Bloggstjärnan och författaren Underbara Clara: Här är mitt bästa råd till andra kvinnor

Bloggstjärnan och författaren Underbara Clara: Här är mitt bästa råd till andra kvinnor

När Underbara Clara slog igenom fick hon hård kritik för att vara bakåtsträvande. Nu berättar hon hur det påverkade henne. Och om utbrändheten, mammans död och längtan efter att bli kärring.

Lyssna på podden här!

Underbara Clara, eller Clara Lidström som hon egentligen heter, är känd som bloggare och författare. I år tilldelades hennes blogg priset Årets tidskrift. Men när hon slog igenom var tonläget ett annat, berättar hon i andra avsnittet av Baaams podd, som baseras på boken ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av Diana Olofsson och Johanna Wester.

– Jag fick väldigt mycket skit framför allt från feminister för att jag hade 50-talsklänningar och bakade bullar, då sågs man som bakåtsträvande. Men jag lyfter kvinnor, saker som kvinnor har gjort i alla tider. Om vi inte ens kan kredda det, har vi verkligen gjort kvinnor oviktiga, säger hon i När jag var 15-podden. 

Missa inte: Nu lanseras När jag var 15-podden: ”Det blir många skratt och ett och annat tårat öga”

Hon jämför med stjärnkocken Mathias Dahlgren som är känd i hela världen – för att han lyfter fram kunskap som han fått av sin mamma och mormor.

– När jag som kvinna vill lyfta samma sak är jag antifeminist, säger hon och fortsätter:

– Men jag funkar bra under kritik, fast jag kände mig kränkt när jag fick den. Det motiverade mig. Det har gått 5–6 år och nu är det inte längre dramatiskt att prata om husmödrar.


Clara går även till botten med hur hon faktiskt blev feminist:

– I sexan var jag coola tjejen. Min syster fick boken Fittstim i present på sommarlovet och jag la beslag på den. Sen blev jag feminist, över en natt.

– Jag minns den otroliga dubbelheten som beskrevs. Att bli tafsad på men också att inte vilja vara tjejen som ingen vill tafsa på, säger hon.


Hon gick dessutom själv in i vuxenlivet mitt i en sorgeprocess. Hon förlorade sin mamma när hon var 21 och det är något som präglat henne sedan dess:

– Men när sorgefasen började gå över upptäckte jag vem jag var. Jag hade trott att jag var en ganska lågpresterande person. Men så var det inte.

Så Clara fortsatte att prestera. Då blev det i stället något som på sikt ledde rakt åt det andra hållet – plötsligt befann hon sig i en utmattningsdepression:

– För ett år sen var jag som sämst. Jag var sängliggande stora delar av dagen och orkade knappt ta hand om mina barn.

Men tack vare bland annat psykologhjälp mår Clara nu bättre. Och om hon får ge ett råd är det följande:

– Försök hitta vänner och vårda de relationerna. Man ska vårda sina kvinnliga relationer. Det bästa i mitt liv är att jag har så många kvinnor runt mig.

Hör hela podden här!

Läs också:
Sabina Ddumba i Baaams podd: Som svart var jag aldrig den snygga tjejen
Hayat, 17: ”Jag bär niqab – det här är vad jag möts av varje dag”