Streamingtips för oktober 2021, alla filmer och serier du behöver se.

Streamingtips oktober 2021: De enda serierna och filmerna du behöver se

Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson är din guide i streamingdjungeln! Här har hon plockat ut de tio bästa filmerna och serierna att streama i oktober 2021.
6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsin
0:48

Efter reklamen: 6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsin

(0:48)

Slå på ljud

Vilka är guldkornen du inte får missa på streamingtjänsterna i oktober 2021? Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson har gjort en kurerad lista och förklarar varför du ska investera din tid i just de här tio filmerna och serierna.

Oktober bjuder på superpopulär – alltså SUPERpopulär – skräckserie från Sydkorea, underbar dramakomedi om en gender fluid millenial, fin alkoholromantisk tragik från Danmark och inte mindre än två metoo-dokumentärer med kvinnoperspektiv!

Fram med filten, fjärren och fantan, nu blir det åka av!


Maid – gripande om destruktiva relationer

Kategori: Miniserie

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 1 oktober

Vad är det: En ung mamma lyckas lämna en destruktiv relation men har ingenstans att ta vägen. Hon börjar jobba som städerska för att försörja sitt barn och för att bygga en framtid åt dem.

Därför ska du se den: Ryyys av trailern! Kan absolut hända att jag grät en skvätt. Här kan du se den.

En runda till – dansk alkoholromantik (eller tragik?)

Kategori: Film

Streamingtjänst: Comhem Play+

Premiär: 24 oktober

Vad är det: Ett gäng gymnasielärare i Danmark (Mads Mikkelsen är absolut med) ramlar över en filosofisk teori som menar att människan är född med 0,5 promille för lite alkohol i blodet, och att alla skulle må lite bättre och vara en lite bättre version av sig själva om promillen justerades. Lärarna bestämmer sig helt sonika för att göra en praktisk studie som kan bevisa tesen. Så de börjar dricka – typ hela tiden.

Därför ska du se den: Alla, nej men jag menar ALLA, snackar om den. Det är den mest sedda filmen i Sverige just nu. Och den kan vara det bästa diskussionsunderlaget i filmform någonsin. För... visst... mår alla lite bättre två glas in? Eller?

Ja, och så vann den en Oscar för bästa internationella långfilm 2020.

Här kan du läsa mer om En runda till!

Suedi – förortskille goes svennebanan

Kategori: Film (komedi)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 1 oktober

Vad är det: Förortskillen Mahmod hittar 90 miljoner kronor och bestämmer sig för att besanna sin dröm: att bli sedd som svensk. Han tar namnet Sebastian, hyr ett fint radhus på Lidingö, köper en Volvo och börjar bära mönstrade strumpor. I rollerna ser vi bland annat Kardo Razzazi, Agnes Lindström Bolmgren, Suzanne Reuter och Johan Ulvesson.

Därför ska du se den: För att se Suzanne Reuter med allvar i rösten säga: ”Förlåt om jag luktar sosse, jag har åkt kommunalt”.

Y: The Last Man – efterlängtad av alla serienördar

Kategori: Serie

Streamingtjänst: Disney+

Premiär: 22 september (nya avsnitt varje onsdag)

Vad är det: Ett virus drabbar världen och dödar alla män – förutom en. Nu ska kvinnor bygga upp allt igen, och den ensamma mannen får en viktig roll att fylla för mänsklighetens överlevnad.

Därför ska du se den: Serien är baserad på DC Comics kritikerrosade serietidning av Brian K. Vaughan och Pia Guerra från 2002 – och är hett efterlängtad av många.

Sort of – humoristiskt om livet för en gender fluid

Kategori: Serie (dramakomedi)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 24 oktober

Vad är det: Sabi Mehboob är en fluid millenial som försöker hitta sig själv och sin plats i världen. Pojkvännen är otrogen, hen bor med sin superstraighta syster och jobbar deltid som bartender och nanny. Livet är inte på topp. När hens bästa vän vill att de ska flytta till ”den mest queera platsen i galaxen” (Berlin) bestämmer sig ändå Sabi för att stanna hemma för att hjälpa sin mamma som skadats i en cykelolycka.

Därför ska du se den: Dialogen är otrolig. När pappan till tjejen som Sabi barnvaktar försöker ge en komplimang (?), och säger: ”Du är så real. Jag är så glad att våra barn exponeras för dig.” Skratt garanteras!

Britney vs. Spears – ny fakta kring förmynderihärvan

Kategori: Dokumentär

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 28 september

Vad är det: En ny dokumentär om det Kafka-artade liv Britney Spears lever och har levt sedan 2007. I Britney vs. Spears får vi ta del av läckt konfidentiell information och den ska vara med djupgående än föregångaren Framing Britney Spears. Här kan du läsa mer om skillnaderna dokumentärerna emellan.

Därför ska du se den: Sa jag att den innehåller läckt konfidentiell information? Jag är i alla fall NYFIKEN!

Squid Game – för att ALLA kollar på koreansk skräck atm

Kategori: Serie (skräck)

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: Ute nu!

Vad är det: I ett koreanskt överlevnadsdrama (tänk Hunger Games och Battle Royal) har personer på samhällets botten rekryterats till en koreansk game show bestående av klassiska barnlekar – med en enorm prispott på 340 miljoner kronor till vinnaren. Problemet? De tävlar med livet som insats.

Därför ska du se den: Netflix mest sedda just nu, och enligt prognosen kommer den att bli Netflix mest streamade serie någonsin. Med andra ord: ALLA snackar om den!

Två metoo-dokumentärer med fokus på kvinnorna:

1. De Rättslösa – Maria Sveland och Cissi Wallins crowdfund-dokumentär

Kategori: Film (dokumentär)

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 28 oktober

Vad är det: En dokumentärfilm om metoo – utifrån kvinnornas perspektiv. Så som dokumentärer om metoo borde ha gjorts från början. Här får inga män utrymme att ta på sig offerkoftan och gråta ut kring hur jobbigt det var att bli anklagad för sexbrott, utan fokus ligger på att kvinnorna får berätta sina historier.

Därför ska du se den: Cissi Wallin och Maria Sveland blev förbannade på SVT för att de har låtit sexbrottsanklagade män breda ut sig medan kvinnorna har fått orimligt lite plats. Så de startade en insamling för att göra en dokumentärfilm – och här är resultatet. Mäktigt ju!

2. Metoo – hösten som förändrade Sverige (SVT:s pudel-dokumentär)

Kategori: Serie (dokumentär)

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 5 oktober

Vad är det: ”Metoo drog fram genom nästan hela samhället men kom i stora delar att skymmas av rubrikerna om mediemännen och diskussionen om pressetiken – SVT vill med den här serien berätta historien om en revolution som bortom rubrikerna var genomgripande”, säger Helena Olsson programbeställare på SVT i ett pressmeddelande.

Och det är väl det som det här är: kvinnornas tur att prata om metoo. Det var ju trots allt vi som fick revolutionen att hända.

Därför ska du se den: I våras lät SVT Göran Lambertz hålla ett direktsänt försvarstal där han kränker den kvinna som anmält honom ytterligare. Kort därefter sändes SVT:s dokumentär om flerfaldigt våldtäktsanklagade Soran Ismail och i den skildras han snarast som ett offer och fokus ligger på hur han ska kunna bygga upp sin karriär igen. Så, det här är väl typ SVT:s sätt att skademinimera, antar jag. Men det är också viktigt att den här dokumentären till slut görs – på rätt sätt. Och att vi ser den.

Anne Boleyn – en serie som får rasister att rasa

Kategori: Miniserie (historiskt drama, biopic)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 11 oktober

Vad är det: Var Anne Boleyn, drottning av England, den kallhjärtade, beräknande förföraren som övertalade Henrik VIII att gifta sig med henne – eller är det bara Henkes perspektiv vi har hört de senaste 500 åren? Nu får vi berättelsen från Annes synvinkel.

Därför ska du se den: Anne Boleyn spelas av fenomenala Jodie Turner-Smith – som ju är svart. Och rasister världen över rasar! Men, var är deras engagemang kring korrekt hudfärg när historiska människor porträtteras och Jesus alltid får vara vit?

Unpregnant – vänskap och abort i lättsmält highschool-film

Kategori: Film (dramakomedi)

Streamingtjänst: HBO Max

Premiär: 18 september

Vad är det: High school-studenten Veronica blir oönskat gravid och behöver åka tvärs över landet för att göra abort. Hon ber sin före detta bästa kompis Bailey om hjälp och de beger sig på en händelserik och känslosam roadtrip.

Därför ska du se den: Den här filmen verkar som ett fluffigt och varmt duntäcke som värmer en blåsig höstnatt. Feel good om ett alltid lika aktuellt ämne – abort.

BUBBLARE:

William Spetz superhyllade föreställning Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme finns att streama på Netflix – från och med NU!

Relaterade artiklar
Streamingtips september 2021: De enda serierna och filmerna du behöver se
Streamingtips sommar 2021: De enda serierna och filmerna du behöver se