Annons
 

Nya forskningsresultat: Träna nu – minska risken för demens när du blir äldre

Behöver du en extra shot träningsmotivation? En ny studie visar att motion kan förebygga utvecklandet av demenssjukdom senare i livet.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Att det finns samband mellan hjärt-kärlsjukdomar och demens är gamla teorier. En ny svensk studie stärker sambandet.
– Studien bekräftar tidigare misstankar om att kärlsjukdom i medelåldern kan orsaka ökad risk för Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Age Cap, en forskningsenhet vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till Sveriges radio.

Annons

Läs mer: Forskning visar: För lite motion är farligare än fetma

Studien genomfördes på 300 patienter i medelåldern. Man registrerade vilka som hade riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom (hit räknade man bland annat fetma, högt kolesterol, högt blodtryck och rökning). 20 år senare följde man upp registreringen med en PET-scan. På bilderna såg man att patienter med riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar hade en högre andel amyloid i hjärnan, vilket är ett protein som kopplas samman med plack i hjärnan och utvecklande av demenssjukdomen Alzheimer. Ju fler riskfaktorer, desto större andel amyloid i hjärnan senare i livet.


Det finns inget bra sätt att avlägsna placken när den väl uppstått. Hur de uppstår och om man kan motverka sjukdomsprocessen vet man ännu inte säkert. Men det finns en del förebyggande åtgärder som kan minska risken.

– Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Så det är väldigt viktigt att man har koll på sitt blodtryck, undviker övervikt, kontrollerar sitt kolesterol, att man motionerar och så vidare. Den här studien stödjer det ytterligare, säger Ingmar Skoog.

Rätt bra motivationsboost för att få det där träningspasset att bli av, eller hur?

Läs också!
Ny forskning: Att dissa gluten ökar risken för typ 2-diabetes

Foto Thinkstock