Preventivmedel utan hormoner – detta finns och så säkert är det

Pessar, kopparspiral, kondom. Här är preventivmedlen som inte innehåller hormoner och så säkra är dem.

Preventivmedel blir gratis för franska kvinnor upp till 25 år

Från och med nästa år får unga kvinnor i Frankrike gratis preventivmedel.Det här meddelar den franska regeringen nu.

Sofia Börjesson: Blodpropp stoppar vaccin – medan 100 miljoner kvinnor käkar p-piller

Folkhälsomyndigheten pausar Astra Zenecas covid-19-vaccin på grund av risken för blodpropp som vaccinet eventuellt medför. Nu undrar Baaams redaktör Sofia Börjesson när alla p-piller ska stoppas.

Studie: P-piller kan minska risken för cancer

P-piller kan skydda mot både livmoderkropps- och äggstockscancer, visar en ny svensk studie. Den skyddande effekten finns kvar även efter att man har slutat med p-piller.

Nu kommer p-pillret du bara behöver ta en gång i månaden

Har du också missat att ta ditt p-piller någon gång? Du är långt i från ensam. Men snart kan det bli lättare att komma ihåg – forskare har nämligen tagit fram ett p-piller du bara behöver ta en gång i månaden.

Pärlspiralen är här! Det behöver du veta om nya kopparspiralen

Har du, som många, testat kopparspiral och tänkt "det där gör jag inte om"? Kanske är det värt ett nytt försök – nu lanseras nämligen pärlspiralen. Hormonfri och tillverkad för att passa den riktiga kvinnokroppen.

Nathalie Mark: ”Hormoner är inget man leker med – men det är vad som sker nu”

Baaams Nathalie Mark skriver om vad som händer när p-piller plötsligt restnoteras och inte går att få tag i. ”Jag vände mig till Facebookgrupper för att lufta min rädsla – och stödet och desperationen jag fann där var enormt”.

Bristen på p-piller en nationell kris: "Politiker måste ta ansvar"

Just nu råder det stor brist på p-piller i hela landet, och flera populära märken går inte att få tag på någonstans. Att inte kunna hämta ut det p-piller man har recept för kan vara förödande för många kvinnor och är förenat med flera risker. – Det här är ett nationellt problem som politiker och våra folkvalda måste ta ansvar för, säger Anna-Sofia Melin på Capio Gynekologi Stockholm.

Svenskarnas sexliv förändras – och allt fler använder kondom

RFSU:s senaste undersökning visar på ett tydligt trendbrott – svenskarnas sexliv förändras och allt fler väljer att använda kondom. En handling som indikerar på att vi känner oss mer trygga.

3 nya preventivmedel för män är på gång

Forskningen går framåt och snart kan vi se preventivmedel för män på marknaden. De tre som har kommit längst på sin väg till ett färdigt preventivmedel är två geler och ett piller.

7 vanliga biverkningar av p-piller

När p-pillret kom på 1960-talet var det som en skänk från ovan, äntligen kunde kvinnor själva styra över sin kropp och graviditet. Men fördelarna kom inte gratis. Med tiden har biverkningarna blivit både färre och lindrigare, men de påverkar fortfarande många kvinnor. Vi listar sju av de vanligaste biverkningarna.

P-piller för män har klarat de första testerna

Vi har väntat länge. Men nu äntligen presenterar forskarna handfasta positiva framsteg i utvecklingen av manliga p-piller.

Barnmorskan Jessica Sunesson om p-piller: ”Det är en myt att du måste ha mens”

I andra avsnittet av Menspodden går vi igenom allt du behöver veta om p-piller och hormonella preventivmedel. ”Du ska inte vara rädd för hormoner”.

Ny forskning visar: Rädslan för p-piller ökar bland kvinnor

Rädslan för hormonella preventivmedel ökar bland kvinnor över 30, som istället förlitar sig på mindre säkra metoder. Det visar ny forskning från Karolinska institutet.

Kristin om sin preventivmedelsresa: "Jag vill inte påverka min kropp för mycket"

När Baaams bloggare Kristin Zetterlund först började med p-piller fick hon dålig information om andra preventivmedel – i dag har hon läst sin läxa ordentligt och kommit fram till det bästa alternativet för henne. ”Det är ett häftigt sätt att lära känna sig själv och sin menscykel”.

Dasha om sin preventivmedelsresa: "Det sista jag vill i livet är att det inte blir som jag tänkt mig"

Baaams bloggare Dasha Girine berättar om när hon först började med preventivmedel, hur hon har testat sig fram genom livet – men också hur hon känner att hon har hittat rätt nu. ”Jag var väldigt skeptisk först till att lita på en app”.

5 fakta du kanske inte visste om svamp i underlivet

Drygt 80 procent av alla kvinnor får någon gång i livet en svampinfektion. Men hur mycket vet du om det satans kliande besväret? Antagligen inte tillräckligt.

Sjukhus anmäler preventivmedelsapp: ”Man måste följa instruktionerna väldigt väl”

Preventivmedelsappar har blivit ett alltmer populärt alternativ till hormonella preventivmedel. Men nu anmäler Södersjukhuset appen efter flera oönskade graviditeter – samtidigt som de menar att graviditeterna kan bero på slarv.

Studie visar: P-piller ger ökad risk för bröstcancer

P-piller leder för många kvinnor till humörsvängningar och depression. Ny forskning visar att hormonella preventivmedel även ökar risken för bröstcancer.

På tiden! Nu ska manligt preventivmedel testas i Sverige

Det har länge pratats om att ett manligt preventivmedel är på väg. Och nu ska ett äntligen testas – i Sverige.

Ny studie: Den här appen är säkrare än p-piller

Fertilitetsappen Natural Cycles har höjts till skyarna och kritiserats skarpt sedan lanseringen. Men nu presenteras en ny studie som menar att appen är säkrare än p-piller.

Mår du dåligt? Det kan bero på dina p-piller

En ny studie gjord vid Karolinska institutet bevisar det många kvinnor redan vittnat om: de mår dåligt av att äta p-piller.

Bevisat: P-piller ger ökad risk för depression

En ny dansk studie visar att kvinnor som tar p-piller har en ökad risk att drabbas av depression, och särskilt utsatta är unga kvinnor.

Bevisat: Fertilitetsappen Natural Cycles fungerar

Sverige har det högsta abortantalet i Västeuropa