Från First Aid Kit till Tove Stryke – här är årets alla Baaambrudar

Från First Aid Kit till Tove Stryke – här är årets alla Baaambrudar

Varje månad har Baaam lyft upp kvinnor som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. Nu har ett helt år gått och det är dags att se tillbaka på alla dessa människor som gör våra liv lite bättre på olika sätt. Och om du missat något har du mycket härlig läsning framför dig!
Årets Baaam-brudar – här är hela listan
Slå på ljud

Från artister till migrationsexperter. Från skådespelare till författare. Bakgrunderna bland årets alla Baaambrudar är brokig – och det är precis så det ska vara, ju!

Vi är så otroligt stolta och glada att alla dessa kvinnor valt att dela sina berättelser med oss. Genom lyckor, olyckor, framsteg och bakslag har ni öppnat er dörr och släppt in oss och vi kan inte tacka nog.

Nästa år blir ännu fler coola kvinnor som dyker upp i spalterna men tills dess ta dig tiden att läsa igenom dessa livshistorier. Vi lovar att ni kommer gå stärkta och peppade in i det nya året!

Vem vill du se som Baaambrud under nästa år?

Mejla [email protected] med alla dina tips!


Baaambrud i januari: Aliette Opheim

Aliette Opheim: ”Hollywood ser ut som ett nedgånget tivoli”

Hon spelar polis i nya SVT-serien, undviker sociala medier och trivs under norrskenet. Hon vill jobba i USA men liknar Hollywood med ett nedgånget tivoli. Baaam möter Aliette Opheim, som under våren var högaktuell med tv-serien Kalifat.

Baaambrud i februari: Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf om klimatkrisen: “Vi ska vara förbannade”

Under våren var det premiär för Tunn is, en thrillerserie med klimatkrisen i fokus och Bianca Kronlöf i en av huvudrollerna. För Baaam berättar hon om utmaningen att spela den komplexa karaktären Liv och om sin egen klimatångest.

Baaambrud i mars: Kakan Hermansson

Kakan Hermansson: "Mitt jobb är att vara feminist"

Gång på gång tar Kakan Hermansson fajten för feminismen. Baaam träffar henne för att prata maktanalyser, feminismens utmaningar och vad hon hade gjort om hon var statsminister.

Baaambrud i april: Alicia Agneson

Alicia Agneson: ”Jag vill få slut på köphetsen”

Hon har helt slutat köpa nyproducerade kläder och hoppade av skolan för att satsa på sin dröm. Alicia Agneson slog igenom i tv-serien Vikings och vet vad hon vill. Till Baaam säger hon att innan hon fyllt 25 ska hon stå med en Oscarsstatyett i handen.

Baaambrud i maj: Alma

Alma släpper debutalbum: ”Jag är faktiskt helt fucking otrolig”

Hon har över 650 miljoner streams på Spotify. Samtidigt har hon utnämnt sig själv till loser för att peka finger åt de som inte trodde på henne. Nu släpper finska artisten Alma sitt debutalbum. För Baaam berättar hon att hon blev mobbad som yngre – och att det blev hennes bränsle.

Baaambrud i juni: Nea

Nea: ”Att bli artist var absolut inte en självklarhet för mig”

Från Sydafrika via Alingsås och vidare ut i världen. Neas debutsingel tog Europa med storm och sedan kom hennes debut-EP med samma titel: Some say. Hon pratar om att det inte var en självklarhet att hon blev artist.

Baaambrud i juli: Agnes Lindström

Agnes Lindström: ”Min karriär är en revansch”

Agnes Lindström spelar polis i tv-serien Bäckström. Under våren har hon varit fast i USA och har nyligen blivit hundmamma. Hon är dessutom ett geni på Instagram och pratar med Baaam om hur hon tar revansch på sexismen på scenskolan.

Baaambrud i augusti: Little Jinder

Josefine Jinder: ”Det blir aldrig som man tänker sig”

Ny musik. Och en ny människa. Josefine Jinder ”producerar mer än ett mixtape i år”, som hon själv skrev på Instagram när hon avslöjade att hon väntar barn. För Baaam berättar hon att hon var trött på att vara popartist. Eller snarare urless.

Baaambrud i september: First Aid Kit

First aid kit: ”Vi älskar terapi”

De har tagit paus från musiken, gått i terapi och hunnit bli föräldrar – Klara till en spansk gatuhund och Johanna till dottern Harriet. Dessutom designade de årets rosa band för Cancerfonden. De pratar om att ställa in konserter för att inget längre känns kul och att hitta tillbaka igen.

Baaambrud i oktober: Tone Schunnesson

Tone Schunnesson: ”Vi måste ta tillbaka feminismen”

Tone Schunnesson har släppt sin andra roman ”Dagarna, dagarna, dagarna”. Denna gången med en ny kvinnlig antihjälte som precis som henne själv tänker mycket på pengar. Med Baaam pratar hon om kroppsideal och varför det är så svårt att vara feminist.

Baaambrud i november: Tove Stryke

Tove Styrke: ”Hela världen brinner”

Tove Styrke var med i årets omgång av Så mycket bättre och ny musik. För Baaam berättar hon om hur man måste vara sin egen superhjälte och varför det spelar roll att hon är skorpion.

Baaambrud i december: Suad Ali

Suad Ali: ”Kvinnor på flykt tecknas alltid som offer”

Suad Ali släppte i höstas sin debutroman Dina händer var fulla av liv. För Baaam berättar hon om att våga tro på sin passion, om skrivandet och om de ögonblick i livet när man inser att allt kunde ha blivit helt annorlunda.