Vad betyder det egentligen om ditt bajs flyter?

Ditt bajs kan avslöja mycket om din tarm- och maghälsa. Läkaren förklarar vad det faktiskt innebär när bajset flyter.

Det som faller ner i toaletten säger en hel del om vad som händer i tarmen. Vanligtvis är det bara frukosten som kommer ut, men ibland kan det vara ett tecken på något mer allvarligt.

Så vad betyder det egentligen när bajset flyter? För det mesta är det normalt, men det kan vara ett tecken på att något är knasigt. Avföring har en ganska fast konsistens och borde egentligen inte flyta, säger läkaren Niket Sonpal till Womens Health.

Din kost är ofta den vanligaste anledningen till att bajset flyter. Niket menar att olösliga fibrer, som kli, eller livsmedel som orsakar gas, som artificiella sötningsmedel eller stärkelse, är tufft för kroppen att smälta och kan påverka kvaliteten på ditt bajs. Dessa typer av livsmedel kan orsaka den överskottsgas som ger den extra luft som gör bajset lättare.


Laktosintolerans eller glutenkänslighet är också vanliga orsaker till att bajs flyter. Om du vet att du är antingen laktosintolerans eller glutenkänslig kommer bajset att bli normalt igen när du äter den kost som inte påverkar din mage negativt.

Läs mer: ”Holy crap vi bajsar guld”

För att få klarhet i varför just din avföring flyter bör du i första hand försöka hålla magen i schack genom att äta en bra kost. Ta bort ett eller två livsmedel i taget som du misstänker kan göra dig gasig. Om det inte hjälper bör du uppsök läkare.

Foto: IBL