Läs mer: #metoo tar över nätet – här är kvinnorna som berättar om sexuella trakasserier
I efterdyningarna av hashtaggen #metoo, där kvinnor berättar om deras erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, väljer flera män att dela med sig av deras övertramp mot kvinnor.
Under hashtaggen #ihave berättar bland annat Musse Hasselvall om när hans beteende mot kvinnor har gått över gränsen för vad som är okej.
”I have.
Hon var den första kvinnan jag flyttade ihop med. Vi stod i köket och lagade mat. Plötsligt säger hon: ”Jag vill inte att du tafsar på mig”. Minns inte idag exakt vad jag hade gjort men tafsa var exakt vad jag gjorde. Minns dock tydligt min egen reaktion: ”Vad menar du? Vi är ju ihop…”. Jag kände mig kränkt. Kränkt för att min flickvän hade sagt ifrån när jag egentligen hade kränkt henne”, skriver han.
Han är långt ifrån ensam. Flera män delar på sociala medier med sig av tillfällen då de trakasserat eller begått övergrepp mot kvinnor, något som mötts av kritik från många. Ebba Nilsson (@babe_ebba) är en av de som har reagerat på männens bekännanden. I flera Instagraminlägg skriver hon att det är kvinnorna som vågar berätta om övergreppen som är modiga, inte männen som begått dem. Hon uppmanar männen att istället gå till polisen och anmäla sig själva.
Läs mer: Pressombudsmannen: Därför publicerar media inte namn – och bör heller inte göra det
Även Natashja Blomberg (@ladydahmers) har riktat kritik mot den bikt-liknande stämning som uppstått.
Ida Östensson, grundare av FATTA och Make Equal, uppmanar alla män att fundera över och berätta om konkreta saker de kommer göra framöver för att bidra till en samtyckeskultur. Ytterligare en hastagg som fått spinn i sociala medier är #HowIWillChange som fylls med löften från män om hur de ska förändra sitt beteende.
Oavsett hur man ställer sig till alla hashtaggs, bekännelser och reaktioner så har ämnet sexuella övergrepp synnerligen lyfts på agendan.