Annons
 

Studie: Färre kvinnor spricker vid hemförlossning

Kvinnor som föder barn hemma drabbas i mindre grad av förlossningsskador jämfört med de som föder på sjukhus. Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

I Sverige drabbas fler kvinnor av förlossningsskador jämfört med de andra nordiska länderna. 3,5 procent får förlossningsskador utan instrument (så som sugklocka och tång) och 12,7 procent drabbas när dessa redskap används.

Annons

Men en ny studie från Sahlgrenska akademin visar att färre kvinnor spricker eller behöver bli klippta i underlivet vid förlossning i hemmet jämfört med på sjukhus. Andelen som skadar ändtarmsmuskeln vid hemförlossning är så låg som 0,7 procent.


I studien har 2992 hemförlossningar i Sverige, Danmark, Norge och Finland studerats mellan 2008-2013. Förlossningarna var planerade att hållas i hemmet och barnmorskan som var med hade träffat kvinnan innan förlossningen.

– Man säger ofta att de som föder i hemmet är en selekterad population, kvinnor som tar väldigt stort ansvar för sin födsel. Grundfrågan var om man kunde överföra erfarenheterna från hemförlossning till sjukhusfödslar och det visade vara möjligt i större utsträckning än barnmorskorna trott, säger Malin Edqvist, disputerad forskare på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa och legitimerad barnmorska, i ett pressmeddelande.

Forskarna fann att när hemförlossningens långsamma tempo skulle tillämpas på sjukhuset fick barnmorskorna lämna rollen som påhejare och istället guida kvinnorna till att krysta spontant på egna impulser. Kvinnorna fick också själv välja ställning när barnen föddes fram, på två värkar istället för en.

Läs mer: Barnmorskan: ”Vi kan inte längre blunda för förlossningsskadorna”


– I kontrollgruppen hade man 78 procent med bristningsskador, jämfört med 70 procent i gruppen som tillämpade den här modellen. Det är ett bra resultat, säger Malin Edqvist.

Modellen som forskarna pratar om är den så kallade MIMA-modellen (Midwives’ Management during the Second Stage of Labour). Den kommer att ingå i en utbildningssatsning i Stockholms läns landsting som ska ge barnmorskor och läkare ökade kunskaper inom prevention, diagnostik och suturering. I regeringens vårbudget presenterade man ett tillskott på 500 miljoner kronor till förlossningsvården i Sverige.

Det framgår dock inte i forskningen vad det lägre antalet förlossningsskador vid hemförlossning kan bero på. Att föda barn hemma är heller inte helt riskfritt. Tidigare forskning visar att var femte kvinna får klara sig utan en barnmorska under hemförlossningen.

Foto: Shutterstock/IBL