Bästa serierna 2021

Baaam utser de 20 bästa serierna 2021 – från januari till december

Vilket serie-år det var 2021! Vi satt som klistrade framför tv-apparaterna med guldkorn som Tunna blå linjen, Mare of Easttown, Maid och Squid game. Här är Baaams topplista över årets serier!
TV: Baaam-redaktionen väljer de bästa julfilmerna att streama
1:56

Efter reklamen: TV: Baaam-redaktionen väljer de bästa julfilmerna att streama

(1:56)

Slå på ljud

Är det på grund av pandemin eller känns det här året exceptionellt långt? Det känns nästan orimligt att serier som Familjen Bridgerton och Mare of Easttown kom 2021.

Hur som helst! I den här artikeln har Baaam listat sina favoritserier från det gångna året – i kronologisk ordning – och det är en hel del svenskt på listan.

Håll tillgodo!


Familjen Bridgerton

Januari

Året började med nytt Netflixrekord: de första 28 dagarna såg 82 miljoner användare världen över Familjen Bridgerton – och serien låg överst i tittartoppen i 83 länder. Vi var som besatta och kunde verkligen inte få nog av det Gossip girl-liknande kostymdramat.

Kommer du ihåg mycket av serien (trots att det känns som år och dagar sedan den kom)? Testa dina kunskaper i vårat Bridgerton-quiz!

It's a Sin

Januari

Det glamourösa societetslivet i London på 1800-talet byttes sedan ut mot 1980-talets London och den begynnande aids-epidemin. Serien It's a Sin gav oss flashbacks från Torka aldrig tårar utan handskar samtidigt som den gav oss 80-talsglam, humor, kärlek varvat med stor sorg och smärta.

Tunna blå linjen

Januari

London-liv byttes mot Malmö-liv när vi fick följa ett gäng svenska polisers vardag. Tunna blå linjen blev lika omdiskuterad som hyllad, och vi följde vartenda avsnitt med enormt engagemang. Ögonblick vi minns med extra mycket glädje är närbilden på den tunga blodiga bindan som dyker upp i avsnitt fyra - för ja, även poliskvinnor har mens på jobbet. Och scenen sammanfattar serien väl, det många gånger komplicerade polisyrket varvades med vardag och realism i en serie som egentligen handlar mer om människor än brott.

Exit

Mars

Och så var det dags för uppföljningen av den norsk-svenska succéserien Exit igen. Vi fick åter bevittna ett gäng rika psykopaters extravaganta liv där kokainet aldrig verkar sina och pengatörsten går före allt annat. I den här säsongen lades mer fokus på Agnes Kittelsens karaktär och hennes hämndbegär. Något som verkligen piggade upp!

Snabba Cash

April

Nästa stora seriesnackis blev Snabba Cash med stjärnorna Evin Ahmad och Alexander Abdallah i huvudrollerna. Och vi blev så besatta av serien att ett par byxor som Evins karaktär Leya bar i serien sålde slut överallt. Serien gjorde supersuccé och nu ser vi fram emot säsong 2 som kommer till Netflix 2022. Börja ladda!

Mare of Easttown

April

Förutom Snabba Cash var det Mare of Easttown som höll oss trollbundna i april. Kate Winslet gjorde en helt sinnessjuk skådespelarinsats och vägrade både gå ner i vikt och låta putmagen retuscheras eller klippas bort i de avklädda scenerna. Hon spelade en 40+-kvinna, och både betedde sig och såg ut som en sådan. Serien blev flerfaldigt prisad under Emmy-galan – och det med rätta.

The Handmaid's Tale

April

Efter vad som kändes som en evighet (tack pandemin) fick vi till slut fortsättningen av The Handmaid's Tale där June äntligen lyckades lämna Gilead. Efter oerhört starka första säsongen var det många som tappade intresset under säsong tre, men när det fjärde säsongen kom i våras var glöden tillbaka – och vi älskade varje avsnitt.

Young royals

Juli

Sedan kom sommaren och vi drogs med i den kungliga hbtqi-serien Young Royals. Livet på internatskolan Hillerska fascinerade oss och förutom huvudrollsinnehavaren Edvin Ryding fick vi se forne FO&O-medlemmen Omar Rudberg göra en makalös insats som karaktären Simon. Tack och lov får vi en ny säsong 2022!

Vi eller aldrig

Juli

En annan serie som vi inte kunde få nog av sommaren 2021 var SVT:s nya realitysatsning Vi eller aldrig. Där fick vi följa ett gäng kämpande par genom terapi och gruppövningar på Malta. I slutändan fick de svara på om de ville fortsätta som par eller inte, och programledaren Farao Groth grät mer än en gång.

Deg

Augusti

Bianca Kronlöf och Helena Af Sandeberg imponerade sedan i SVT-serien Deg där klasskillnader skildrades på ett smart och snyggt sätt samtidigt som humor varvades med Snatch-liknande action.

The Chair

Augusti

Sandra Oh briljerade (även denna gång) i nya serien The Chair där den akademiska och gaaamla institutionen tvingades möta en ny generation woke studenter som plötsligt ställde krav på kurslitteratur och mångfald.

Threesome

September

Hur förödande kan egentligen en trekant vara för en relation? Ja, den frågan fick vi ta ställning till i Threesome som blev sensommarens stora seriesnackis. Skådespelarinsatserna, från de tidigare inte särskilt välkända huvudrollsinnehavarna Matilda Källström och Simon Lööf , hyllades unisont. Jerka Johansson uttryckte det bäst på sin Instagram: ”Helvete jag är blåst av stolen inte sett kärlek skildrad så bra sen Fucking Åmål.”

Vinterviken

September

Äntligen fick vi vår uppdaterade version av svenskt 90-tals främsta kultfilm. Förortskillen John-John träffar Elisabeth efter att ha räddat hennes lillasyster från att drunkna – och kärlek uppstår. Men de kommer från olika världar och det finns krafter som vill slita dem isär. Väldigt respektfull uppdatering får man säga.

Kastanjemannen

September

Plötsligt syntes små kastanjegubbar överallt på sociala medier och folk nynnade ”kastanjeman, kastanjemaaan” på såväl tunnelbanan som i Ica-kön. Ruggig – men otroligt spännande, Bron-lik och bra.

Gillade du Kastanjemannen bör du även kolla in de här danska krimserierna!

Squid game

Oktober

Squid game inredning

Squid game påverkade allt – även inredningstrenderna.

Och så har vi kommit fram till årets mesta snackis inom popkulturen. Squid game. Enligt Netflix egna siffror verkar det inte vara någon som inte såg serien, och den klättrade snabbt förbi Familjen Bridgertons tidigare rekord på streamingtjänsten. Det skulle köpas Squid game-kläder, man bakade Squid game-kakor och man skulle inreda med color blocking – ja, vi var i en sann psykos.

Maid

Oktober

Men så kom Maid och fick oss att snappa ur masspsykosen som var Squid game, och plötsligt slog även den nytt rekord på Netflix. Det sköra och fina dramat om en ung mamma som flyr en destruktiv relation tillsammans med sin dotter fullkomligt slukade oss. Och vi fick alla samma aahaaaa-känsla när vi insåg att huvudkaraktären och dennes mamma är mor och dotter även i verkliga livet.

Succession

Oktober

Den tredje säsongen av Succession skulle egentligen komma först i december, men så kom den redan i oktober till allas vår förtjusning. Den välgjorda och smarta serien, där maktkampen är ständigt närvarande, har hyllats unisont av journalister världen över – och vi förstår verkligen varför.

Knutby

November

I den verklighetsbaserade serien Knutby fick vi se Aliette Opheim göra en kusligt bra insats som Kristi brud och dessutom fick Alba August skina som aldrig förr som den hjärntvättade barnflickan. Några nyheter om en andra säsong har inte kommit, men visst kan det finnas en liten, liten chans? Vi håller alla tummar!

Den osannolika mördaren

November

En av årets största svenska snackisar inom popkulturen är oundvikligen Palme-serien med Robert Gustafsson som Stig Nyström, även känd som Skandiamannen. Serien fick lika mycket ris som ros, men där riset även ledde till en förtalsanmälan till JK (som dock valde att lägga ner samtliga anmälningar).

... And just like that

December

Sex and the city fick äntligen sin uppföljare ... And just like that, dock utan Samantha. Plötsligt kom push-notisen från Aftonbladet: ”Första nya SATC-avsnittets stora twist – spoilervarning!” och resten av kultur-Sverige och influencers följde efter. Alla snackade om den stora spoilern – ingenstans kunde man gå säker. Och där drog jag täcket över huvudet och stängde av mobilen. Jag vill inget veta och har inte hunnit kolla. Så jag har tyvärr ingenting att säga om den här serien mer än: SPÄNNANDE!

Relaterade artiklar
Trenderna vi har hatat att älska under 2021 – från klo-skor till gamla ägg
Nyårsquiz 2021: Färdigt musikquiz om året som gått