Baaam testar läsplatta – Kobo Rakuten

Varför ska man ha en läsplatta? Baaam har testat

Läsplattorna har kommit starkt de senaste åren. Men är de värda ett köp? Baaam har testat – och kan ge dig svaret på den frågan.

Läsplattor har de senaste åren seglat upp som en teknik som är här för att stanna. Med e-bläck, stort utrymme och lång batteritid finns många fördelar för den lässugne att fundera på ett köp. Men hur funkar det? Och är de värda sitt, ibland höga, pris? Baaam har givit sig in i läsplattornas värd och kan ge dig svaret på de frågorna – och många därtill!

Det finns i dag många varianter av läsplattor, allt från Adlibris egna Letto och stora Amazon Kindle till nyare märken som Storytel och Kobo. Vi har valt att testa två läsplattor från märket Kobo i två olika prisklasser. Detta då Kobos plattor inte är låsta till en butik (Storytels platta kan du bara använda med Storytel-abonnemang och Letto går det bara att köpa böcker till via Adlibris) och då de går att använda med biblioteksböcker (det går inte med Kindle).


Fakta om Kobo Nia


Pris (cirka): 1 000 kronor
Specifikationer:

 • Finns i svart och i färgerna lemon, aqua och svart på sitt så kallade sleepcover
 • Justerbar ljusstyrka
 • 8 GB utrymme med plats för 6 000 e-böcker
 • Bländningsfri 6” display med carta e-ink och touchscreen
 • Lång batteritid, en laddning håller flera veckor
 • Stödjer de flesta format, bibliotek anslutna till Overdrive och går att låna biblioteksböcker från övriga via datorn
 • Kobo eBookstore i plattan, men du kan köpa e-böcker var du vill och föra över via datorn

Fakta om Kobo Libra H20


Pris (cirka): 1 800 kronor
Specifikationer:

 • Finns i svart eller vit och i svart, grått, rosa och aqua på sitt så kallade sleepcover, som även fungerar som stöd om du vill ställa plattan upp
 • Fysiska knappar för bläddring och automatisk rotering, så du kan läsa stående eller liggande
 • Justerbar ljusstyrka och färgtemperatur
 • 8 GB utrymme med plats för 6 000 e-böcker
 • Bländningsfri 7” display med carta e-ink och HD touchscreen
 • Lång batteritid, en laddning håller flera veckor
 • Vattentät och klarar 60 minuter ned till 2 meter djup
 • Stödjer de flesta format, bibliotek anslutna till Overdrive och går att låna biblioteksböcker från övriga via datorn
 • Kobo eBookstore i plattan, men du kan köpa e-böcker var du vill och föra över via datorn
Kobo Libra H20 Sleepcover Rosa
Rakuten

Kortfattat kan man säga att Nia är en billig läsplatta som inte har fullt så avancerade funktioner som Libra H20, som är en mycket mer fullständig produkt. Nia passar den som kanske aldrig testat att läsa på en läsplatta, detta eftersom den har ett relativt lågt pris och därför kan tröskeln att våga testa vara lägre. Men är läsplattor något du vill satsa på så är nog Libra H20 ett bättre val.


Varför ska man ha en läsplatta?

Behöver man verkligen en teknikpryl till? Duger det inte med tryckta böcker nu när vi klivit en bra bit in i det tjugoförsta århundradet? Och varför kan man bara inte läsa på sin mobil eller surfplatta om man nu prompt vill läsa digitalt?

Perfekt för att läsa i sol – och mörker

Alla dessa frågor var sådana jag ställde mig många gånger om. Jag har i flera år tyckt att det funkat fint att ladda ned biblioteksböcker till min surfplatta och läsa på den – när jag inte läst en vanlig, fysisk bok vill säga. Men när jag nu testat att använda läsplatta under ett par månader så kan jag säga att jag faktiskt hade fel. För nej, det funkar inte fint att läsa på surfplattan. I normalt inomhusljus är det helt okej men så fort solen kliver fram bländar skärmen och det går knappt att se något alls. Och i mörkret är skärmen alldeles för ljus och visserligen har det gjort att jag kunnat ligga vaken och läsa länge – men det har inte varit toppen för ögonen. Därtill har faktiskt surfplattan varit alldeles för tung och otymplig rent storleksmässigt.

En läsplatta med e-bläck och bländningsfri skärm är något helt annat. Den väger som en vanlig pocketbok, är ungefär den storleken och klarar av att läsa i både megaskarpt solljus helt utan problem (som en vanlig, tryckt bok!) och i mörkret finns funktioner som gör att du (med lite pill) kan invertera texten så att allt du inte behöver se blir svart och skärmen blir en mjukt gul nyans. Det känns inte alls jobbigt för ögonen utan tvärtom vilsamt och det allra bästa är att du kan ligga och läsa i ett helt mörkt rum utan att behöva tända lampan vid sängen. Det är otroligt!

Lång batteritid

Behöver man inte ladda den hela tiden då? Nej, det gör man inte. Jag började läsa på en laddning i början av augusti och först i slutet av september indikerade plattan att den behövde laddas. Vi snackar alltså mer än 6 veckors batteritid!

Surfplattan är inte en konkurrent

Så, ska du nu slänga din surfplatta? Nej, detta är helt olika produkter. Vill du läsa magasin eller serietidningar är den oslagbar. Dessutom är ju surfplattan en dator med mängder av appar och funktioner, det ska du inte förvänta dig av din läsplatta.


Låna på bibliotek – hur funkar det?

På det stora hela fungerar det väldigt bra! Det kräver dock lite setup innan allt rullar, Stockholms stadsbibliotek har skrivit en bra guide man med fördel kan följa. Utöver det behövs även att du laddar ned Kobos program till din dator. När allt det är klart är det bara att koppla in läsplattan med sladden och föra över de böcker du vill läsa.

Det känns ju nästan som att fuska att man kan ladda ned böcker gratis och läsa dem – och det är verkligen smart. På Stockholms stadsbibliotek (ursäkta Stockholmsfixeringen, men det är där jag har lånekort!) så finns det i dagsläget över 19 000 e-böcker att välja bland och jag upplever att även relativt nya böcker går att få tag i.

Det som är värt att veta är att man får låna max 5 e-böcker var sjunde dag och varje lån är aktivt i 28 dagar. Sedan går boken inte längre att öppna. Dessutom behöver du ju din dator för att kunna föra över böckerna till plattan, så om du ska iväg på semester är det en idé att ladda ned böckerna innan du reser bort ifall du vill slippa släpa runt på datorn. Med det sagt tycker jag det funkar väldigt bra och dessutom har jag läst böcker jag aldrig skulle ha köpt eftersom det är så enkelt att bara låna dem – och ju helt gratis! Det är absolut värt att utforska.

Om ditt bibliotek därtill är anslutna till Overdrive så kan du låna böcker via dem direkt i läsplattan, så länge den är ansluten till wifi. Det är inte så många bibliotek i Sverige som har den funktionen än men bland andra Malmö Stadsbibliotek är anslutna och hos dem kan du dessutom skaffa lånekort online.


Baaam recenserar Kobos läsplatta – första intrycket

Kobo Libra H20 – Baaam testar läsplatta
Nathalie Mark

Baaam har testat två olika läsplattor från märket Kobo. Anledningen till att vi valt att testa just dem är delvis att de har funktionen att man kan låna från bibliotek på dem, det har inte alla läsplattor. Till exempel kan man inte låna biblioteksböcker på populära Amazon Kindle, så vill du kunna låna böcker är den funktionen värd att kolla upp innan du slår till på en platta. Delvis valde vi Kobo också för att de inte är låsta till en enskild webbutik. De har Kobos egna butik i plattan, men du kan också köpa e-böcker var du vill och föra över dem från datorn. Det är en fördel mot exempelvis Storytels läsplatta som är knuten till ett Storytel-abonnemang och Adlibris Letto som bara kan användas med Adlibris.

Om man jämför Kobo Nia och Libra H20 är det några saker som snabbt blir tydliga. Det är en viss storleksskillnad där Nia är mer lik en pocketbok och Libra H20 mer fyrkantig. Detta då Libra H20 har fysiska knappar som du kan bläddra med och som tar lite plats. Libra H20s fodral kan därtill vikas så plattan kan stå upp, vilket är praktiskt om du exempelvis vill käka lunch och läsa samtidigt. Du behöver då inte hålla i boken. Dessutom har Libra H20 en mycket bättre korrigering av färg och ljusstyrka som gör den oerhört mer bekväm att läsa i mörka miljöer. Ljuset blir helt enkelt mer naturligt och trevligt, skulle jag säga. Och Libra H20 är vattentät, men det säger ju sig självt. Eftersom Libra H20 har alla funktioner Nia har, och fler därtill, har vi främst testat den.

Väger som en pocketbok

Det första som slog mig när jag höll i plattan var att den var mycket lättare och mindre än jag trodde. Det är verkligen jämförbart med att hålla i en pocketbok. Jag tycker också att de fysiska knapparna är väldigt bra, det gör att man kan hålla i plattan med en hand och enkelt bläddra fram och tillbaka i boken.

När man installerat programmen man behöver för att läsa låneböcker går också det mesta smidigt. Däremot är det en vanesak att skärmen har e-bläck. Det är inte som att klicka sig runt på en surfplatta, detta känns mer analogt och ofta lite segt plus ovant att skärmen är svartvit! Men den är heller inte till för att vara en dator, utan för att du ska kunna läsa böcker enkelt. Och det funkar prima! Men så fort du ska ska skriva in sökord eller slå upp vad ord betyder eller liknande är det rätt trögt.

Vattentät – för dig som vill läsa i badet eller på stranden

Kobo Libra H20 – att läsa i mörker
Rakuten

Den går väldigt bra att läsa i skarpt solsken och riktigt mörka rum. Allt känns bekvämt och jag inser att min surfplatta jag läst på varit så tung och stor! Jag kan inte ens tänka mig att gå tillbaka till det när jag nu hållit i en läsplatta och med lätthet kunnat läsa utan att behöva byta arm. Jag som också gillar att läsa i badet är inte längre orolig över att råka sumpa ned den i badkaret, Libra H20 tål ju vatten och då kan jag bara fiska upp den igen och fortsätta läsa. Detta passar såklart också när man läser på stranden och slipper oroa sig för att sand och saltvatten ska förstöra bokomslaget. Det känns bara najs att kunna kasta ned läsplattan i väskan och dra iväg.

Tar lite plats – men rymmer mycket

Du som gillar att läsa i farten kommer att uppskatta detta. Jag har ofta flera olästa böcker nedladdade och så snart en tar slut börjar jag bara på nästa. Dessutom är den liten nog at få plats i handväskan – det kan jag inte säga om många av de (ofta långa och tunga) fysiska böcker man läst genom åren. Dessutom kan du själv ställa in vilken storlek och utseende du vill ha på texten, sortera böcker och pdf:er i mappar och på det stora hela se till att böckerna du läser ser ut som du tycker känns bäst.


Så, vad blir domen för läsplattan?

Så, med allt detta sagt. Vem har då behov av att ha en läsplatta? Jag skulle säga att om du tycker om att läsa många böcker, ofta är i farten och inte vill släpa runt på tunga böcker och därtill gillar att läsa i miljöer där man inte vill behöva vara rädd om boken så passar en läsplatta dig perfekt. Det är väldigt lätt, smidigt och framförallt beroendeframkallande. Jag blir nästan provocerad av att behöva tända sänglampan nu när jag läser en fysisk bok för jag vet hur skönt det är att läsa på plattan i mörkret istället.

Med även det sagt, om du sällan läser mer än någon pocketbok på semestern är detta inte något för dig. Du behöver då helt enkelt inte en teknikpryl till!

Läs fler av våra tech-tester:

Test: Samsung Galaxy Z Flip – en vikbar smartphone
Test: Oneplus 7 Pro – så bra är Oneplus nya flaggskeppsmobil
Baaam testar: ”Så bra är Ultimate Ears nya högtalare Hyperboom”

Foto: Rakuten