första isländska serie! Den subglaciala vulkanen Katla har haft utbrott under ett helt år. Grima letar efter sin syster som försvann dagen då utbrottet startade, men hoppet börjar svika. Plötsligt dyker det upp oväntade gäster i området, och frågan är: kan det finnas något gömt under glaciären som ingen någonsin kunnat förutse?

Därför ska du se den: Svenska Aliette Opheim och Valter Skarsgård i huvudrollerna!


INGEN LISTA UTAN BUBBLARE:

Föll inget av ovan nämnda på läppen? Sjukt. Du borde omvärdera dina preferenser. Hur som helst. Du kanske känner något i stil med:

Reaching for something in the distance
So close you can almost taste i
t

Då säger jag bara:

Release your inhibitions
Feel the rain on your skin!

JA, du gissade rätt! The Hills: New beginnings släppte sina andra säsong den 26 maj. No shame! Finns på Paramount +.

Relaterade artiklar
De enda filmerna och serierna du behöver se i maj 2021
9 tankar om metoo-filmen Promising Young Woman – utan att spoila