innan du går in i en relation

Tre saker du måste fråga dig själv innan du går in i en relation

Kärlek och relationer är inte alltid enkelt. Hur vet du om du är redo för ett nytt förhållande? Svaret behöver inte vara ett självklart ja eller nej. Här är tre frågor du bör ställa till dig själv för att ta reda på om du bör inleda något med någon eller inte.

Hur ska du egentligen kunna veta om du är redo för en ny relation eller inte? Det är inte en fråga som är lätt att svara på. Många brukar säga att man bara vet om den rätta dyker upp – men är det alltid så enkelt?

Du ska inte säga nej till kärlek om du känner att den rätta dyker upp. Snälla, gör inte det. Du kommer förmodligen att ångra dig. Men om du samtidigt känner att du behöver jobba med dig själv, så är det något som du måste ta på allvar. Det kommer alltid att finnas tid till att dejta senare i livet då det känns som rätt läge att bli kär, starta en familj och spendera livet ihop med någon annan.

Men just nu måste du försöka fokusera på att bli ditt bästa jag som är redo för allt det där. Här är tre frågor som du måste ställa till dig själv innan du går in i en relation:

1. Är du lycklig?

Om du tänker att du endast kan vara lycklig om du är i ett förhållande så är det en högt klingande varningsklocka. Ja, att träffa någon att bli kär i kommer givetvis att göra dig lycklig, men om du inte kan vara lycklig på egen hand så kommer du senare att oundvikligt falla tillbaka i en känsla av ensamhet.

Problemet är nämligen att vardagen kommer ikapp när förälskelsen lägger sig. Om du inte är trygg i dig själv och står på egna ben i din relation när det händer, så kommer du att börja känna dig olycklig igen. Ingen kärlek och inget förhållande i världen kommer att hålla dig lycklig genom hela livet – din lycka måste komma från dig själv. Du bör inte gå in i en relation om du inte känner dig lycklig när du är singel.

2. Har du tid och utrymme för en relation i ditt liv?

Om du känner att du har hittat meningen med ditt liv och således har ett ganska späckat schema i vardagen så kommer du att behöva göra uppoffringar om du går in i en relation. Det går inte längre att köra ditt eget race, utan du måste ta hänsyn till din partner och dennes behov. Det handlar dock bara inte om tid, du kan förmodligen frigöra en timme eller två utan problem. Det handlar egentligen om att du måste känna att du har kraften att låta en annan person uppta dina tankar och din uppmärksamhet.

Varför vara i ett förhållande när du inte känner att du får tiden att gå ihop? Varför slösa bort tid på att låtsas som att du kan ge honom eller henne vad hen behöver, när du vet att du inte kan det just nu? Din potentiella partner förtjänar bättre än så. Var ärlig mot dig själv – om du vet att du måste prioritera andra saker än en partner så ljug inte för dig själv, eller för den andra personen.

3. Om du skulle träffa den rätte, skulle du kunna gifta dig med hen här och nu?

Den här punkten betyder inte att du måste gifta dig med personen, eller att du måste tro på äktenskapet som sådant. Men är du helt villig och exalterad över att dela hela ditt liv med den här personen? Det är okej om du inte är det. Om du inte är redo för att engagera dig till hundra procent så ska du inte gå in i en relation.

Självklart är alla förhållanden olika, men i slutändan handlar de om samma sak: Du är antingen redo för att få det att funka, eller så är du inte det. Du vet säkert redan om du är redo eller inte, men om du vill erkänna det för dig själv är en helt annan fråga.

Läs även:
Sju tecken på att du är kärleksberoende
10 tecken på att det är dags att ha ”the talk”
7 viktiga kärlekshemligheter för ett lyckligt förhållande

Foto: IBL