När vänskapen inte håller – så gör du slut med en kompis

När din vän sårar mer än lyfter dig kan det vara dags att ställa sig frågan "borde vi göra slut?". Psykologen Liria Ortiz förklarar hur du bäst avslutar en destruktiv vänskapsrelation.

Läs mer: Flora Wiström: Jag vill att min kompis ska räknas lika mycket som min partner

Ett svek, sårade känslor eller förändrade värderingar. Oavsett bakomliggande orsak kan det det ibland finnas skäl till att göra slut. Det handlar inte om din partner, det handlar om din vän.

Att avsluta vänskaper gör nästan alltid ont. Men att sluta höra av sig, ignorera sms och långsamt låta vänskapen rinna ut i sanden kan göra mer skada än vad ett tydligt avslut gör. Vi pratade med psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz om hur man faktiskt gör slut med en vän.

Vad som är avgörande för att avsluta en vänskap beror ofta från person till person, menar Liria.

– Du måste själv känna efter var dina gränser går. Vad du känner inte är okej i en vänskapsrelation.


Det enklaste sättet att göra slut med en vän är att låta kontakten fasas ut lite allt eftersom. En metod som är bekväm men inte optimal.

– Det är svårt att säga till sin vän att ’jag vill inte umgås mer med dig’. Men om du inte gör det lär sig inte den andra personen vad som inte fungerar. Många säger att ’jag börjar umgås med en person och efter en tid försvinner de bara’ och de har ingen aning om vad de gör som stöter bort folk, säger Liria.

Om det är möjligt är det bästa såklart att träffas ansikte mot ansikte, men även ett mejl eller sms är bättre än ingenting.

Att göra slut utan att någon blir sårad är ofta förhoppningen men enligt Liria är det svårt att undvika sårade känslor.

– När vi känner att någon stöter bort oss är det omöjligt att inte bli sårad. Du kan begränsa skadorna genom att använda mildare ord och inte skuldbelägga perosnen, men ingen av oss vill bli lämnad.


En svår situation som många har varit i är när vännen du vill göra slut med ingår i ett större kompisgäng. Lirias rekommendation då är skriva en lista över vilka situationer och personer som finns då det känns lite besvärligt men ändå okej. Skriv också en lista över de situationer då det inte alls känns okej.

– Du behöver kunna se i vilka situationer man kan umgås ändå och vilka situationer man känner ’jag kan inte alls’.

Det du enligt Liria bör undvika är att tvinga de andra vännerna i umgängeskretsen att ta ställning och välja sida.

Läs mer: Läsaren Jessica: ”Jag är 30 år men jag har inga vänner”


Hon tror att en av anledningarna till att det ofta kännas svårt att göra slut med vänner är för att vi har en föreställning om att vänskaper ska vara för alltid.

– Det är väldigt sällan som man har samma vänner hela livet, ändå är det många som känner sig misslyckade om de inte håller. Med parrelationer är det mer accepterat att folk träffas och skiljer sig.

Olika vänner har också möjligheten att fylla olika behov.

– Med en vän kanske du brukar tar en fika, med en annan delar du politiska intressen och med en annan har du djupa samtal med. Man behöver inte kräva att ha en viss typ av vänner, då blir man väldigt begränsad, säger Liria.

Foto: Model House, HBO