Artikeln innehåller reklamlänkar
Retinol och syror! Allt du måste veta och våra budgetfavoriter

Retinol och syror! Allt du måste veta och våra budgetfavoriter

Retinol och syror har under de senaste åren blivit en stor favorit på beauty-marknaden. Det passar perfekt att börja använda nu under hösten när solens strålar inte är lika starka.

Men vad är egentligen skillnaden, vilka användningsområden passar de för och hur ska de appliceras? Vi reder ut alla frågetecken och samlar våra favoriter som inte kostar skjortan.

Allt du behöver veta om retinol:

Retinol är en A-vitamin med många funktioner. En produkt som sägs minska fina linjer, acne, pigmenteringar samt minskar porer. Allt man önskar av en produkt right? Använder du den rätt så passar den i princip alla hudtyper och är dessutom åldersförebyggande. Retinol består av små molekyler som tränger ner i huden och verkar på djupet. Sedan börjar den jobba aktivt som en antioxidant för att stärka och skydda mot fria radikaler.

Är du ny med retinol ska du börja med produkter som innehåller en liten procent, då huden behöver vänja sig för att inte bli allt för torr och börja flagna. Det står alltid på produkterna hur många procent de innehåller så var uppmärksam när du väljer.

Så ska du använda retinol:

Är du nybörjare med retinol ska du som sagt börja försiktigt, antingen genom att addera den i din hudkräm eller med en lägre procent och använda den varannan till var tredje dag. För att kunna se resultat ska du använda produkten under en längre tid och blir du extra torr i början så är det helt normalt. Se till att maxa med övriga fuktgivande produkter för att kompensera huden.

Allt du behöver veta om syror:

Syror används för att exfoliera huden, det betyder alltså att de tar bort döda hudceller för att dina produkter ska kunna verka maximalt. De finns flera olika varianter där AHA och PHA är några av de vanligaste och kommer från frukt och grönt, därför kallas de fruktsyror. Sedan finns BHA som är en salicylsyra som är antiinflammatorisk och löser fett, något som passar de med fetare hy.

Hudens översta lager kallas epidemis och förnyas var fjärde vecka, men med åldern saktar denna process ner och då blir det allt viktigare att exfoliera för alla fördelar cellförnyelse bringer.

Så ska du använda syror:

En vanlig missuppfattning är att man inte ska blanda syror och retinol, men det är alltså tvärtom. För att nå ner på djupet och få bäst resultat ska du kombinera dem med varandra. Generellt ska retinol appliceras på kvällen för att verka ostört under natten. Sedan kan du använda dina syra-produkter på morgonen samma dagar som du använder retinol. På det sättet kan syrorna tränga djupare ner i huden och ge mer resultat.

Budgetfavoriter med retinol

Både retinol och syror innehåller höga koncentrat av ämnen som generellt kostar mer att producera, något som gör att prislappen går upp lite, även om det är budget. Men då det bara krävs några droppar räcker de länge.

1. Nattmask, Skin City

En djupverkande nattbehandling, använd när huden känns trött och saknar lyster. Antingen varje natt i 2-3 veckor eller var tredje dag i 6-8 veckor från Skin City. Läs mer och köp den här (länk till butik).

2. Ansiktsmask, Verso

En härlig mjukgörande ansiktsmask för ögonen med retinol för att motverka tecken på åldrande från Verso. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

3. Serum, Medik8

Ett A-vitaminserum som innehåller 0,3 procent retinol och bör användas 2 dagar i veckan för bäst resultat från Medik8. Applicera på rengjord hy som ett vanligt serum. Läs mer och köp den här (länk till butik).

4. Ansiktsolja, B-Oil

En ansiktsolja som innehåller lite retinol, vilket betyder att den kan användas flera dagar i veckan innan natten från The Ordinary. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

5. Nattmask, Paula's Choice

Använd som nattmask eller vanlig ansiktsmask på kvällen. Applicera på rengjord hy och skölj sedan av noggrant från Paula's Choice. Använd cirka 1 gång i veckan. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Budgetfavoriter med syra:

6. Serumindränkta pads, Exuviance

Den består av 36 serumindränka pads med mild PHA-syra. Den passar alla hudtyper och kan användas varje morning på rengjord hy från Exuviance. Läs mer och köp den här (länk till butik).

7. Exfoliering, Paula's Choice

En exfolierande produkt att applicera några gånger i veckan efter rengöring och toner. Blandning av AHA och BHA-syror du använder på morgonen från Paula's Choice. Läs mer och köp den här (länk till butik).

8. Mjölksyra, The Ordinary

En exfoliernade mjölksyra med AHA och ska användas försiktigt cirka 1 gång i veckan på rengjord hy under morgonen från The Ordinary. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

9. Ansiktsmask, Lumene

En vegansk syregivande ansiktsmask för torr hy som återger lyster och fukt att använda varje vecka från Lumene. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

10. Exfoliering, Dermalogica

En exfoliering med AHA-syror som tar bort döda hudceller från Dermalogica. Perfekt att använda på morgonen några dagar i veckan efter rengöring. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

LÄS MER:

Adventskalendrar med smink och skönhet 2020

Allt du borde veta om pha-syra

Skönhetsprodukterna vi inte klarar oss utan i augusti