Tonårsserierna vi älskat mest under 2000-talet

Tonårsserierna vi älskat mest under 2000-talet

Har du varit tonåring på 2000-talet? Då har du definitivt härliga efter skolan-flashbacks från tonårsserier. Här är nio serier vi älskat de senaste 20 åren.
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Kärleksdrama i Kaliforniens rikaste del eller varulvsjakt djupt inne i fuktiga skogar. Har din tonårsperiod också varit tiden då du bänkat dig framför stremingtjänsten, dvd-boxen eller det linjära tv-utbudet efter skolan? Då kommer du definitivt få en och annan flashback, och kanske ett nytt serietips, av den här listan!

Här är tonårsserierna vi älskat mest de senaste 20 åren.

Veronica Mars (2004-2007, 2019)

Veronica Mars - 2004

År 2019 släppte Hulu ytterligare en säsong av serien som utspelar sig några år efter de första säsongerna.

Veronica, spelad av Kristen Bell, tillhör inte längre innegänget på Neptune High School efter att hennes bästa vän blivit mördad och hennes pappa, sheriffen, anklagat en mäktig man i stan för mordet. Veronica försöker lösa både skolkamraternas små mysterier och mordet på vännen genom serien och här uppstår blandningen av allt vi älskar i en tonårsserie: romans, mordmysterier och en huvudperson som är lite smartare än alla andra.

The O.C. (2003-2007)

THE O.C

Kärleksintriger och rika kids – The O.C. hade allt vi ville ha när den första säsongen kom år 2003.

Vem kan låta bli att le när Seth Cohens (spelad av Adam Brody) lite bortkomna minspel dyker upp på en skärm? Serien som utspelar sig i ett av Kaliforniens rikaste bostadsområden Orange County har fängslat en hel generation.

När Ryan första kvällen tar en cigg med Marissa utanför sitt gemytliga fosterhem (eller snarare mansion!), hade vi tittare ingen aning om hur mycket vi skulle börja älska karaktärerna i den här serien. Tuffingen med den rika tjejen, tönten med skolans coolaste brud, high school, surfing och en blåsig pir. Allt vi behöver i en beroendeframkallande tonårsserie finns där!

Pretty Little Liars (2010-2017)

Pretty-little-liars-sista-sasongen-2017

Vem är det egentligen som övervakar de fyra tjejerna som försöker förstå vad som hänt med deras mördade vän?

Någon som minns den konstanta spänningen i serien Pretty Little Liars? När kompisarna Aria, Spencer, Hanna, och Emily försöker lista ut vad som egentligen hände när deras bästis blev mördad, inser de att någon där ute har ögonen på dem.

Samtidigt försöker de hantera sina vanliga tonårsproblem: ett hemligt förhållande med den snygga engelskaläraren och att komma ut som homosexuell inför en oförstående förälder.

Och visst var den här serien också uppfriskande oglammig? Här fanns inga lyxväskor eller överflöd av pengar – istället var vi nog en och annan som blev inspirerade av girl next door-frisyrerna och matchade kompisuotfits med romantisk sommarklänning.

Teen Wolf (2011-2017)

Teen Wolf - 2011

Varulvar och ung kärlek är allt vi vill ha från en tonårsserie.

Ännu en till vampyrserie tänkte vissa, men nejdå! Tonårsvarulven Scott som är huvudperson i Teen Wolf är mysig och varm, och hans roliga kompis Style förhöjer verkligen serien. Efter Scotts förvandling till varulv lyckas Style (spelad av Dylan O’Brien) med stor humor och sarkasm hjälpa sin kompis att navigera i den nya livsstilen.

Snygga high school-kids som blir kära i varandra, coola varulvsskills man kan använda i vardagen och nya monstervarianter för varje säsong kan vi också checka av. Perfekt!

Och den här serien gick verkligen hem hos fansen. Enligt Glamour har fansen skrivit mer än 100 000 egna fanfictions, jämfört med de drygt 10 000 som skrivits utifrån serien Vampire Diaries.

One Tree Hill (2003-2012)

Karaktärernas stora utveckling är nog något vi alla minns lite extra från One Tree Hill.

Åh, vad vi minns rivaliteten i One Tree Hill. Lucas och Nathan Scott som är halvbröder och tävlar om både tjejer och en plats i basketlaget – men helst inte vill ha med varandra att göra. Serien utspelar sig i Tree Hill i North Carolina där karaktärernas personliga utveckling och relationerna hör till det bästa med serien.

Vi finner också så mycket igenkänning i den fina men ibland krångliga vänskapen mellan Brooke och Peyton. Och visst är det roligt att se hur karaktärerna växer upp, från att vara små high school-elever till att ha riktiga jobb och vuxna relationer. Den här serien myser vi gärna till i soffan även på 2020-talet!

Sex Education (2019-pågående)

Sex Education

De två säsongerna som finns hittills av Sex Education har mottagits med stor kärlek.

Som en bomb slog den här mysiga serien ner i våra streamingtjänster. Tydligen hade vi verkligen längtat efter att bli förflyttade till en brittisk högstadieskola där alla karaktärer har både underbara, och otroligt mänskliga, sidor.

När Otis, vars mamma är sexterapeut, blir kompis med Maeve startar de en egen sexrådgivningsbussiness på skolan. Miljöerna, karaktärerna, musiken! Det finns många anledningar till att vi spänt väntar på nästa säsong av serien.

Gossip girl (2007-2012)

Som vi känner igen oss i vänskapen mellan Blair och Serena!

Klassikern Gossip Girl har en given plats på listan. Intrigerna mellan Blair Waldorf, Serena Williams och de andra rikemansbarnen på Upper East Side tar verkligen aldrig slut. Och varken relationer eller familjeintriger kan gå under skvallerbloggaren Gossip Girls radar.

Festerna, hemligheterna och det aldrig sinande flödet av märkeskläder och chica hårband – vad är inte att älska med den här serien?

Skam (2015-2017)

Det blev totalt 4 säsonger av Skam där den första handlade om Eva, den andra om Noora, tredje om Isak och sista om Sana.

När grannlandet Norge släppte Skam var det som att vi aldrig sett något liknande. Vi kunde inte få nog av de snygga gymnasieungdomarna i Oslo, filmade krispigt och med stundvis improviserat manus. Här får vi verkligen djupdyka i hur det är att vara ung i mitten av 2010-talet. Evas osäkerhet inför att skaffa nya vänner, Nooras dragning till dryga William och Sana som alltid är sig själv. Det här är en framtida klassiker!

Gilmore Girls (2000-2007, 2016)

GILMORE GIRLS, Alexis Bledel, Lauren Graham, Sean Gunn, 'Sadie, Sadie', (Season 2), 2000-2007, photo

Ja – serien kom faktiskt först på 2000-talet!

Kanske tror man att Gilmore Girls började redan på 90-talet men det första avsnittet släpptes faktiskt år 2000. Serien kretsar kring mor-och dotterrelationen mellan Rory och hennes mamma Lorelai. De bor i den pittoreska lilla staden Stars Hollow där alla ortsbor känner varandra och flera gånger i månaden ordnar höstfestival, sommarfest eller vintertävlingar på torget. Den kanske allra största anledningen till att vi älskar Gilmore Girls så mycket är just relationen mellan mor och dotter. Filmkvällar, hämtmat och någon som alltid kan hjälpa en med kärleksproblemen. Gilmore Girls är en långkörare man alltid kan återvända till.

Källor:  IMDB, Wikipedia

Foto: TT

LÄS MER:

Rachel Greens 40 snyggaste outfits i tv-serien Vänner

11 roliga fakta om 90- och 00-talets tv-serier

Klart! Sally Rooneys hyllade bok “Conversations with friends” blir tv-serie