TRENDIGA SAKER INOM INREDNING, MODE, BEAUTY OCH MAT 2021.

Trenderna vi har hatat att älska under 2021 – från klo-skor till gamla ägg

Baaam har samlat några av årets märkligaste trender – från strumplockar och Squid game-inredning till klo-skor och gamla ägg. Här är listan med trender vi gärna lämnar kvar i 2021.
TV: Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021
1:29

Efter reklamen: TV: Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021

(1:29)

Slå på ljud

Medan 2020 var året då någon hade lagt knark i trendsättarnas ramen och skapat massregression har 2021 varit året då vi tog på oss dinosauriefötter till skor, Florence Griffith-Joyner var allas nagelförebild och vi intalade oss att om man gör små, små pannkakor som man äter med sirap och smör så är det likvärdigt frukostflingor. Men framför allt har året präglats av alldeles för mycket tid – och TikTok.

Friidrottaren Florence Griffith-Joyners naglar.

Friidrottaren Florence Griffith-Joyner hade extremt långa naglar medan hon tävlade.

Baaam har gått igenom årets trender 2021 och konstaterat att vissa saker faktiskt inte alls behöver hänga med över till 2022. Här är några av dem!


Modetrender 2021

Catsuits

Kommer ni ihåg känslan när det hade varit stränga restriktioner (förlåt, rekommendationer) svinlänge och man sedan plötsligt fick gå ut och hänga med folk igen? Man drog på sig finkläder, duschade (alltså i duschen, inte över handfatet), sminkade sig enligt senaste virala TikTok-videon – och kände sig utklädd.

Det man förstår nu i efterhand är att den känslan kanske inte var helt fel ute.

För långa ärmar

2021 – the no-hand-year. Eller? Jag har inte sett mer än fingertoppar sedan 2020, för varenda tröja har fått minst en decimeter längre ärmar. Är det för att allas händer är så torra och nariga efter all handsprit? Det passar i och för sig utmärkt för mina eksem-händer.

Klo-skon och kameltå-skon

Nej, det är inte ett skämt. En av årets största skotrender har varit tåbeklädda skor, på ett eller annat sätt. Att folk var allvarliga med att använda den här skon äääär... Mina tår lider med er.

Balaklava

Alltså, efter den senaste köldknäppen med -14 grader i en veckas tid så tackar jag 2021 för årets bästa trend. Må den leva uti hundrade vintrar.

Beautytrender 2021

Kreativ kajal/eyeliner

@boxycharm

#stitch with @amadea.dashurie eyeliner with scissors?! 😱 #makeuphacks #makeuptips #howto #boxycharm

♬ original sound - boxycharm

Två saker som verkligen har präglat året 2021 är som sagt TikTok och TID! Vi har haft så ofantligt mycket tid. Så mycket tid att vi har suttit med saxar vid ögonen (we tried this at home soooo) för att få en perfekt eyeliner-linje och vi har gjort grafiska mönster med olika färger och så vidare med mera in i evigheten. TikTok och på tok för mycket tid tid. TidTok?

Verktyg för huden

Gua sha (stenar man drar i ansiktet), jade roller (stenrulle?), microroller (nålbeklädd rulle som visade sig skadlig, no shit), ledljus-verktyg, mikroström... Ja, många är de verktyg som har präglat beautyåret 2021.

Naglar, naglar, naglar

I år har det varit ett helt sinnesjukt stort fokus på våra naglar (kanske på grund av de långa ärmarna som gjort att fingertopparna ändå är det enda av våra extremiteter som faktiskt syns). Antingen skulle man ha väldigt (alltså väldigt) långa naglar eller så skulle man ha naglar med sjukt pilliga och konstnärliga detaljer – eller så skulle de vara extremt välvårdare à la salongs. Tid har som sagt inte saknats 2021.

”Glass skin”

Glass skin – eller dewy skin eller dolphin skin (orimligt barn har många namn) innebär alltså en hy som är helt porlös, glansig, mjuk, len och sjukt jämn. Så, det är det som har varit måttstocken i år. Va kul. Och fullständigt ouppnåeligt.

TikTok-produkterna

TikTok – du RUINERAR MIG!! Nu har jag köpt TikTok-mascaran, antiredness-krämen – och trots att jag inte har några nämnvärda påsar under ögonen fullkomligt SKRIKER min kropp efter den där TikTok-ögonkrämen på grund av de helt sinnessjuka resultaten. Jag undrar: hur mycket har folks kostnader för hudvård gått upp under pandemin? Och hur mycket har de dessutom gått upp sedan TikTok kom till Sverige? Jag bara undrar. För jag är i alla fall pank nu.

Hårtrender 2021

Hockeyfrillan is back

Nämn en frilla som har definierat 2021 mer än Miley Cyrus hockeyfrilla? Både hon och Billie Eilish inspirerade tusentals att ta till ögonbindel och sax och bara köra vad det verkar. Sedan lät de (såklart) håret växa ut lite, och då blev "wolf cut" den nya trendfrisyren (alltså en hockeyfrilla på utväxt). ÄR det här årets variant av pandemiluggen från 2020? Kan vara så. Hemmaklippare – lägg ner saxen 2022 och BACKA!

Locka håret utan värme

Strumpor i håret under natten låter extremt obekvämt men visst vi gör väl det, vi har ändå ingen livsgnista kvar det här året.

Liquid hair

Nu är det alltså inne att ha långt och sjukt välvårdat, nyklippt och extremt glansigt hår – utan att det är fett. Va realistiskt. Låt oss hoppas att 2022 års hårtrend är stripigt, glåmigt, torrt och frissigt så att vi andra, dödliga, har en rimlig chans att hänga med. Ja, jag kollar på dig, Kim K.

Inredningstrender 2021

Color blocking

Inredning inspirerad av Squid game.

Squid game eller produktbild från Montana Furniture? Foto: Netflix/Montana Furniture

Color blocking aka Squid game-inredning. För allt 2021 hade någonting med antingen TikTok eller Squid game att göra.

Medelhavsinredning

Inspiration från havet, snäckskal, färgglatt handmålade tallrikar på väggarna och skålar fyllda med sand. 2021 längtade vi så mycket efter att resa till hav och värme att vi tog in medelhavsinredningen vi egentligen hatar i våra hem.

Bubbliga/skruvade ljus

För något kul ska man väl ha när man sitter hemma. Till exempel att sitta och titta på när ens bubbliga eller skruvade ljus à 550 kr styck långsamt brinner upp.

Smudge sticks och kristaller

Smudge sticks är alltså buntar med örter virade i snören som man i en speciell ceremoni eldar i hemmet för att rensa ut utrymmens, föremåls och personers negativa energier. Vi har verkligen gjort allt för att överleva det här året. Allt. Säg aldrig att vi inte försökte.

Mattrender 2021

Pancake cereals

2021 – årets då vi kallade små minipannkakor som serverades med sirap och smör för flingor. Never forget.

Koreanska knarkägg

Fattar att de ska vara beroendeframkallade goda (hence knarkägg), men det är fortfarande ett kokt ägg som legat och blivit brunt efter flera dagar i kylen.

Pasta-chips

Okej, så någon glömde pastan i kastrullen, vattnet kokade bort och personen var ändå så hungrig att hen käkade de knapriga makaronerna med lite dipp. Pastachips! Vi måste verkligen sluta kolla på TikTok nu.

Sociala medier-trender 2021

Clubhouse

Det var superexklusivt – så exklusivt att android-användare, alla utanför mediabranschen och den som inte kände någon som redan var medlem bara kunde se sig i stjärnorna efter att få lyssna på Caroline Ringskog Ferrada Noli analysera Povel Ramels texter klockan 02:41 en tisdag. Konstigt nog var det dock INTE ett vinnande koncept att lansera sig som världens mest exkluderande sociala plattform. Det sociala mediet kom och försvann på en månad.

Popcat

Jag vet inte. Det var ett koreanskt (?) spel som POPPADE upp och gick ut på att klicka så många gånger man bara kunde på en katt så att den öppnade munnen. Och man tävlade för sitt lands heder... hela april, sedan försvann det. MEN det var ändå en så pass stark trend att popcat letade sig in i listorna över svenskarnas mest googlade ord 2021.


Det var också mycket annat som definierade året. Bland annat åt alla Sofia Woods pasta, vi fick social fobi när restriktionerna släppte och vi följde varje steg i FreeBritney-rörelsen som till slut ledde till Britneys befrielse. SVT lät en massa våldtäktsanklagade män snacka fritt (never forget Lambertz presskonferens i trädgården eller Soran Ismails rekordlånga jobbannons), och vi försökte dessutom hänga med i svängarna under ett par regeringskriser.

Nu tar vi nya tag och ser fram emot 2022. Bring it!

Relaterade artiklar
Baaam utser de 20 bästa serierna 2021 – från januari till december
Miniväskan och 11 andra sjuka trender från 2020
Nyårsquiz 2021: Färdigt musikquiz om året som gått