Annons
 

Sandra, 22, är jägare: ”Det ger mig avkoppling och gemenskap”

Antalet jägare i Sverige minskar – men kvinnorna som jagar blir fler. Vi frågade Sandra Danielsson om varför hon gör det och hennes tankar om att döda djur.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Vi borde äta mer älgkött – här är 9 anledningar

Nu har årets älgjakt dragit igång i norra Sverige och tusentals jägare tar sig ut i skogen. En av de som får vänta lite längre för att få jaga är Sandra Danielsson, 22. Hon har jagat i Dalarnas skogar sedan barnsben och i oktober är det dags igen.

Annons

– När mamma låg på BB med min syster som är 2,5 år yngre än mig så var jag med pappa i skogen. Jag har varit med så länge jag kan minnas. Direkt när jag fyllde 18 tog jag jägarexamen.


För att få jaga i Sverige och bli beviljad licens för jaktvapen måste du ha en godkänd jägarexamen och ett statligt jaktkort, ett bevis för att du har betalat den årliga viltvårdsavgiften. Antalet lösta jaktkort har minskat de senaste åren men andelen kvinnliga samt utländska jägare har ökat.

Läs mer: Extra protein – behöver du det eller går det lika bra med en banan?

Inom Svenska jägareförbundet, som totalt har nära 200 000 medlemmar, har de kvinnliga medlemmarna ökat med nära 400 stycken under det senaste året och uppgår nu till 13 767. Sandra tror att det ökade intresset för jakt bland kvinnor beror på att det har blivit mer accepterat bland jägare överlag.

– Förut var jakt väldigt gubbigt och man snackade om att ‘tjejer kan inte jaga’. Man stötte på förutfattade meningar. I dag är det mer ‘gud vad roligt att du är med’. Det känns som att fler vågar testa på när det har blivit mer accepterat i allmänhet. Jag tycker att ju fler tjejer desto roligare blir det.

När jag skjuter så skjuter inte jag för att skada

Den 9 oktober börjar årets älgjakt för Sandra, något som hon har fastnat extra mycket för. Under säsong jagar hon även rådjur. Som mest är hon ute 1–2 gånger i veckan och jakten är för Sandra ett sätt att koppla av och känna gemenskap.

– Jag har ett stressigt liv, sitter i en massa styrelser och idrottar. Jakten har blivit ett sätt att koppla av, samla energi och släppa vardagen. Älgjakten ger en gemenskap och jag känner att jag hör hemma någonstans, säger hon.

Hur förklarar man för någon som är ovan vid jakt att du faktiskt har en hobby som innebär att döda djur?
– Det är väldigt svårt, för många säger just så. Jag brukar förklara att precis som du har dina hobbys så har jag mina. Det viktigaste för mig är inte att döda djuren utan allt runtomkring jakten. Det är en fantastiskt fin råvara och man får vara med från grunden. Jag vet att när jag skjuter så skjuter inte jag för att skada, det ska gå så fort som möjligt och jag är den enda personen som kan försäkra mig om det.

Läs även: Gå ut! En promenad i skogen är bra för din hälsa

Kan du få samma typ av avkoppling genom att gå i skogen och plocka svamp eller måste du jaga?
– Jag tycker om naturen i stort och tycker det är skönt att gå i skogen. Men jakten ger mig gemenskapen. Jag träffar släkt och vänner och det ger mig ett band till min farfar som jag annars inte skulle ha haft. Det spelar igen roll vem du är eller hur gammal du är, du är en jägare.

Sandra menar att många tror att jakt är något grymt som bara handlar om att döda, något som inte stämmer överens med hennes verklighet.

– Jag ser det som viltvård. Jag skulle uppmana de som inte varit ute att våga följa med för att se vad det handlar om, även om man är kritisk.

Viltvård innebär åtgärder för att förbättra levnadsförhållandena för viltarter. Det kan handla om att förbättra tillgången till vatten, skydd och föda. Även jakt i syfte att förbättra viltstammarnas sammanställning och kvalitet kan räknas som viltvård.

– På älgjakten blir vi tilldelade områden att jaga i av skogsbolagen. Vi jagar väldigt nära vägar för att undvika trafikolyckor och skador på skog, säger Sandra.

Hon är fullt medveten om att många är kritiska till jakt och att överhuvudtaget äta kött. Hennes uppmaning är att vi alla ska respektera varandras val.

– Det är viktigt att vi försöker acceptera olikheter på alla plan. Det känns så mycket bättre för mig att veta att det här djuret led inte. Vi har fraktat det tre kilometer med bil och sedan lagt det i frysen istället för att köpa kött i affären utan att veta hur det kom dit.

Så många jagar i Sverige

Totalt löstes 284 413 jaktkort för jaktåret 2016/2017, detta jämfört med 286 618 för 2015/2016 och 299 600 för 2012/2013.

Källa: Svenska jägareförbundet, Naturvårdsverket
Foto: Privat