De kunde ha blivit Sveriges första kvinnliga statsminister

Varför har det dröjt ända till 2021 innan vi får en kvinnlig statsminister? Det har faktiskt varit nära flera gånger. Här är sju politiker som kunde blivit Sveriges första kvinnliga statsminister – och varför det aldrig blev så.

75 länder har haft en kvinnlig ledare – Sverige är inte ett av dem

Carl, Ingvar, Göran, Fredrik och Stefan. Året är 2021 och Sverige har fortfarande inte fått se en kvinnlig statsminister leda landet. Det har däremot 75 andra länder i världen redan hunnit med – och alla länder i Norden.

Sofia Börjesson: ”Efter föräldraledighet kommer utbrändhet”

Baaams redaktör Sofia Börjesson kom tillbaka från föräldraledigheten i oktober 2020. I den här krönikan beskriver hon livet som heltidsarbetande med småbarn hemma: ”Kvinnor mellan 30 och 39 är överrepresenterade bland utbrända. Jag förstår varför.”

Nyhetssnackisar v.16: Chauvin, kvinnomord och Paradise hotel

Nyhetsveckan som gått har bjudit på en rad snackisar. Mycket har handlat om domen i George Floyd-rättegången och det dödliga våldet mot kvinnor i Sverige, men vi har även snackat en del klimat, Paradise hotel och ojämställt föräldraskap. Baaam ger dig en snabb recap om det du behöver ha koll på från vecka 16!

Här är bilderna från Sveriges första kvinnostrejk

Under fredagsförmiddagen gick startskottet för kvinnostrejken, ett upprop med syfte att uppmärksamma förtrycket mot kvinnor och tjejer i Sverige.Så här såg det ut!

Kakan, Amie och Tone om unga tjejers psykiska ohälsa

På internationella kvinnodagen 2021 höll Baaam och Tjejzonen i ett Clubhousesamtal om unga tjejers psykiska ohälsa tillsammans med Kakan Hermansson, Tone Sekelius och Amie Bramme Sey. Kakan minns att hon som 14-åring ställde sig frågan:”Kan jag vara den här tjocka personen som gillar tjejer?”

Bostadsmarknaden gör att kvinnor inte kan lämna relationer

Allt fler par gör slut i pandemins spår. Samtidigt uppger var femte kvinna att de inte har kunnat lämna relationen på grund av bostadsmarknaden. Det visar en ny studie.

Sofia Börjesson: Blodpropp stoppar vaccin – medan 100 miljoner kvinnor käkar p-piller

Folkhälsomyndigheten pausar Astra Zenecas covid-19-vaccin på grund av risken för blodpropp som vaccinet eventuellt medför. Nu undrar Baaams redaktör Sofia Börjesson när alla p-piller ska stoppas.

Ikea släpper spel för att skapa samtal om jämställdhet

Hur jämställt är det egentligen i ert hushåll? Den frågan hoppas Ikea kunna hjälpa till med och lanserar därför ett online-spel där par ska diskutera hur uppdelningen av hushållssysslor ser ut.

Kvinnor i Argentina får göra abort – efter historisk lagändring

Det är en historisk dag för Argentina. Från och med nu har kvinnorna i landet rätt att göra abort fram till vecka 14. Och nu vill fler länder i katolska Latinamerika följa efter.

23 (!) riktigt peppiga saker som hände 2020 (jo, det är sant)

Nu är vi trötta på att höra om eländet som 2020 förde med sig och vill istället fokusera på de goda nyheterna! Här är 23 riktigt bra saker som hände i Sverige och världen under året. Från nya abortlagar till framsteg för klimatet!

9 feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2020

Gratis mensskydd i Skottland och Kamala Harris röstades fram till USA:s första kvinnliga vicepresident någonsin. Här är nio feministiska framsteg under 2020!

”Mensskydd på offentliga toaletter ska vara en självklarhet – det är en jämställdhetsfråga”

Ja, det tycker Amanda och Lova (och många andra). Så de uppfann Period Pack – en smart tampongbehållare för offentliga miljöer. Vi tog ett snack med de två driva entreprenörerna som krossar menstabun och räddar medsystrar i nöd.

Kändisarna i känslosam film för att stoppa mäns våld mot kvinnor: ”Nu får det fan vara nog”

Designern Frida Jonsvens och fotografen Maria Broström vill få stopp på mäns våld mot kvinnor. Tillsammans har de skapat projektet #honförtjänarhelahimlen för att få ut sitt viktiga budskap. ”Nu får det fan vara nog”, skriver de på Instagram.

Nu får militären (äntligen) kläder anpassade för kvinnor

40 år efter att kvinnorna togs in i den svenska militären ska de nu få kläder som är anpassade efter kvinnokroppar. Dags för en kik på jämställdheten i militären!

Gwyneth Paltrow hyllar 16-åriga dottern Apples kamp för rättvisa

”När jag ser min dotter och hennes vänner, så ser jag en sådan styrka och stolthet”, säger Gwyneth Paltrow när hon pratar om kampen för jämlikhet mellan män och kvinnor.

5 bevis på att världen är anpassad för män – och inte kvinnor

Telefonerna är utformade efter manshänder, medicinerna anpassade för manskroppar och temperaturen på arbetsplatsen anpassade efter – ja, du gissade rätt – mäns temperatur. I boken Osynliga kvinnor radar Caroline Criado Perez upp bevis för att världen är anpassad för män – och inte kvinnor.

Märta Tikkanen – hemmafru och feministisk ikon

Kan man vara feminist och ändå leva i ett ojämställt förhållande? I dagarna släpptes biografin Borde hålla käft om den feministiska ikonen och författaren Märta Tikkanen, 85. Och svaret på frågan är: Ja.

Mer än hälften av alla unga kvinnor trakasseras på nätet

En ny studie visar att mer än varannan ung kvinna trakasseras och hotas på nätet. Nu har flera unga kvinnor gått ihop och kräver i ett öppet brev att plattformarna Facebook, Instagram, Tiktok och Twitter agerar.

Så står det till med jämställdheten i svenska företag i dag

Dessvärre ser det inte så bra ut för jämställdheten bland börsbolagen, eftersom de bolag som helt saknar kvinnor i sina ledningsgrupper har blivit fler under året. Det framgår av Allbrights rapport som också visar att det är coronakrisen som bromsat börsbolagens framsteg i jämställdhet.

Så mycket mindre tjänar en i kvinnodominerade yrken

Anställda inom kvinnodominerade yrken tjänar 15 procent mindre än anställda i likvärdiga – men manligt dominerande yrken, och glappet har ökat de tre senaste åren. Vilket en helt ny rapport om den strukturella löneskillnaden visar.

Så porträtteras kvinnor i reklam: ”Ska behaga med sin kropp”

Kvinnor ska helst pyssla i hemmet medan männen jobbar och tjänar pengar. En ny studie visar nu upp de stora skillnaderna mellan hur könen porträtteras i svensk reklam. ”Man inte är lika inför världen och omvärlden”, säger Ricki Rebecka Petrini, som har varit med och tagit fram studien.

Emma Örtlund om kändisskapet och framtidsdrömmarna

Efter succén med filmen Catwalk – från Glada Hudik till New York, det hyllade framträdandet på Elle-galan och sitt uppskattade sommarprat, är Emma Örtlund aktuell igen. I höst har nämligen tv-serien Catwalk premiär. Efter framgångarna och revanschen drömmer Emma både stort och smått om framtiden.

10 filmer om historiska kvinnor – orginalen vs skådisarna

Det finns många filmer om kvinnor som varit viktiga för historien och som har inspirerat människor världen över. Här har vi listat de skådespelerskor som fått äran att spela dem på vita duken.

Beyoncés nya visuella album är en modern Lejonkungen

Snart släpper Beyoncé ett nytt visuellt album – och det ser som vanligt ut att vara något alldeles extra. Black is King är en historia om nutid och dåtid, inspirerad av Lejonkungen. Se trailern här!

Kakan Hermansson: "Mitt jobb är att vara feminist"

Gång på gång tar Kakan Hermansson fajten för feminismen. Baaam träffar henne för att prata maktanalyser, feminismens utmaningar och vad hon hade gjort om hon var statsminister.

Här är kvinnorna som förändrar världen just nu

Klimathot, sexism och en miljard manliga ledare i toppolitiken. Varje dag kämpar kvinnor världen över för att skapa förändring. Här är sju kvinnor vi inspireras av lite extra av just nu.

Så länge jobbar kvinnor gratis – varje dag

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar – men tyvärr inte i den takt vi önskar. Årets siffror från Sveriges kvinnolobby visar att kvinnor fortfarande jobbar gratis nästan en hel timme varje dag, jämfört med män.

Då fick kvinnor rösträtt i världens olika länder

I Sverige har kvinnor haft rösträtt i 100 år. Det är några hundra år för lite – men långt före många andra länder. Vet du vilket land som var först och vilket år det skedde? Och vilket land som tog steget sist – och hur skrämmande kort tid sedan det faktiskt var? Här är hela listan.

Kläder, smycken och inredning - statmentprylar vi älskar

Förutom i handling, finns det många sätt att visa vart du står i kampen mot ett jämställt samhälle. Här är 17 statementplagg, smycken och andra prylar vi älskar!

Därför uppmärksammas Internationella kvinnodagen

Så länge Internationella kvinnodagen finns är vi inte jämställda. Fortfarande finns massor kvar att göra. Men 8 mars hyllar också vi de framsteg och framgångar våra medsystrar nått genom hårt arbete. Här är historien om hur Internationella kvinnodagen uppstod.

Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se

Cynthia Nixons starka uppläsning av dikten Be a lady sprids som en löpeld på sociala medier. Se videon om samhällets alla krav på kvinnor här.

15 böcker du BÖR ge din partner på Alla hjärtans dag

Det släpps mängder med bra böcker som lyfter kvinnor, jämställdhet och vågar vara normkritiska. Ge din partner en utbildning i samtiden istället för choklad på Alla hjärtans dag. Vi tipsar om 15 böcker alla bör läsa!

Är ditt förhållande jämställt? Gör vårt test och få svaret

Ofrivillig projektledare i förhållandet, är det du? Trots att Sverige ofta anordnar skrytfest i hur jämställt landet är, syns det sällan i kärleksrelationen. Gör testet och få reda på hur jämställt ditt förhållande egentligen är.

15 feministiska framsteg 2019

Varje år görs nya framsteg för jämställdhet och feminism. Här listar vi 15 positiva händelser som vi har sett under 2019 och som har tagit oss närmare ett samhälle där kvinnor och män är jämställda.

Kvinnliga fotbollssupportrar ryter ifrån mot intim visitation

Kvinnliga supportrar som gillar att gå på allsvensk fotboll tvingas genomgå så kallade samtyckesvisitationer. Det innebär att de måste gå med på intim beröring för att få komma in på vissa matcher. "Det är inte samtycke i den betydelse det är tänkt", säger Elvira Eriksson, ordförande i Allmänna Supporterklubben.

Historisk milstolpe – här är Sveriges första jämställda bransch

Fastighetsbranschens börsbolag är först med att uppnå jämställdhet i Sverige. Det visar stiftelsen Allbrights årliga genomgång av kvinnor på ledande poster på börsen.

"Homoförbud" och 17 andra diskriminerande lagar i Qatar

Mellan den 27 september och sjätte oktober pågår friidrotts-VM i Doha, Qatar, något som har kritiserats då Qatar har en rad lagar och regler som inskränker hbtq-personers och kvinnors rättigheter. Här är några av de diskriminerande lagarna i landet.

Barbie-tillverkaren lanserar könsinkluderande dockor

För att skapa en mer inkluderande känsla och uppmuntra till friare lek lanserar leksakstillverkaren Mattel nu könsinkluderande dockor. Bäst av allt? De går att beställa till Sverige!

Äntligen! Nu ska även pojkar få HPV-vaccin

Från och med nästa höst ska även pojkar få HPV-vaccin – ett jämlikt skydd mot dessa cancerformer är något som efterfrågats länge. Beslutet som presenteras i regeringens nya höstbudget gör att 130 män och hbtq-personer om året kan slippa cancerbesked. Det skyddar dessutom fler kvinnor i förlängningen.

Metoo-backlash i USA – kvinnor har svårare att få anställning

Kvinnor i USA kan ha det tuffare att få en anställning efter Metoo, det visar en ny studie från Harvard Business School. I Sverige har Metoo snarare hjälpt jämställdheten, åtminstone om man utgår från vad vi vet idag.

Nilla Fischer kämpar för jämlikhet: ”Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna”

Efter sex år i tyska Wolfsburg flyttar fotbollsproffset Nilla Fischer hem till Sverige för att få mer tid till familjen. I sommar gör hon sitt sista VM. Men hon kommer aldrig att sluta kämpa för ökad jämställdhet inom idrotten.

Katarina Wennstam prisas av FN för sin kvinnokamp

Katarina Wennstam uppmärksammas nu av Svenska FN-förbundet för sin outtröttliga kvinnokamp. Men trots 20 års arbete är hon långt ifrån klar: "Jag önskar att det fanns en dag då jag kunde luta mig tillbaka och känna mig färdig med det här, men där är vi inte riktigt än", säger hon i Nyhetsmorgon.

Föreningen Fatta vill stoppa sextrakasserier på jobbet

Rapparen Cleo grundade Fatta efter ett uppmärksammat våldtäktsmål i Umeå. Sedan dess har föreningen bland annat bidragit till den nya samtyckeslagen – och nu ska de stoppa sexuella trakasserier på jobbet.

Inget land i världen uppnår FN:s mål om jämställdhet

En ny rapport visar att inget land i världen kommer att uppnå FN:s mål om jämställdhet till 2030. Bäst på att skapa rättvisa är Danmark – men trots det har de inte alls kommit så långt som de borde ha gjort.

Kvinnorna fick bara 25 procents taltid i Game of Thrones

Daenerys, Arya, Sansa och Cersei – Game of Thrones har under åren hyllats för sina starka kvinnliga karaktärer. Men hur ser jämställdheten ut vid en närmare titt? Jo, männen är fortfarande de som hörs mest.

Så gick det till när kvinnor fick rösträtt i Sverige

Den 24 maj 1919 klubbades det första beslutet igenom: Sverige skulle få kvinnlig rösträtt. Två år senare ändrades grundlagen, och 1921 var rösträtten ett faktum. Nu har det gått 100 år, och kampen fortsätter – om än med nya fokusområden. Så här gick det till när kvinnorna i Sverige äntligen fick sin rösträtt!

Stora könsskillnader i vården – kvinnor prioriteras inte

Vården i Sverige är inte jämlik och i många fall drabbar det kvinnor som får sämre vård än män. Det här vill Centrum för genusmedicin motverka och vi tog ett snack med grundaren Karin Schenck-Gustafsson om jämlik vård och skillnader mellan kön och sociala och kulturella förutsättningar.

Experter: Kvinnor får fel medicin när mannen är norm

Den medicinska vetenskapen har länge levt med män som norm, även när det gäller sjukdomar som drabbar både män och kvinnor. Det här gör att många kvinnor länge har fått felaktiga läkemedel för deras kroppar. Nu kan ändringen vara på väg.

Amy Poehlers komedi Wine Country krossar Bechdeltestet totalt

Tack, Amy Poehler! Äntligen en film med NOLL konversationer mellan heterosexuella män!

7 sjuka argument MOT kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet

Den 26 januari 1921 infördes kvinnlig rösträtt i Sverige, vilket alltså innebär att vi firar 100-årsjubileum i år. Argumenten för kvinnlig rösträtt är otaliga och självklara för oss i dag – men i början av 1900-talet såg det annorlunda ut. Här är några riktigt märkliga argument mot kvinnlig rösträtt som faktiskt användes när det begav sig.

De var de första kvinnorna i Sveriges riksdag

För hundra år sedan infördes allmän och lika rösträtt i Sverige. Då tog också de första kvinnorna plats i Sveriges riksdag. Men vilka var de? Läs om dem här!

Är vi klara med jämställdheten i Sverige? Gör vårt quiz och se

I dag på internationella kvinnodagen vill vi belysa hur det står till med jämställdheten i vårt land som anses vara ett av världens mest jämställda. I Aller medias quiz utmanar vi din kunskap om hur det ser ut i dagens Sverige.

Idag öppnar Stockholms första museum med fokus på kvinnohistoria

Nu öppnar Stockholms Kvinnohistoriska – ett museum dedikerat till kvinnohistoria. Baaam pratade med en av medgrundarna Lina Thomsgård inför invigningen.

Historisk och viktig seger för svarta kvinnor på årets Oscarsgala

Under den 91:a upplagan av Oscarsgalan skrevs det historia. Ruth E. Carter och Hannah Beachler blev nämligen de första svarta kvinnorna att vinna pris i sina respektive kategorier. Två viktiga segrar i kampen om jämlikhet.

Ny forskning: Sverige är världens bästa land för kvinnor

När vi pratar om jämställdhet i Sverige är det lätt att vi fokuserar på det som inte fungerar och det som kan bli bättre och det är lätt att glömma bort det som är bra. Till exempel att vi är bäst i världen.

Från det här klockslaget jobbar kvinnor gratis – varje dag

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar, men det går väldigt långsamt framåt. I dag presenterades ny statistik på hur jämställda lönerna är i Sverige, och siffrorna visar att kvinnor nästa jobbar en hel timme gratis – varje dag.

En av sju stannar i en relation – av ekonomiska skäl

Kärleken eller pengarna? Enligt en ny studie stannar många kvar i en relation på grund av ekonomiska skäl.

Rättviseförmedlingen läggs ner: "Dags att lämna plats åt andra"

Först kom beskedet om att Jämställdhetsmyndigheten läggs ner – och nu avvecklas även Rättviseförmedlingen. "Det är dags för oss att lämna plats åt andra som kan ta kampen vidare med nya metoder", skriver de på hemsidan.

Här är sista projekten som får bidrag av Jämställdhetsmyndigheten

2018 fick jämställdhetspolitiken sin egen myndighet – och 2019 läggs den ner. Här är de sista jämställdhetsprojekten som har fått bidrag av myndigheten.

11 riktigt peppiga saker som hände under 2018

Ännu ett år har passerat och det innebär inte bara att tiden har gått framåt – det har även utvecklingen. Vi har tagit flera steg mot en mer human värld, vare sig du är kvinna i Palestina eller världens minsta räv. Här är elva goda nyheter från 2018.

Mansfria festivalen Statement fälls för diskriminering

Statement Festival prickas av Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter en anmälan om diskriminering av cis-män. Samtidigt betonar DO att ingen person har diskriminerats i samband med festivalen.

Feministiska framsteg i Sverige och världen 2018

Kampen om jämställdhet kan kännas långsam och motig, men det finns ljusglimtar som inte får glömmas bort. Bland annat den förändrade abortlagen på Irland och Sveriges nya samtyckeslag. Här är några feministiska framsteg under året som gått.

Föräldraledigheten långt från jämställd – mammor tar fyra gånger mer

En ny rapport från TCO visar att vi har väldigt långt kvar till att ta ut lika mycket föräldraledighet.

Elsa och Jenny kämpar för barns rätt till en porrfri barndom

När Elsa Lantz sökte på ordet ”porn” på surfplattan på sin dotters förskola kom hon rakt in på grov och våldsam pornografi. Det ledde till att hon tillsammans med Jenny Holmström startade organisationen #porrfribarndom. – Det är omöjligt att minska sexuellt våld bland barn och unga och nå någon form av samtyckeskultur om barn fortsätter att exponeras för porr, säger Elsa.

Ny rapport: Då kan Anna kan bli vanligaste vd-namnet

Det brukar ju heta att det är vanligare att en vd heter Anders än att det är en kvinna. Men det håller på att förändras.