Annons
 

Varför kan det göra ont när man har sex? Här hittar du svaret!

Du är supertaggad på att ligga, men när ni väl kommer till skott gör det bara ont. Känner du igen dig? Här är 13 anledningar till varför det kan göra ont när du har sex.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

#1: Du använder preventivmedel med hormoner
P-piller, minipiller, p-ring och p-stav kan vara anledningar till att det gör ont när du har sex. Forskning visar att preventivmedel med hormoner gör att slidans slemhinnor blir extra torra.

Annons

Lösning: Byt preventivmedel, till exempelvis kopparspiral eller pessar, så slipper du både humörsvängningar och torra slemhinnor. Det kan också bli bättre av att regelbundet smörja in snippan med en fet, parfymfri kräm för att mjukgöra.

#2: Du har haft väldigt mycket sex
Hur härligt det än är att ligga tre-fyra gånger på raken med någon du tänder på, är det lätt att bli lite sliten därnere. Små skavsår kan göra att det bränner och svider även efter sex.

Lösning: Använd glidmedel (silikonbaserat, vattenbaserat glidmedel torkar ut slemhinnorna!) om ni inte kan motstå varandra. Eller satsa på en härlig omgång med munnen och händerna som omväxling.

#3: Du blir stressad
Ibland finns det dessvärre en föreställning om att det ”bara är att stoppa in den”. Visst kan det vara sexigt, men det fungerar inte alltid och absolut inte för alla. Pressen över att bli tillräckligt upphetsad fort, gör att du lätt spänner dig och det gör ont av friktionen.

Lösning: Om du är kåt i huvudet men inte i kroppen och känner dig stressad inför att bli våt, prata med din partner. Ni kanske inte behöver ha penetrerande sex som mål varje gång? Och du, ha bara sex för att du själv vill det.

Missa inte:
Sju smarta fördelar med att onanera
Baaam-läsarna avslöjar allt: ”Sommarsexet vi aldrig glömmer!”
Guide: Tre enkla steg till fontänorgasm

#4: Du har svamp
Det kliar, svider och sexet är inte lika skönt som det brukar. Svamp gör nämligen slemhinnorna så sköra att små sprickor kan bildas. Det är inte farligt att ha sex med svamp, men det kan bränna till rejält.

Lösning: Ha helst skyddat sex, fingersex eller vänta till svampen går över. Risk finns för att svampen överförs till den du ligger med och könssjukdomar smittar lättare på grund av sprickorna i slemhinnorna. För övrigt kan receptfria kurer mot svamp också torka ut slemhinnorna, så fråga efter alternativ hos din gynekolog.

#5: Du ska ha mens
Precis före mensen blir du extra smärtkänslig och fiffi är inget undantag. Du producerar även mindre sekret under den här perioden i din menscykel.

Lösning: Håller du koll på din menscykel, genom exempelvis en app, är det lättare att se vilka dagar som du borde ta det lite lugnare. Satsa på mycket silikonbaserat glidmedel redan från början.

#6: Ni kommer åt livmodertappen
Gör det ont när din partner kommer för djupt in i dig? Då kan hen ha stött i livmodertappen. Livmodertappen är högt eller lågt placerad beroende på var du befinner dig i din menscykel. Efter exempelvis ägglossning och under mens sitter den långt ner, vilket innebär att den också är lättare att råka nudda just då.

Lösning: Testa en annan position. Om ni har sex bakifrån är den tyvärr lättare att nå, men om ni fortfarande vill ha det – prova att ligga på mage istället för att stå på alla fyra. Ta det försiktigt och be din partner att inte stöta lika djupt.

#7: Du har äggledarinflammation
Äggledarinflammation kan vara allvarliga grejer. Du kan få det av könssjukdomarna klamydia och gonorré, men risken för infektion är större även efter abort eller en spiralinsättning. En huggande eller brännande känsla i magen vid sex är vanliga kännetecken.

Lösning: Gå och testa dig, eller klicka hem ett gratis klamydiatest på nätet. Ligg inte utan skydd innan du vet om du har några könssjukdomar. Om resultatet är negativt, kolla ändå upp om du kan ha en infektion i äggledaren. Du behöver i så fall behandlas så snart som möjligt, annars kan du faktiskt bli steril.

Kolla in:
18 tips som faktiskt förändrar ditt sexliv
Sommarens vanligaste sexproblem (och lösningarna!)
Därför blir du kåtare under sommaren

#8: Du har en cysta
Om du känner en knöl eller någonting som ömmar i nedre delen av magen, är det för det mesta en cysta som spökar. Cystor är vätskefyllda blåsor som är vanliga att få på äggstockarna. De är oftast helt ofarliga, men det kan göra sjukt ont när de spricker.

Lösning: Eftersom de flesta cystor brukar försvinna av sig självt finns det inte mycket att göra här. En stor cysta kan göra ont i vissa kroppsställningar, när det uppstår ett tryck mot den. Vill du fortfarande ha sex kan du känna efter vilka ställningar som fungerar. Men får du en plötslig smärta i magen eller i fiffi ska du däremot söka akutvård på en gång.

#9: Du är allergisk
Tråkigt nog kan du vara allergisk både mot sperma och mot latexkondomer. Där sperman varit i kontakt med huden eller slemhinnorna kan det bli svullet och svida. För den med latexallergi börjar det klia och bildas små sår när ni använder kondom.

Lösning: Kondom eller latexfri kondom!

#10: Du rengör för mycket därnere
Dina slemhinnor torkar ut snabbare än du tror. De största fällorna stavas för mycket vatten och parfymerad tvål.

Lösning: Spruta aldrig vatten rakt upp i snippan och använd inte parfymerad tvål, inte ens intimtvål. För att rengöra på ett snällt sätt ska du istället smörja med oparfymerad babyolja innan du duschar. Det skyddar mot vattnet som annars lätt torkar ut därnere. Efter duschen kan du torka av oljan försiktigt och stryka på exempelvis kokosolja, som är naturligt och återfuktar på ett bra sätt. Kokosolja fungerar även som glidmedel (ska däremot inte användas tillsammans med kondom).

Ännu fler tips:
Fem smarta anledningar att dejta din raka motsats
Läsarna berättar: ”Vår nyckel till ett lyckligt förhållande”
Guide: Fifty Shades of Grey-sex för nybörjare

#11: Du har endometrios
Den här kroniska sjukdomen kan orsaka en hel del smärta, och inte bara därnere. Om du har endometrios hamnar livmoderslemhinnan utanför livmodern. Under mens kan du då blöda från andra ställen i buken än livmodern, vilket i sin tur skapar inflammationer. Sex triggar ibland igång mer värk för dig som har endometrios.

Lösning: Om du misstänker att du har endometrios ska du söka hjälp hos en gynekolog, som skickar en remiss till en specialistklinik. Där kan du sedan få den hjälp du behöver. Smärtstillande tabletter och att prata med din partner om vilken typ av sex som fungerar under mens, kan också hjälpa tillfälligt.

#12: Du har vestibulit
Du får nästan undantagslöst ont precis när du för in någonting i fiffi. Känner du igen dig? Då kan du ha vestibulit, som innebär att dina slemhinnor är skadade. Efter att exempelvis ha haft sex utan att vara tillräckligt våt, har kroppen lärt sig att sex gör ont och har därför svårt att slappna av.

Lösning: Sök hjälp hos en gynekolog som i sin tur kan skicka dig till en specialistmottagning. Ha inte sex om det gör ont, det kan göra att slemhinnorna blir ännu skörare. Silikonbaserat glidmedel, försiktighet och kommunikation med din partner rekommenderas.

#13: Du är helt enkelt inte kåt nog
Det behöver inte finnas någon anledning till att du inte känner dig sugen. Antidepressiv medicin kan dock vara en av anledningarna till minskad sexlust, precis som allmän nedstämdhet eller stress. Du kanske är otrygg med personen i fråga, eller bara sluta vara kåt under tiden ni ligger.

Lösning: Ha inte sex om du inte känner för det. Glöm inte att du aldrig är skyldig någon att ställa upp.

Läs även:
5 saker du inte visste om sex (som du borde veta!)
Bevisat: Här är yrket som kvinnor tänder mest på
10 saker som händer i kroppen när du är kåt

Av: Filippa Rosenberg
Foto: Thinkstock