Guide: Alla filmer se The Avengers Endgame

Här är alla Marvelfilmer du behöver se – och de du kan skippa

Att Marvels filmuniversum vuxit sig gigantiskt har varit en faktor länge. Men nu börjar allt dra ihop sig och kanske är du sugen att hoppa på superhjältetåget för att få uppleva slutet med oss andra. Då är detta guiden du behöver. Baaam listar alla filmer du behöver ha sett innan Avengers: Endgame – och vilka du verkligen kan hoppa över.

Den 24 april är det dags för den över 10 år långa filmsagan att få ett slut. Då går Avengers: Endgame upp på biodukar världen över och vi kommer äntligen att få se om våra superhjältar lyckas besegra megaskurken Thanos.

Hallå? Är du kvar?

Okej, vi vet. Marvels filmuniversum har med åren kommit att bli något komplicerat och består nu av så många filmer att det är svårt att veta var man ens ska börja om man vill titta ikapp. Därför har vi på Baaam gjort den ultimata guiden till vilka filmer du behöver ha sett innan du ser Avengers: Endgame, kort vad de handlar om, vilka filmer du absolut kan hoppa över och ett par viktiga saker som händer i filmerna som det kan vara bra att ha koll på.

Det är såklart en subjektiv uppfattning, vissa skulle säkert hävda att du måste ha sett alla filmer för annars är du inte värdig. Andra menar säkert att du bara kan läsa en recap och klara dig fint ändå. Vi står någonstans mittemellan och hävdar att om du inte sett ett par av dessa filmer kommer du nog ha väldigt svårt att hänga med i den avslutande Avengers-filmen.

Så, är du redo nu? Och såklart, spoilers ahead!


Generellt:

En sak som är bra att veta och som vi inte kommer att gå in på mer i den här texten är att det löpande genom filmerna introduceras så kallade Infinity stones. Det finns sex totalt och Thanos behöver alla sex för att slutligen kunna forma hela universum efter hans vilja. Det är den långa ploten, så att säga, och det som superhjältarna till sist försöker förhindra.


Iron Man (2008)

Absolut nödvändig
Handling: Tony Starks (a.k.a. Iron Man) definierande karaktärsdrag är att han är en självisk skit tillika stor vapentillverkare. Men han råkar ut för en olycka som lär honom att använda sin teknologi för att göra gott istället för ont. Han är dock fortfarande sig själv efter det och tar nu på sig att försöka fixa allt och har ett enormt kontrollbehov.

The Incredible Hulk (2008)

Skippa
Handling: Vi får veta bakgrundshistorien till hur forskaren Bruce Banner genom ett experiment som går fel blir den gröna Hulken. Men det är också allt du behöver veta. I den här filmen spelar Edward Norton Hulken och han hoppade av projektet efter detta och det gör det än mer irrelevant.

Iron Man 2 (2010)

Skippa
Handling: Det händer inte mycket som har vikt framåt utöver att karaktären Black Widow (spelad av Scarlett Johansson) introduceras, men det kan du lika väl se i The Avengers istället.

Thor (2011)

Absolut nödvändig
Handling: Thor är ett arrogant asgårdsas och förlorar alla sina krafter och blir skickad till jorden som straff av sin pappa Oden. Där lär han sig ansvaret som krävs när man har krafter utöver det vanliga. Dessutom introduceras hans antagonistiske bror Loki i den här filmen och det är viktigt framöver. Och juste, Thor blir kär i en jordbo (Natalie Portman) men det behöver du inte bry dig så mycket om för det glöms ändå bort sedan.

Captain America: The First Avenger (2011)

Absolut nödvändig
Handling: Steve Rogers är en tanig, liten, sjuklig kille som ogillar mobbare och folk som är elaka. Genom ett experiment får han chansen att bli en stark supersoldat under andra världskriget och bevisar att han ändå förblir sig själv innerst inne och kämpar alltid för de svaga. Under filmens gång förlorar han dock sin bästa vän Bucky, som alltid stått upp för honom, och bevisar än en gång att han alltid vill hjälpa andra först.

Marvel’s The Avengers (2012)

Absolut nödvändig
Handling: I den här möts alla viktiga karaktärer från de tidigare filmerna för första gången för att kämpa mot det intergalaktiska hotet då Thors bror Loki invaderar jorden. Denna brokiga skara hjältar måste alltså, sina olikheter till trots, lära sig att samarbeta. Här introduceras också Hulken med den skådis som kommer vara kvar i alla filmer efter denna – Mark Ruffalo.

Iron Man 3 (2013)

Sevärd
Handling: Tony Stark har PTSD efter händelserna i The Avengers. Filmen är inte nödvändig för att förstå handlingen i nästkommande filmer men däremot är det en riktigt bra film som du absolut kan se ändå.

Thor: The Dark World (2013)

Skippa
Handling: Thor bråkar vidare med lite svartalfer men egentligen händer inget av vikt i den här filmen. Dessutom är den inte särskilt bra. Det som är viktigt att veta är dock att i slutet av den är Oden försvunnen och istället sitter Loki på hans tron i Asgård och ser ut exakt som Oden.

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Absolut nödvändig
Handling: Det framkommer att Avengers stödorganisation S.H.I.E.L.D. har blivit infiltrerat. Captain America blir också attackerad av en mystisk man med mekanisk arm och snart framkommer det att någon Captain America håller kär har blivit hjärntvättad av hans gamla fiende HYDRA till att bli en tankelös mördare. Detta har stora konsekvenser för nästkommande filmer.

Guardians of the Galaxy (2014)

Absolut nödvändig
Handling: I den här filmen introduceras Marvels mer kosmiska dimension, mängder av viktiga karaktärer introduceras och Thanos dyker upp för allra första gången, alltså den skurk som slutligen ska komma att stå mot dem alla. Bra att veta är att filmen är något plojjigare i stilen än övriga filmer.

Avengers: Age of Ultron (2015)

Absolut nödvändig
Handling: I ett försök att se till att Avengers inte längre ska behövas råkar Tony Stark skapa en ond AI som hotar förstöra hela världen. Här introduceras bland annat karaktären Scarlet Witch och Tony Starks vänliga AI-butler förvandlas till den supermäktiga robotpersonen Vision. Dessutom får vi veta att Hawkeye är den enda av dem som har en familj och mitt i kaoset upplever Avengersgänget i det en annan sida av verkligheten.

Ant-Man (2015)

Sevärd
Handling: I filmen möter vi för första gången småskurken Ant-Man och hans dräkt som kan krympa honom till en myras storlek – eller tvärtom göra honom jättestor. Det händer dock inte så mycket viktigt i filmen, förutom att en dimension kallad quantum realm nämns och det har relevans framåt. Men det tas upp senare också så du behöver inte se denna. Men den är rolig! Så du kan absolut se den ändå!

Captain America: Civil War (2016)

Absolut nödvändig
Handling: I filmen får Avengers stå till svars för all skadegörelse som är resultatet av deras tidigare handlingar. Konflikten dras också till sin spets när Tony Starks kontrollbehov krockar med Captain Americas tanke om frihet under ansvar. Vi behöver inte gå in på handlingen mer än att mycket viktigt händer, Black Panther dyker upp för första gången och det slutar i att Avengers är splittrade och Captain America väljer att avsäga sig sin titel.

Doctor Strange (2016)

Skippa
Handling: Doctor Strange är en sorcerer supreme som lär sig möjligheten att använda magiska krafter och röra sig mellan dimensioner. Det händer inte mycket viktigt alls, utöver att Doctor Strange introduceras. Du kan hoppa denna.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Skippa
Handling: Rymdäventyren fortsätter för Guardians-gänget, men filmen handlar mest om Peters personliga relation till sin pappa och mycket (MYCKET!) spårar ur. Det har inte så mycket relevans framåt men tyckte du Guardians var kul gillar du säkert denna också.

Spider-Man: Homecoming (2017)

Sevärd
Handling: Allas vår älskade Spiderman får sin första solofilm – och är äntligen så ung som serietidningarna alltid sagt att han ska vara. Det viktigaste att veta i filmen är att han och Tony Stark bygger upp en väldigt fin relation där Tony tar på sig rollen som Spidermans surrogatpappa. Det har också bäring framåt.

Thor: Ragnarök (2017)

Absolut nödvändig
Handling: När Thor återvänder till Asgård har Loki smugit åt sig makten och kort därefter dör Oden. Det visar sig också att de två bröderna har en syster, Hella, som hållits inspärrad men nu med stor kraft tar makten över Asgård. Thor hamnar snart på villovägar i en gladiatorarena och möter där Hulken som varit försvunnen sedan Age of Ultron. Det händer en massa grejer, de möter karaktären Valkyrie och slutligen Thanos. Se den.

Black Panther (2018)

Absolut nödvändig
Handling: I Black Panther introduceras det högteknologiska, hemliga landet Wakanda som beskyddas av Black Panther. I filmen måste han lära sig axla rollen som kung efter att hans pappa dödats i Civil War. Men också möta en skurk som på intet sätt är otvetydigt ond utan faktiskt har en poäng. Den är dessutom en riktig feministdänga – läs mer om det här.

Avengers: Infinity War (2018)

Absolut nödvändig
Handling: Nu är slutet nära för gänget för Thanos är inte långt från att få tag i alla sex infinitystenar. Här möts också Guardians-gänget, Avengers, Ant-Man, Spiderman och Doctor Strange. Shit. Goes. Down. Absolut nödvändig att se!

Ant-Man and the Wasp (2018)

Sevärd
Handling: Det enda du behöver veta egentligen är att i slutet av filmen är Ant-Man fast i the quantum realm och klarar sig därför undan en viss händelse som är viktig inför Endgame. I övrigt behöver du inte se den, men den är rolig och sevärd!

Captain Marvel (2019)

Absolut nödvändig
Handling: Så här i elfte timmen introduceras plötsligt en ny karaktär som visar sig vara kanske starkast av alla superhjältar – Captain Marvel. Hennes historia berättas och kan det vara så att det är hon som kan rädda alla från Thanos? Man får också veta hur Nick Fury fick sin ögonlapp, ifall det är något ni funderat över. Den är dock inte svinbra om än viktig – läs mer om det här.

… och det var allt! Vad säger ni, håller ni med om vår lista? Missade vi något väsentligt? Och framförallt – är ni peppade inför Endgame?

Läs mer:

Nathalie Mark: ”Captain Marvel får killar att se en ’tjejfilm’”
Black Panther är en feministisk milstolpe – och du bör se den
Nathalie Mark: Tack, Star Wars – snart är den vita, manliga hjälten död
”Star Wars-filmen ‘Rogue One’ ger nytt hopp för kvinnliga hjältar”