Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Eva Röse ställde sig främst på barrikaden under #metoo. För Baaam berättar hon om hur hon fortsätter kämpa, vad som fortfarande saknas för att göra skådespelarbranschen jämställd och vad hon lär sina fyra söner i denna patriarkala värld.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Augusti månads Baaambrud är ingen mindre än Eva Röse. Få har som hon tagit upp kampen mot ojämställdhet i skådespelarbranschen och samtidigt behållit både glädjen och glimten i ögat.


Under hösten 2017 slog #metoo ned som en bomb i Hollywood då bland andra mediemogulen Harvey Weinstein anklagades för flertalet sexuella övergrepp och systematiska trakasserier.

Det dröjde heller inte länge innan hashtaggen nådde Sverige och i få länder har #metoo fått så stort genomslag som just här där bransch efter bransch slöt upp bakom kvinnornas berättelser.

En av de mest framstående rösterna i svenska #metoo och skådespelaruppropet #tystnadtagning är Eva Röse. Under årets upplaga av den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes var hon dessutom med i ett seminarium tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke om hur vi ska gå vidare efter metoo. Och när vi på Baaam når Eva menar hon att det är viktigt eftersom #metoo inte handlar om något annat än mänskliga rättigheter.

– Metoo är en global rörelse för mänskliga rättigheter. Varken mer eller mindre. Det är dags att den bransch som ska hålla upp en spegel mot verkligheten också speglar vår verklighet. Verkligheten för flickorna, kvinnorna och de män som är fast i förlegad norm, säger Eva Röse till Baaam.

Eva Röse och Filminstitutets VD Anna Serner inför seminariet Take two som de deltog i under filmfestivalen i Cannes.

Tycker du att vi redan nu kan se effekter av uppropen, som #tystnadtagning?

– Absolut! Det är en enorm skillnad eftersom vi har varandra nu. Vi är en armé av systrar som kan dela erfarenheter, peppa, stödja och hjälpa varandra och få kraft och mod att förändra. Vi visade vägen för en rörelse som spred sig över hela landet och flera delar av Europa och övriga världen. Bara i Sverige deltog över 64 yrkesgrupper och 100 000-tals kvinnor, säger hon.


Under svenska #metoo fördes parallellt med uppropen en medial diskussion om när det är rätt att publicera namn och bild på svenska, kända män som anklagats för sexuella trakasserier. En av de män vars namn medierna publicerade var tidigare Aftonbladet-skribenten Fredrik Virtanen, numera Fredrik Ramqvist. Diskussionen kring just hans namnpublicering gick så långt att SVT:s Uppdrag Granskning gjorde ett helt program tillägnat honom.

Men Eva menar att namnpubliceringar under #metoo-flagg egentligen är irrelevant eftersom det handlar om större maktstrukturer.

– Vårt mål är ju att förändra strukturerna i grunden men vår väg är inte att hänga ut enskilda personer eftersom vi menar att detta är något som händer överallt, varje dag i varje stad i varje land på varje arbetsplats. Vi vill arbeta tillsammans med männen, inte kriga. Det gynnar oss alla.

Eva Röse på Guldbaggegalan 2018 där de svartklädda gick in hand i hand med #tystnadtagning på bröstet.

Hur fortsätter arbetet med #metoo nu?

– Rent formellt har tusentals vittnesmål och historier dokumenterats och flera möten har hållits med makthavare och politiker. Vi arbetar nära facket och har haft mycket bra dialog med producenter och produktionsbolag för att inkludera alla i denna oundvikliga revolution. Seminarium har anordnats för exempelvis rollsättare och castare för att uppmärksamma den snäva representation av rasifierade skådespelerskor och vi kräver att bolag tar sitt ansvar och inte anställer folk med en bad record. Vi vet vilka dom är så att säga.


#metoo började med skådespelarbranschen i Hollywood – och det är kanske ingen slump. Skeva maktstrukturer i film- och tv-världen får stort genomslag eftersom det även återspeglas i de verk som produceras. För Eva är det uppenbart att det måste bli mer jämställt för att bryta kedjan av vilka som ses i rutan och på scener världen över.

– Makten och kapitalet måste fördelas rättvist. Kvinnliga dramatiker, regissörer, manusförfattare och producenter måste få lika stor del av kakan så att våra historier får en chans att nå vår publik!

Man får ofta läsa om att kvinnliga skådespelare fortfarande har svårt att få roller när de inte är unga nog att spela kärleksobjekt och inte gamla nog att spela äldre dam. Stämmer det fortfarande?

– Det stämmer absolut. Åldersdiskriminering för kvinnliga skådespelare är ett absolut faktum. Männen fortsätter bara med sina fåror och grånande tinningar men deras partners blir yngre och yngre. Fräscht.


Även om Eva Röse är mest känd som skådespelare syns och hörs hon i dag även i flera andra forum. Nyligen startade hon tillsammans med inredaren Isabelle McAllister podden ”Röse & McAllister” och på Instagram syns hon ofta i humoristiska och något utflippade stories med kollegan Vanna Rosenberg. Men gränsen mellan personligt och privat är knivskarp.

– Jag delar inte mycket av mitt privatliv eftersom integritet är en bristvara i dagens samhälle och jag har lyckats hålla fortet i 25 år. Däremot får ni gärna följa med mina karaktärer på äventyr eller hastiga små nedslag i min bisarra vardag. Det fina är ju att vi alla är så lika trots allt. Och om man upplever sig själv vara helt ensam och psykiskt instabil med morbida tankar och tourettes så inser man snabbt att man har hundratals vänner därute.

Eva med två av sina söner.

Du har ju fyra söner, hur tänker du kring deras uppfostran i denna patriarkala värld?

– Jag vill ge dom tillgång till alla sina känslor om jag kan påverka det.

– Jag vill ge dom självförtroende att kunna säga nej och visa sig svaga och mänskliga.

– Jag vill ge dom modet att protestera mot orättvisor och öva dom i civilkurage.

– Jag vill visa dom hur kärlek kan se ut och ge dom andra ideal än den vidriga porrindustrin.

– Jag har valt en pappa som visar dom att män och kvinnor delar lika på jobbet hemma och att kräver att dom också ska hjälpa till.

– Jag vill få dom att förstå att om dom inte protesterar mot ojämlika förhållanden framöver så är dom en del av problemet.

Slutligen, vill du ge något råd till kvinnor som varje dag behöver möta de här strukturerna varje dag. Vad kan man göra?

– Man ska organisera sig. Du är inte ensam! Läs på om dina rättigheter och våga bemöta härskartekniker direkt. Stick hål på ballongen och våga stå kvar i det obekväma. Kräv att chefen tar ansvar om en medarbetare går över gränsen och fråga vad de styrande har för policy på din arbetsplats gällande t.ex. trakasserier. Det finns ingen väg tillbaka in i mörkret. Vilket jävla MÄKT!


Eva Röse starter pack

Vi bad Eva sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev manus, iPhone X, guldskor, blöjor, fotbollsstrumpor på hög, lego, champagne samt kaffe och te samtidigt i olika koppar. Fullt ös!

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.

Läs alla tidigare Baaam-brudar här:

Baaam-brud i juli: Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”


Baaam-brud i juni: Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”

Foto: IBL