9 rent fysiska tecken på att det är dags att byta jobb Så visar din kropp att du kanske bör se dig om efter att annat arbete, eller åtminstone göra något åt din trivsel och din arbetsbelastning.
"Lyssnade inte på min kropp." PT-Fia om livet efter utmattningen: En svår men värdefull resa Allt handlade om att vara stark, glad och duktig. Till slut kraschade Sofia Ståhl. Här berättar hon om vägen tillbaka.
Större tryck på Självmordslinjen under pandemin: ”Den svåra ensamheten har ökat” Minds stödlinjer har tagit emot fler telefonsamtal under pandemin än tidigare år. Framför allt har Självmordslinjen haft ett ökat tryck.
Anders Hansen: ”Jag har mer ångest än de flesta” Ångest är inte farligt, menar Anders Hansen. Här berättar han i en exklusiv intervju om hur han hanterar sin egen.
Tusse om ensamheten: ”Kommer någon ens bry sig om jag försvinner?” Tusse Chiza vann Idol 2019 och var Sveriges representant i Eurovision. Han har stått på scener inför en miljonpublik och har närmare 100 000 följare i sina sociala medier. Men för oss berättar Tusse att det finns andra perioder i hans liv, perioder som inte varit lika ljusa.
Kitty, 28, har schizofreni: ”Nu har jag slutat skämmas” När Kitty Larsson var 23 år fick hon sin första psykos, något som senare skulle visa sig vara ett tecken på hennes schizofreni. Några inläggningar på psyket senare och efter år av att ta sig tillbaka till livet så mår Kitty bättre. Nu berättar hon om hur det är att leva med schizofreni.
Therése Lindgren: Jag var helt övertygad om att jag hade fått en stroke I tio år har Therése Lindgren levt med ångest och panikattacker. Här berättar hon hur hon har lärt sig att härleda och hantera sin ångest.
Tjejzonen möter upp den ökade psykiska ohälsan bland unga tjejer Till Tjejzonen kan tjejer mellan 10 och 25 år vända sig för att få stöd eller bara någon att prata med. "Inget är för stort eller smått att behöva prata om", säger Sofie Karlström, ansvarig för chatten.
Nu lanserar vi #vågaprata – för att belysa psykisk ohälsa I samband med världsdagen för psykisk hälsa gör MåBra, Baaam och Frida på Aller media en gemensam satsning mot psykisk ohälsa, med kampanjen #vågaprata.
Aysha Jones om utmattningen: Jag är mycket snällare mot mig själv nu Aysha Jones beskriver sig själv som en ”fighter” – och som egenföretagare och trebarnsmamma är hon van att alltid ha mycket att göra. Men för ett halvår sedan sa kroppen ifrån och hon blev akut sjukskriven. Här berättar hon om vägen tillbaka.
Psykologen: Så påverkar sociala medier din mentala hälsa Lägger du mycket tid på sociala medier? Är du orolig för att det kan leda till psykisk ohälsa? Siri Helle är psykolog och berättar här hur sociala medier påverkar vår hälsa.
5 saker en psykopat ofta säger till dig Det finns en del psykopater ibland oss men det är inte alltid lätt att veta vilka de är. Här är fem meningar som vi ofta kan höra psykopater säga. Kanske är det en varningsflagga om du hör någon i din närhet använda dem ofta?
7 tecken på att du har en höstdepression Känner du dig trött, hängig och allmänt omotiverad? Du är inte ensam! Här listar vi sju tecken på att du lider av depression, och tips på vad du kan göra åt det.
Bli lyckligare – Dr Mounas enkla knep som lurar hjärnan Känner du dig ledsen och fastnar ofta i negativa tankar? Här är hjärnforskaren och läkaren Dr Mouna Esmaeilzadehs bästa tips på hur du kan lura hjärnan till att känna lycka.
Här är 3 saker alla (!) har att lära av Simone Biles Tidigare i veckan valde gymnasten Simone Biles att avstå från att delta i en OS-final – för att i stället fokusera på sin mentala hälsa. Här är tre viktiga saker idrottaren har lärt oss!
Allt om gymnasten Simone Biles – fosterhem, övergrepp och guldmedaljer En vecka in i OS i Tokyo fattade gymnasten Simone Biles beslutet som skulle komma att hyllas världen över. Hon avstår chansen att försvara sitt OS-guld i den individuella finalen i mångkamp. Hon vill fokusera på sin psykiska hälsa, som kantats av bland annat sexuella övergrepp. Här är hennes historia.
Simone Biles avstår OS-final: ”Måste fokusera på min mentala hälsa” Förväntningarna på succégymnasten Simone Biles har varit skyhöga inför OS i Tokyo. Ett OS som har varit extra tufft att förbereda sig inför efter de sexuella övergreppen på träningsanläggningen. Nu väljer gymnasten att avstå OS-finalen i individuell mångkamp för att fokusera på sin psykiska hälsa.
Artisten Alessia Cara om panikångesten – så hanterar hon det Singelaktuella Alessia Cara berättar nu om kampen med ångesten och hennes väg tillbaka från panikattackerna. – Förstod inte vad som hände, säger hon.
Har pandemin gjort dig lat? Så hittar du motivationen igen! Soffan före vänner och väldigt mycket hämtmat... Är det möjligt att pandemin gjort dig lite väl bekväm? Här är 5 tecken på att så är fallet – och knepen som hjälper dig att hitta motivationen igen.
Exklusiv intervju: Selena Gomez om psykisk ohälsa och steget in i skönhetsbranschen Hon är en av Hollywoods mest eftertraktade kändisar, har ett nätverk värt 75 miljoner dollar och har nu också gett sig in i skönhetsbranschen med hennes märke Rare Beauty. Läs Selenas ord om kampen med självförtroendet och resan med Rare Beauty.
Är din vän en energitjuv? Här är härskarteknikerna du ska se upp för i en vänskap En kompis som avbryter eller skrattar åt dig? Nej, det är nog ingen riktig vän! Här är fem härskartekniker att se upp för i en vänskap – och tipsen på hur du hanterar dem.
Ny studie: Internetterapi kan vara räddningen för unga med tvångssyndrom Tvångssyndrom som drabbar barn och unga och kan leda till psykisk ohälsa senare i livet. De unga drabbas hårt och det kan ta lång tid att få hjälp. Nu kommer dock glada nyheter: En ny studie visar att internetbehandling är lika effektiv som vanlig behandling, fler unga kommer alltså att få möjlighet till hjälp.
Globen byter namn till Avicii Arena – initiativ mot psykisk ohälsa bland unga Globen byter namn till Avicii Arena. Namnbytet sker i ett unikt samarbete med stiftelsen Tim Bergling Foundation och syftet är att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
Undersökning: Hälften av svenska kvinnor bajsar inte när de behöver En ny undersökning visar att nära hälften av svenska kvinnor helst håller sig och väntar med att bajsa tills de kommer hem. Bara 14 procent svarar att de bajsar på vilken toalett som helst om det kniper – och lika många att de bara bajsar hemma.
Storsatsning på kvinnors psykiska hälsa – “Vi kan inte bara tiga och sitta still” Kvinnors psykiska hälsa blir allt sämre – speciellt drabbade är unga kvinnor. Uppsala Universitet storsatsar nu för att ta reda på varför kvinnor är så hårt drabbade. ”Vi kan inte bara tiga och sitta still utan vi måste göra något på riktigt”, säger Lisa Ekselius, föreståndare för Centrum Wohmer.
Hypokondrisk? Så blir du av med din hälsoångest Känner du stor oro för att ha en allvarlig sjukdom? Lägger du mycket energi och tid på att läsa av kroppsliga signaler? Det kan vara tecken på att du har hälsoångest, eller hypkondri som det tidigare kallats. Psykologen Susanna Österman lär dig att identifiera hälsoångest och ger dig råd om hur du ska bli av med den.
Kakan, Amie och Tone om unga tjejers psykiska ohälsa På internationella kvinnodagen 2021 höll Baaam och Tjejzonen i ett Clubhousesamtal om unga tjejers psykiska ohälsa tillsammans med Kakan Hermansson, Tone Sekelius och Amie Bramme Sey. Kakan minns att hon som 14-åring ställde sig frågan:”Kan jag vara den här tjocka personen som gillar tjejer?”
Karin jobbar ideellt – stöttar nyanlända tjejer Karin Söderberg, 35, kände att något fattades i hennes liv och bestämde sig för att engagera sig ideellt. I dag är hon, via organisationen Tjejzonen, så kallad Storasyster åt unga tjejer som är nyanlända i Sverige.– Jag lär mig så mycket av de här tjejerna, för trots allt de gått igenom är de så starka individer, säger hon.
De fick hjälp via Tjejzonen: ”Jag kände mig mindre ensam” Den psykiska ohälsan bland unga kvinnor fortsätter att öka i Sverige. Hos organisationen Tjejzonen kan de få stöttning av frivilliga som lyssnar och finns där. Två av dem som fått hjälp – och som nu själva arbetar frivilligt inom organisationen – är Clara och Micaela.
Kakan Hermansson: ”Kvinnor lever i ett krig – hela tiden” I dag mår hon bättre än någonsin – men vägen hit har varit både lång och krokig. För Karin ”Kakan” Hermansson, 39, kantades uppväxten av mobbning och utanförskap. Att kämpa för unga tjejers rättigheter är därför en självklarhet för henne nu i vuxen ålder.– Till alla unga tjejer vill jag säga att de ska alliera sig med andra kvinnor, det är de som kommer att hålla er om ryggen resten av livet, säger hon.
Lady Gaga om psykisk ohälsa – 7 starka och viktiga citat Lady Gaga har under många år varit öppen med sin egen kamp mot psykisk ohälsa – framförallt för att låta fansen veta att de inte är ensamma. Här är några av hennes allra klokaste ord i ämnet.
Happy Jankells analys om sin dödsångest: ”Pappa brukade komma förbi oanmäld” Happy Jankell är just nu aktuell med sin självbiografiska romandebut Livlina. I samma veva öppnar hon upp om sin ångest, vilken går som en röd råd genom boken.Jankell är främst drabbad av dödsångest och hon har en stor rädsla för dörrar.
4 tips till dig som tappat all motivation just nu Har du ingen motivation till någonting just nu? Inga mål, drömmar eller inspiration? Här är några tips för att få tillbaka den!
Tim ”Avicii” Berglings familj och vänner talar ut i ny biografi Tim ”Avicii” Bergling hyllades världen över när han levde, och sörjdes när han dog. I år kommer en biografi ut om artisten och personen bakom musiken, där vänner, familjen och kollegor kommer till tals.
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en Tänker du att andra människor granskar och dömer dina val i livet? Du är inte ensam! Men det finns faktiskt några sätt att bli kvitt de jobbiga känslorna och att våga gå sin egen väg.
Nya serien Änglavakt vill bryta tabun om självmord SVT:s Änglavakt är ett kärleksdrama som samtidigt behandlar det tunga ämnet självmord. Förhoppningen är att bidra till att förebygga psykisk ohälsa hos unga.
Sofia Börjesson: Självmorden ökar runt jul (och i slutet av en kris!) – se den som är ensam Varje år runt jul ökar självmorden. I år, med tanke på pandemin, är det viktigare än någonsin att vi tar hand om varandra. "Men för många känns det nog enklare att lyda restriktioner och råd om distansering än att höra av sig till den som är ensam", skriver Baaams Sofia Börjesson.
Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma Med en ljusterapilampa kan du få in lite extra dagsljus som kan pigga upp i vintermörkret. Vi listar de bästa i butik just nu!
Studie visar: En av fem med corona får psykiska besvär Har du haft ångest eller känt dig deppig efter att ha testats positivt för coronaviruset? Du är inte ensam! Nu visar en ny studie att en av fem som har haft covid-19 drabbas av psykisk ohälsa.
Så påverkas extroverta personer av hemarbete och social distansering Corona har tvingat många till distansarbete och ofrivillig isolering. Så hur påverkas då supersociala och extroverta personer av att sitta hemma hela dagarna? Här är studierna som nu kommer med det oväntade resultatet.
Hur mår 90-talisterna? Jäkligt dåligt visar en ny studie Tentaplugg, livet på CSN men också en viss flexibilitet att kunna planera sina dagar. Livet som student kan vara roligt, lärorikt och alldeles alldeles dränerande. En ny studie har nu djupdykt i hur 90-talisterna på Sveriges högskolor mår – både psykiskt och fysiskt.
Lisa Nilssons stöd till Ana Diaz – efter tunga händelsen under Så mycket bättre I den nya säsongen av Så mycket bättre möter vi bland andra nykomlingen Ana Diaz, som helst håller sig på sin kant och ogillar uppmärksamhet. Vilket kan vara tufft när man deltar i detta sociala program – men programkollegan Lisa Nilsson stöttar!
Therése Lindgren vill hjälpa följare med ångest: "Jag har varit den tjejen" Youtubern Therése Lindgren startar en utbildning för influencers i hur man bemöter unga tjejer med psykisk ohälsa som skriver till dem. "Jag har själv varit den där tjejen som skrev till en bloggare när jag mådde dåligt."
11 kändisar som pratat öppet om sin ångest I dag lever många med oro och ångest, och precis vem som helst klan drabbas. Här är elva stycken Hollywoodstjärnor som alla lidit av svår ångest – och som valt att berätta om det.
10 saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt Många kämpar med psykisk ohälsa och på grund av att det fortfarande är ett så tabubelagt ämne är det många som lider i tysthet. Här är tio saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt.
5 saker du kan säga till en vän som mår dåligt Ångest och oro ökar under pandemin. Kanske har du en kompis du märker inte mår bra. Här är 5 saker du kan säga till en vän som mår dåligt.
Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar Fler kvinnor larmar om våld i hemmet. Vi har pratat med Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, vid Uppsala universitet. Åsa är expert inom området och ger sina bästa råd hur du lämnar en destruktiv relation.
Stjärnorna som öppnat upp om psykisk ohälsa under pandemin Coronapandemin har påverkat oss alla, mer eller mindre. Den forna presidentfrun Michelle Obama berättar för första gången om sin depression i andra avsnittet av sin poddsuccé Michelle Obama Podcast. Här är världsstjärnorna som öppnat upp om sitt eget mående under karantän.
Halsey ryter ifrån efter Kanye Wests tweets: ”Är inte ett skämt” Kanye West har twittrat en rad osammanhängande saker de senaste dagarna. Många har undrat hur det egentligen står till med rapparen. Nu hoppar sångerskan Halsey in och ryter ifrån ordentligt till de som skämtar om hans psykiska ohälsa.
Therése Lindgren berättar om våldtäkten i Sommar i P1 Youtubestjärnan Therése Lindgren öppnar nu upp sig. På en midsommarfest för ett antal år sedan blev hon våldtagen av en vän, berättar hon i sitt Sommar i P1. ”Det var jag som tog mig loss och barfota sprang ut ur lägenheten den natten” säger hon i programmet.
Katy Perry om depressionen och uppbrottet från Orlando Bloom Katy Perry drabbades av djup ångest och sorg efter tidigare uppbrottet från Orlando Bloom. Nu berättar hon hur hon tog sig ur depressionen.
Isabella berättar om överdosen: ”Jag var självmordsbenägen” De senaste månaderna har varit tuffa för Isabella Löwengrip. I en ny intervju med Sveriges radio talar entreprenören nu ut om depressionen och självmordstankarna.
Allt vi vet om Netflix nya Instagramserie Wanna talk about it Wanna talk about it? är ett nytt format på Instagram Live där några av våra mest älskade Netflixstjärnor pratar om psykisk ohälsa med experter.
Peg Parnevik om psykisk ohälsa under karantän Peg Parnevik berättar nu om sin ångest under coronakarantänen. Rädslan att förlora sitt jobb och ångest över att inte träffa sin familj är bara några saker hon oroar sig för. ”Jag känner mig ensam, stressad, rädd”, skriver artisten på Instagram.
Selena Gomez till Miley Cyrus: Jag är bipolär När popstjärnan Selena Gomez gästade sin forna Disney-kollega Miley Cyrus livesändning på Youtube avslöjade hon en diagnos som påverkat hennes liv utan att hon förstått varför. – Efter år av en rad olika upplevelser, har jag nu insett att jag har varit bipolär, berättade stjärnan.
Unga kvinnor oroliga för ekonomin under coronakrisen: ”Rädd för att hamna i skuld” Osäker ekonomi och en oro för framtiden. Mitt i coronakrisen stannade Baaam upp för att fråga unga kvinnor hur de mår – och svaret är nedslående.
Baaam frågade 650 unga kvinnor – så dåligt mår de av coronakrisen Rädsla för anhöriga, för mycket nyheter och ett minimerat socialt liv. Mitt i coronakrisen stannade Baaam upp för att fråga unga kvinnor hur de mår – och här är svaret.
Gina Dirawi kämpar mot fibromylogi: ”Extremt ont” Gina Dirawi har varit utsatt för en hatstorm under flera år och det har satt djupa spår hos henne. Nu berättar hon om den kroniska smärta hon fått i efterföljd. –Det känns som om varje led i kroppen har blåmärken, konstant, säger hon till Filter.
Billie Eilish vill hjälpa fans som lever med självmordstankar Kändisskapet gav sångerskan Billie Eilish ångest och hon hamnade i en depression med självmordstankar. Nu vill hon hjälpa andra som dras med likadana tankar om att skada sig själva.
Malena Ernman om dottern Greta Thunbergs psykiska ohälsa Malena Ernman är inte bara sångerska, hon är också Greta Thunbergs mamma. I Renées brygga berättar hon om döttrarnas psykiska ohälsa och om hur den har påverkat hela familjen.
Anders Hansens Vinter i P1 lär oss om faran med ensamhet Grupptillhörighet är livsviktigt för människor och vi är beredda att göra nästan vad som helst för att få vara med i grupper och slippa vara ensamma. Det här berättar psykiatern och läkaren Anders Hansen om i sitt Vinter i P1.
Nour El Refais ursäkt efter Skavlan: "Extremt klantigt" Nour El Refai medverkade nyligen i tv-programmet Skavlan, där hon bland annat pratade om sin kroniska depression. Nu ber komikern om ursäkt för ett uttalande hon gjorde i sändningen.
Aviciis pappa om sorgen och miljonsatsningen mot självmord I samband med minneskonserten på Friends Arena donerar Tim Bergling foundation 30 miljoner för att förhindra självmord och psykiskt lidande. Tims pappa, Klas Bergling, berättar om sorgen och arbetet med att hedra Tims minne.
Mia Skäringer om sin utbrändhet: ”Som kvinna kallas man gnällig” I ett nytt avsnitt av podcasten Skäringer & Mannheimer berättar Mia Skäringer om sin utbrändhet – och reaktionerna när just en kvinna säger stopp.
Magda skulle ta livet av sig – hade bestämt dag och plats Den 10 september infaller suicidpreventiva dagen. Det vill vi lyfta genom att berätta om då 13-åriga Magda och hennes önskan om att livet skulle ta slut.
Är du bara blyg – eller har du social ångest? Ibland kan det vara svårt att skilja social ångest från vanlig blygsel. Det finns skillnader och de kan vara bra att känna till, kanske behöver du hjälp med dina problem för att undvika att du drar dig utan allt mer. Här får du hjälp att tyda tecknen på social ångest.
Instagram gömmer likes – så funkar det och så påverkas du Instagram fortsätter att dölja antalet likes i allt fler länder. Här är förklaringen bakom, och några av de viktigaste för- och nackdelarna.
Därför blir fler kvinnor än män deprimerade Flera hundra tusen människor världen över lider av depression, och det är betydligt många fler kvinnor än män. Nu visar ny forskning att inflammationer i hjärnans belöningscentrum kan vara boven.
7 svenska kändisar som öppet berättat om sin psykiska ohälsa Psykisk ohälsa har länge varit förenat med skam och ångest, men i takt med att fler väljer att prata om det minskar tabun. Här är sju svenska kändisar som valt att engagera sig i frågan och berätta om sina erfarenheter.
Freya – digital vårdgivare för kvinnoproblem och jämlik vård Kvinnor får i många fall sämre vård än män. Det vill den nya digitala vårdgivaren Freya ändra på. De vill också belysa och förändra vården vid bland annat endometrios, förlossningsskador och psykisk ohälsa.
Tim ”Avicii” Berglings sista låtar släpps på nytt album När Tim Bergling dog den 20 april förra året var han mitt uppe i arbetet med ett kommande album. Nu har hans låtskrivarpartners färdigställt plattan – och första singeln släpps redan nästa vecka.
Vi borde vara lyckliga – en bok om ångest och jakten på lycka Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg arbetar hårt för att förändra förutsättningarna för de som de som lider av psykisk ohälsa. Tillsammans driver de Ångestpodden – och nu är de dessutom aktuella med boken Vi borde vara lyckliga. En berättelse om ångest och psykisk ohälsa – med fokus på att belysa frågan om varför nittiotalisterna har så svårt att känna riktig lycka.
Det är social fobi – och så vet du om du har det En stor del av befolkningen lider av social fobi. Men vad är egentligen skillnaden på det och vanlig blyghet? Här reder vi ut oklarheterna kring fobin, listar vanliga symptom och berättar vad man kan göra åt problematiken.
Psykisk ohälsa hos unga har ökat 50 procent – är skärmar boven? Ny studie visar att andelen unga som mår dåligt har ökat drastiskt de senaste 10 åren – men hos människor över 26 såg man inte alls samma tendenser. Den stora skillnaden mellan generationerna? Relationen till våra telefoner och sociala medier.
Är du snart 27 år? Grattis, du livskrisar antagligen just nu Börjar du närma dig 27 och känner att livet bara tappat fokus fullständigt? Grattis, då har du antagligen en mittlivskris.
Deprimerad eller ledsen? Lär dig förstå den viktiga skillnaden Att känna sig nere gör vi alla med jämna mellanrum. Men vad skiljer egentligen att känna sig ledsen från att vara deprimerad.
En tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige – och självmorden ökar Självmorden bland unga ökar med cirka en procent om året, och enligt de senaste siffrorna innebär det att ungefär en tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige. Här är några varningstecknen bland självmordsbenägna – och tipsen på hur du bemöter någon med självmordstankar.
Ariana Grande: "Terapin räddade mitt liv" Världsstjärnan Ariana Grande tog till Twitter för att tala om psykisk ohälsa – och responsen från fansen blev enorm.
Lena Dunham missbrukade ångestdämpande mediciner: "Ett helvete" Vad som skulle vara en hjälpande hand ur ångest och svåra smärtor blev i stället början på en lång mardröm. Nu berättar en numera nykter Lena Dunham om tiden i missbruket.
Trött på att scrolla? 10 skäl att sluta med sociala medier Vi har gjort ett gigantiskt misstag – webben blir vår undergång, menar Jaron Lanier, en av det moderna internets mest framträdande pionjärer och visionärer. Här är hans tio anledningar till att du bör stänga dina konton nu.
Oroar du dig hela tiden? Här är psykologens vardagsknep som funkar Alla oroar sig ibland, men kanske gör du det mer än andra. Förutom terapeutisk rådgivning finns det några saker du kan göra själv för att få kontroll över dina tankar.
Forskning: Därför ska du prata med din katt Brukar du föra konversationer med ditt husdjur? Fortsätt med det! Forskning visar nämligen att det finns många hälsofördelar att prata med sin katt eller hund – och det gynnar även din pälskling.
Är du en JOMO? Här är 4 supertydliga tecken JOMO – Joy of Missing Out, är en livsnjutarrörelse på frammarsch. Är du en av dem?
Psykologen: 9 tecken på att du är i riskzonen för sommardepression Sommardepression innebär att du får depressiva symptom i samband med sommaren. Är du i riskzonen för att drabbas? Här är nio vanliga tecken enligt psykologen Per Carlbring.
5 tecken på att din kollega är en psykopat Har du en kollega som alltid skyller sina misstag på dig och som armbågar sig fram utan att bry sig om andra? Har du otur finns risken att din kollega är psykopat.
Så ska unga må bättre – om partierna får välja På tio år har andelen unga som lider av psykisk ohälsa fördubblat. Vi har frågat riksdagspartierna vad de vill göra åt problemet.
Varför mår vi så dåligt? (när vi egentligen har det väldigt bra) 190 000 barn och unga mår psykiskt dåligt just nu. Och trenden visar heller inga tecken på att avta. Här är några anledningar till varför.
Hög arbetsbelastning och stress – men jobbar vi för mycket? Stress på arbetsplatsen är idag ett allt vanligare problem. Experter menar att stressen kan kosta samhället miljarder om ingen görs.
Sjukvårdsministern som blev sjuk av stress: ”Vi måste bryta stigmat” Plötsligt tog det stopp. För snart ett år sedan meddelade S-stjärnskottet Gabriel Wikström att han lämnar regeringen på grund av utbrändhet. Idag mår han bättre och vill dela sin berättelse: ”Pratar vi om det så försvinner stigmat”, säger han.
Mer än bara blyg? 6 tecken på att du lider av social fobi Du får ångest inför sociala situationer, oroar dig över hur andra uppfattar dig och tycker att det är obehagligt att åka buss. Här är sex vanliga tecken på att du lider av social fobi.
15 tecken på att du är både extrovert och introvert Du tycker om att umgås med folk och prata men behöver då och då ladda batterierna. Du vill inte alltid följa med ut men när du väl gör det har du roligt. Känner du igen dig?
Maktsalongen vill belysa stress hos tjejer: ”Det måste åtgärdas” Stress är ett stort problem i samhället – och kvinnor drabbas värst. Maktsalongens nya projekt Lite mycket nu vill belysa den svåra stress som finns hos unga tjejer och hur det hänger ihop med ojämställdhet.
Det här händer i kroppen vid en panikattack (och så hanterar du det) Du svettas, skakar, hyperventilerar och känner dig svimfärdig. Panikattacker kan vara lika starka som skrämmande. Lär dig om vad som faktiskt händer i kroppen för att lättare känna igen och hantera ångesten.
Psykologen: ”PMS är inte ditt fel, lika lite som allergi” Var tredje kvinna ramlar ner i ett svart hål varje månad – och många har svårt att få hjälp. Nya boken ”PMS! Få hjälp med KBT” förklarar vad som händer och ger hjälp.
Ny undersökning: Det här tre sakerna stressar unga mest En ny undersökning visar att 70 procent av alla unga haft en livskris innan de fyller 30 år. Här är de tre sakerna som får flest unga att känna sig stressade.
Ta hand om dig! 6 appar som hjälper dig minska din oro Drar tankarna ofta iväg åt katastrofhållet? Oroar du dig för vad andra ska tycka om dig eller att något ska hända? Så här släpper du oron – och här är apparna som hjälper dig.
Ny studie visar: Jo, dina antidepressiva har visst effekt Antidepressiva läkemedels effektivitet har länge ifrågasatts. Nu visar forskning att jo, de fungerar faktiskt bättre än placebo för att behandla depression.
Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet Att lära känna sig själv bättre kan vara ett bra sätt att förstå andra. Men vet du vilken färg du är? Testa här och lär dig något nytt om dig själv och dina vänner.
Högkänsliga Åsa-Saga: ”Jag trodde det var något fel på mig” Hon blev ofta urlakad, deppad, upplevde mer än alla – och svimmade första gången hon kysste sin kille. Åsa-Saga önskade att hon kunde ”skärpa sig”. Så hände något som vände allt.
Pratglad och utåtriktad – här är 6 fördelar med att vara extrovert Blir du pigg och glad av att umgås med andra, är pratglad, älskar att knyta kontakter och mingla? Då har du troligtvis alla de här härliga karaktärsdragen också.
Så får du en sundare relation till mobilen – 4 tips från psykologen Mobilen följer med på toa, på middagen och åker fram under filmen. Psykologen Siri Helle ger konkreta tips på vad du kan göra när beroendet går överstyr.
8 tips för högkänsliga – så går du från kaos till harmoni Tar du in väldigt mycket uttryck? Då är risken stor för att bli trött, urlakad, deppig och överstimulerad. Här är åtta enkla råd som hjälper dig må bra. (Och de fungerar även om du inte är högkänslig!)
Studie: Unga kvinnor vill jobba mindre – inte tjäna mer pengar En ny studie visar att unga på arbetsmarknaden utsätts för väldigt mycket stress. Men även att de inte lockas av hög lön – utan av mer ledigt.
Därför är det absolut inte dåligt – utan bra – att vara högkänslig Blir du urlakad av för mycket intryck? Märker du fler detaljer och sinnesstämningar än andra? Då kan du vara högkänslig – här är fem anledningar till att det är något bra.
Fyra misstag du gör när du tröstar en vän – och vad du kan göra istället Det är lätt att känna sig handfallen när en vän är ledsen. Här är fyra vanliga misstag många gör – och vad du kan göra istället.
Varför mår vi så dåligt? Forskarna tror sig ha svaret En ny studie från Umeå Universitet och Region Norrbotten visar att kvinnor mår allt sämre – medan män mår bättre och bättre.
Hur bryter man med en förälder? Vi frågade en psykolog Alla har inte bra relationer med sina föräldrar och man kan behöva bryta med dem. Men hur går man tillväga? Vi bad en psykologkonsult om råd.
Psykologen: 6 tecken på att du är på väg att bli utbränd Är du ständigt trött, har svårt att koncentrera dig och är ojämn i humöret? Det kan vara tecken på utbrändhet. Lär dig känna igen varningssignalerna i tid.
Lider du av efter sommar-depp? Här är 5 tips som får dig höstpeppad istället När höstmörkret smyger sig på är det lätt att vilja försvinna under täcket. Här är fem tips som stärker dig och får livet att kännas lite lättare.
Nathalie Mark: Nej, det är inte bara ”duktiga flickor” som blir utbrända Baaams redaktör Nathalie Mark skriver om att utbrändhet inte alls bara drabbar ”överpresterande, duktiga flickor”. ”Nu är det jag som sätter ned foten och säger 'flytta på dig'. För jag vet, jag har varit där”.
6 tecken på höstdepression – och hur du behandlar det Känner du dig ständigt trött och nedstämd? Det kan vara ett tecken på höstdepression. Baaam listar symptomen du bör hålla kolla på och behandlingarna som hjälper.
Är det verkligen kul att ha barn? Vi frågade småbarnsmamman om allt från bajs till sexliv Baaams redaktör Nathalie Mark, 26, har inte barn. Det har däremot krönikören Alexandra Rejsmar, 27. I ett samtal om bajs, stress och att vara sig själv tar de upp allt du velat veta om barn – men inte vågat fråga.
Lisa, 34, fick ortorexi: Jag visste att träningen var livsfarlig, men kunde inte sluta När Lisa Jisei blev frisk från anorexi återupptog hon sin stora passion – dansen. Framgångarna kom snabbt och hon ökade på träningen mer och mer samtidigt som hon åt allt mindre. Till slut hade hon tränat så hårt att hennes kropp var i sämre skick än en 80-årings. Här berättar hon sin historia.
PT-Fia: Här är lärdomarna jag drog av min utbrändhet För ett par år sedan drabbades träningsprofilen Sofia Ståhl, 29, av utmattningsdepression. Vägen tillbaka tog flera år och kantades av skuldkänslor och skam, och hon fick lära känna sig själv på nytt. Här är hennes historia.
Har din vän drabbats av ortorexi? Så vet du – och så hjälper du När går träningen från lust till att vara ett problem? Vi frågade en expert om när man borde börja oroa sig för sin kompis eller partner.
Så ska du göra när dina grannar bråkar – 3 enkla steg Alla har vi någon gång hört grannar bråka, men få har kanske gått och knackat på och kollat läget. Det vill Huskurage ändra på. ”Alldeles för få agerar”, säger Nina Rung.
Janina, 25, blev svårt sjuk och fick en hjärtinfarkt – ett år senare kom hon tvåa på milen När Janina Nyfors var 24 år fick hon en oförklarlig sjukdom. På kort tid blev hon svårt sjuk och till sist fick hon en hjärtinfarkt. Men knappt ett år senare är hon tillbaka och slutade som tvåa på ett mil-lopp. Det här är hennes historia.
Hitta lugnet – här är 6 enkla stressdödare som hjälper snabbt Vi säger ofta att vi borde stressa mindre, men faktum är att få av oss gör något konkret åt våra hetsiga vardagar. Dags att ändra på det – här är tipsen.
Kenza drabbad av nedstämdhet efter bröllopet – sköt upp smekmånaden I lördags gifte sig Kenza med sin Aleksandar. Men efter bröllopet drabbades paret av nedstämdhet – och sköt upp bröllopsresan.
15 sätt att lindra stress och ångest (som inte är träning eller meditation) Små, enkla aktiviteter kan vara tillräckligt för att lindra en del stress och ångest i vardagen. Från matlagning och broderi till onani – här är 15 sätt att slappna av.
Skådespelaren Lo Kauppi om ögonblicket som vände livet: Jag trodde jag skulle dö Skådespelaren, författaren och regissören Lo Kauppi är veckans gäst i Baaams podd ”När jag var 15.” Det blir asgarv, sex, heroin och överklasspråk.
18 frågor och svar om abort – barnmorskan berättar allt När man står inför valet att göra en abort är det vanligt att man har många frågor. Baaam frågade Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, om allt från hur en abort praktiskt fungerar till om det kan påverka om man vill bli gravid i framtiden.
Mer än hälften av alla unga tjejer har haft sex mot sin vilja Hälften av alla unga mellan 16-29 år i Sverige är nöjda med sitt sexliv. Men tjejer är fortfarande de som tar ansvar för preventivmedel – och utsätts för diskrimineringar och sex mot sin vilja. Det visar en ny enkät från Folkhälsomyndigheten.
5 saker som får dig att gå in i väggen – och hur du undviker dem Kvinnor har högre risk att bränna ut sig. Kollar du ständigt mobilen, letar febrilt kortaste kön på Ica, har ofta känslan att du glömt något? Se om du är i riskzonen – och hur du hindrar kraschen.
Har du barn? Så här berättar du för dem om terrordådet Att tala om tuffa saker med barnen kan kännas otroligt svårt, men är ändå viktigt att göra om barnen inte är för små. Liv Svirsky, legitimerad psykolog och psykoterapeut, tipsar om vad du som förälder bör tänka på.
Bloggstjärnan och författaren Underbara Clara: Här är mitt bästa råd till andra kvinnor När Underbara Clara slog igenom fick hon hård kritik för att vara bakåtsträvande. Nu berättar hon hur det påverkade henne. Och om utbrändheten, mammans död och längtan efter att bli kärring.
Maia, 28, har lipödem: Jag har skämts för min kropp hela livet När Maia var 10 år bröt en sjukdom ut som skulle förändra hennes liv – lipödem. För Baaam berättar hon hur det är att leva med sjukdomen som 10 procent av den kvinnliga befolkningen lider av – men få känner till.
Karin blev ätstörd under graviditeten: "Jag hade viktkurvorna sparade i telefonen" Ständiga samtal om BMI och viktkurvor under graviditeten triggade en ätstörning som Karin Kajjan Andersson hade lagt bakom sig. För Baaam berättar hon om hur det ätstörda beteendet återvände och vad som istället krävs i bemötandet av gravida kvinnor.
Hon våldtogs av sin pojkvän – nu har de skrivit en bok om händelsen När isländska Thordis Elva var 16 år våldtogs hon av sin dåvarande pojkvän Tom Stranger. I dag, 20 år senare, har de skrivit en bok tillsammans och föreläser om händelsen.
Här är utbildningarna där mäns våld mot kvinnor blir obligatoriskt ämne Kurser om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska bli obligatoriskt ämne på flera utbildningar redan nästa år.