Äntligen! Här är Sveriges 25 coolaste kvinnor

Äntligen! Här är Sveriges 25 coolaste kvinnor

Så är det dags – vi har utsett Sveriges 25 coolaste kvinnor under 40! Och nytt för i år är specialtecknade porträtt av alla kvinnor på listan.

Varje år listar Baaam Sveriges 25 coolaste kvinnor under 40. Och i år är det, som alltid, en gedigen lista fylld av kvinnor som på något sätt utmärkt sig under året.

I listan finns allt från artister, entreprenörer och bloggare till fotbollsproffs, jurister och eldsjälar. De 25 kvinnorna har valts ut med omsorg av representanter från hela FAB Media, det vill säga medarbetare på varumärkena Baaam, Baaam, Chic och Frida.

– Det var verkligen inte lätt att välja. Och det visar bara hur många, fantastiska kvinnor som finns i det här landet, säger Sara Grundberg, digital innehållschef på FAB Media.

Det som är helt nytt för i år är att konstnärsstudenten Isa Engström även har tecknat porträtt av alla kvinnor på listan – i Paint!

– Det har varit väldigt kul att få göra detta och få upp ögonen för så många coola kvinnor, säger Isa.

Läs mer om hur Isa gjorde bilderna: Isa tecknar kända kvinnor i Paint – ”Det är verkligen skitsvårt”

Simone Giertz, 26. Som ”the queen of shitty robots” har hon tagit världen med storm med sina dåliga uppfinningar, som väckarklockan som inte ringer utan örfilar en. Hennes youtubekanal har över 340 000 följare och i år tog hon steget från Södermalm till San Francisco där hon nu arbetar i ett hemligt labb tillsammans med gänget bakom ”Mythbusters”. Och när personer som Conan O’Brien uppmärksammar en – då vet man att man nått fram.

Israa Abdali, 25. Hon växte upp i Sverige men med rötter i Syrien var hon där varje år – sedan kom kriget. Då bestämde hon sig för att göra skillnad. Från att hjälpa flyktingar på Lesbos och åka till Syrien för att som sjuksköterska hjälpa skadade till att starta insamlingar och personligen skicka över containrar med hjälpinsatser har hon sannerligen lyckats.

Lovette Jallow, 32. Med rötterna i Gambia ställdes Lovette tidigt öga mot öga med den svenska vithetsnormen. Och när make up-artisten tröttnade på problemen med att hitta smink i sin hudfärg beslöt hon sig för att skriva boken ”Black Vogue – Skönhetens nyanser”. När den släpptes i år blev den Europas första skönhetsbok för svarta.

Cassandra Klatzkow, 29. Med sitt kroppspositiva instagramkonto har hon kämpat för att alla kroppar ska få synas och ta plats. Hon slåss för att ta tillbaka ordet ”tjock” och få folk att associera det till något vackert – och som hon lyckas.

Linda Hallberg, 29. Make up-artisten Linda har över 860 000 följare på Instagram och en prisad skönhetsblogg. På bloggen visar hon verkligen att smink är en konstform och ett intresse att ta på allvar – och efter år av slit lanserades under hösten hennes alldeles egna make up-märke LH Cosmetics.

Silvana Imam, 30. Hiphopartisten Silvana har tagit en självklar plats på rapscenen. Med flertalet stora hits har hon gjort sig ett namn som Sveriges coolaste rappare. Med flera pris i bagaget vann hon i år Guldmicken för årets bästa liveakt på P3 Guldgalan och tackade med orden ”Jag fakking gjorde det”.

Flora Wiström, 22. Efter att under flera år ha styrt sin blogg som når över en halv miljon i månaden och arbetat som illustratör släppte hon i september sin debutroman ”Stanna” som är en hyllning till systerskapet. Dessutom har hon i podden ”Flora och Frida” inspirerat unga tjejer genom att prata öppet och ärligt om relationer, sex och vänskap.

Bianca Kronlöf, 31. Hon slog igenom 2012 med sina humoristiska Youtubevideor om ”Snubben” men det var genom hennes och systern Tiffanys SVT-serie ”Full patte” som hon nådde den stora massan. Under 2015 spelade hon ena huvudrollen i Ronnie Sandahls ”Svenskjävel” och fick för den insatsen pris som Årets nykomling på 2016 års Guldbaggegala.

Kenza Zouiten, 25. Som en av Sveriges främsta bloggare har hon varit ett namn att räkna med i över ett decennium. Och efter mängder med blogg- och modepriser tog hon 2013 steget vidare. Hon lanserade sitt eget klädmärke Ivy Revel – och när H&M i år investerade i bolaget tog hon ytterligare ett steg upp på karriärstegen.

Dona Hariri, 28. Som jurist och föreläsare har hon använt juridiken som ett sätt att arbeta för jämlikhet och inkludering. Hon har gratis gett juridisk rådgivning och när flyktingkrisen slog till stod hon dag och natt i 220 dygn tid på Centralen i Stockholm för att outtröttligt göra allt för att hjälpa flyktingarna som kom dit.

Sabina Ddumba, 22. Från att ha sjungit med Katy Perry på låten ”Walking on air” fick hon 2014 genombrottet med singeln ”Scarred for life” och sedan har karriären gått spikrakt uppåt. På Ellegalan i år utsågs hon till Årets bäst klädda kvinna och hon spås ha en strålande karriär framför sig.

Hedvig Lindahl, 33. Målvakten sa redan som 13-åring att hon skulle bli fotbollsproffs och det bevisades i år när hon var med och ledde landslaget till ett OS-silver. För andra året i rad kammade hon dessutom hem den prestigefyllda diamantbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare.

Lina Taha, 24. Hon har i år tagit Facebookgruppen ”Honey & the Bees” till nästa nivå. Hon har inte bara lyckats samla nästan 90 000 tjejer i en Facebookgrupp – utan nu även startat en podd för och av tjejer med samma öppna debattklimat.

Therese Lindgren, 29. Hon är mediesäljaren som blev en av Sveriges största youtubers och som i år även kan kalla sig författare då hon gav ut sin första bok. Med ett alldeles eget mod når hon ut till de breda massorna och får oss att också våga öppna upp om psykisk ohälsa.

Maxida Märak, 28. Hon är aktivist och hiphopartist. Även om sommarpratet och den egna tv-serien kom i fjol var det 2016 den samiska artisten blev känd på riktigt. I SVT-serien Midnattssol tog hon även plats på den svenska skådespelarscenen.

Brita Zackari, 32. Programledare, manusförfattare, hårt men sunt tränande mamma, norrlänning och besatt av krämer. Hon visar helt enkelt det vi inte kan påminna oss om nog många gånger: kvinnor är mångfacetterade. Extra plus för hennes modiga utsaga om sin adhd.

Veronica Maggio, 35. Satan i gatan, vad Veronica Maggio ägde 2016. Det var vi mot världen när hon mötte 20 000 fans på Stadion i somras. Sveriges största popstjärna fortsätter att släppa hit på hit – och som vi älskar det.

Alicia Vikander, 28. Blev historisk när hon som andra svensk skådespelare någonsin förärades en Oscar. Utöver flera grymma rollprestationer har hon även designat Rosa bandet i år. Alicia är utan tvivel Sveriges största skådespelare just nu.

Sarah Sjöström, 23. Hon vinner så fort hon dyker ner i en bassäng. Med hela 22 guldmedaljer i VM och EM i ryggen, blev hon i år dessutom första svenska kvinna att vinna OS-guld i simning och satte dessutom nytt världsrekord på 100 meter fjärilssim.

Tove Lo, 29. Med över en miljard lyssningar på Spotify har hon nått långt utanför Sveriges gränser. Med låtar som ”Cool girl” på albumet ”Lady Wood” tar hon även ställning för unga tjejers rätt att få utforska sina kroppar. Att hon visar upp sin vagina-tatuering och klär sig i en livmodersklänning gör henne dessutom till en ännu större feministisk förebild.

Michaela Forni, 27. Hon är bloggaren och författaren som dagligen inspirerar och underhåller unga kvinnor med sina peppande texter, sin optimism och sitt driv. I år släppte hon boken ”Jag är inte perfekt, tyvärr” där hon visar att ångest är okej och påminner oss om att vara snälla mot oss själva.

Bianca Ingrosso, 22. I våras gjorde hon succé i ”Let’s Dance” och under hösten har vi bänkat oss för att se denna talangfulla, roliga och charmiga kvinna i ”Wahlgrens värld”. Bianca har öppet berättat om sina ätstörningar och det bevisas av att hon dagligen får mejl från unga tjejer i samma sits.

Terese Allert, 26. FRIDAs chefredaktör lyfter och engagerar unga kvinnor. När redaktionen vann två priser på Årets tidsskiftsgala, och därmed blev historiska, slog Terese publiken med häpnad med sitt feministiska håll käften-tal om hur viktigt det är att vi kvinnor blir lyssnade på.

Zara Larsson, 19. Hon har blivit utsedd till en av världens mäktigaste tonåringar av Times, slog rekord när hon vann två priser på MTV EMA och har släppt den officiella låten för fotbolls-EM. Hon bevisar gång på gång att hon är en av världens största artister – som dessutom alltid står upp för alla kvinnor och kämpar för feminism och mot näthat.

Kakan Hermansson, 35. Hon lyfter kvinnoideal och stereotypiska normer. I år har hon dessutom släppt den grymma podcasten ”Under huden” som är ett bevis på att skönhet och feminism inte är varandras motsatser. Och när hon hamnade i blåsväder för ett tidigare uttalande tog hon the high road och visade än en gång att hon ödmjukt står med fötterna på marken.

Läs mer:
Forskaren: Därför är det viktigt att julkalendern är jämställd
19 gånger som Zara Larsson har bevisat vilken BOSS hon är
10 stunder under 2016 då kvinnor lyste upp i mörkret

Bildkälla: Isa Engström